Μονή της Χώρας: Η UNESCO έβαλε «φρένο» στα σχέδια του Ερντογάν – Θα ξαναγίνει μουσείο;

ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Την ώρα που η Τουρκία βγάζει «γλώσσα» στην Ευρώπη και ο Ερντογάν επιχειρεί να μετατραπεί στον ηγέτη του ισλαμικού κόσμου, έρχεται η UNESCO να του τρίξει τα «δόντια» και να του αποδείξει ότι δεν μπορεί να κάνει ότι θέλει χωρίς επιπτώσεις.

Συγκεκριμένα ενώ είχε διαφημιστεί και προετοιμαζόταν ημέρες πριν η μουσουλμανική προσευχή στη Μονή της Χώρας, ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή, χαλώντας τη φιέστα που ετοίμαζε και πάλι ο Ερντογάν.

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Μιλλί Γκαζετέ εκπρόσωποι της UNESCO μετά από επίσκεψή τους στη Μονή της Χώρας δήλωσαν χθες σε Τούρκους αξιωματούχος πως στην περίπτωση μετατροπής της σε τζαμί θα πάψει να περιλαμβάνεται στην λίστα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως μετά από αυτό μαζεύτηκαν τα χαλιά που είχαν τοποθετηθεί στο κτίριο.

Επίσης σύμφωνα με το ρεπορτάζ, πηγές που μίλησαν στην εφημερίδα σημείωσαν πως χθες ομάδα εκπροσώπων της UNESCO επισκέφθηκε τη Μονή της Χώρας και ανέφερε πως σε περίπτωση επαναλειτουργίας τους ως τζαμί θα πάψει να περιλαμβάνεται στη λίστα (παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς) της UNESCO.

Μετά την αναχώρηση της ομάδας της UNESCO μαζεύτηκαν άρον άρον τα χαλιά που είχαν τοποθετηθεί στο κτίριο. “Στο Kariye – η Μονή της Χώρας στα τούρκικα – που αναμένονταν να εγκαινιασθεί σήμερα με την προσευχή της Παρασκευής, μαζεύτηκαν τα χαλιά, ξηλώθηκε ο άμβωνας και τα εγκαίνια μεταφέρθηκαν σε προσεχή ημερομηνία”, αναφέρεται.

Και το δημοσίευμα επισημαίνει πως «συνεπώς τίθεται πλέον το ερώτημα τι θα γίνει στο ‘τζαμί Kariye’ που περιμένει την απελευθέρωση από τα δεσμά του». Αναφέρεται μάλιστα πως σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει η πιθανότητα να μετατραπεί και πάλι σε μουσείο.

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις στο topics.gr

armynow.gr google news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ