Η MSETT Hellas στην Trident Juncture 2018 και το άμεσο μέλλον

Η τελική φάση (Computer Assisted Exercise, CAX) της μεγαλύτερης και πλέον ρεαλιστικής άσκησης του ΝΑΤΟ των τελευταίων χρόνων, διεξήχθη στο Joint Warfare Centre στο Stavanger της Νορβηγίας από 09 έως και 23 Νοεμβρίου 2018. Η συμμετοχή επτά εθνικών αντιπροσωπειών ως βασικών παικτών της τελευταίας φάσης (αντεπίθεση) σε ένα εξαιρετικά ρεαλιστικό σενάριο υπήρξε εξαιρετικά επωφελής αναφορικά με την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων σχετικά με τη δυναμική της Συμμαχίας καθώς εξάλλου και για τις μελλοντικές πιθανές απειλές.

Η MSETT Hellas, η μοναδική Ελληνική εταιρεία που διαθέτει τεχνογνωσία στη σχεδίαση, οργάνωση και διεξαγωγή CAX, ήταν παρούσα πολλαπλώς στην Trident Juncture 2018. Αρχικά, το στέλεχός της, Συνταγματάρχης (ε.α.) Παναγιώτης Κωστόπουλος, διαμέσου της κοινοπραξίας της επιχείρησης με την αγγλική εταιρεία GGR Training, υπήρξε ο βασικός σχεδιαστής για δύο χρόνια του σεναρίου των επιχειρήσεων των αντιπάλων δυνάμεων (OPFOR) και ο Deputy Commander των εχθρικών δυνάμεων κατά τη διεξαγωγή της CAX. Τα σχόλια αλλά και οι εντυπώσεις από την εξαιρετική εργασία του Παναγιώτη Κωστόπουλου στο περιβάλλον της Συμμαχίας περιποιούν σημαντική τιμή για την MSETT Hellas και φυσικά για τον ίδιο. Εδώ είναι σημαντικό ν’ αναφέρουμε πως η κοινοπραξία MSETT Hellas – GGR Training έχει ήδη ξεκινήσει την κατασκευή του σεναρίου του NRDC – Turkey για την άσκηση αξιολόγησης του Στρατηγείου το 2019.
Από την άλλη πλευρά, τη φάση της διεξαγωγής της CAX υποστήριξαν άλλα τέσσερα στελέχη της επιχείρησης, ως ειδικοί προσομοίωσης, με επικεφαλής των Πρόεδρο και Γενικό Διευθυντή της Επιχείρησης, Συνταγματάρχη (ε.α.) Κωνσταντίνο Τσιάκαλο, ο οποίος δήλωσε εχθές στο ArmyNow.Net: “Η παρουσία μας εδώ, για μια ακόμα φορά, αποτελεί απόδειξη πως είμαστε πλέον απαραίτητοι στην υποστήριξη αυτών των ασκήσεων. Η τεχνογνωσία μας είναι σαφώς αξιοσημείωτη και ενδεχομένως από τις πληρέστερες σε διεθνές επίπεδο. Η απουσία περισσοτέρων στελεχών μας οφείλεται κατά κύριο λόγο στη σημαντική μείωση του προϋπολογισμού της άσκησης. Το γεγονός πως έμπειρα στελέχη της επιχείρησης μας, όπως ο Συνταγματάρχης (ε.α.) Δημήτρης Σιάγας, η κυρία Λήδα Ζαρκάδα και ο Συνταγματάρχης (ε.α.) Αναστάσιος Μητρόπουλος ήταν απόντες, δεν πέρασε καθόλου απαρατήρητο από το προσωπικό του JWC. Τα επόμενα βήματά μας θα είναι προς την κατεύθυνση της παροχής on line υπηρεσιών για CAX αλλά και εκπαίδευσης προσωπικού στη σχεδίαση – οργάνωση και διεξαγωγή τέτοιων ασκήσεων στις Σκανδιναυϊκές χώρες και σε χώρες της Μέσης Ανατολής. Παράλληλα, εργαζόμαστε για την ανάπτυξη μεθοδολογίας Τακτικών Ασκήσεων Προσομοίωσης (ΤΑΣΠΡΟ – TEXSIM), μιας καινοτόμας εκπαιδευτικής πρακτικής, με σαφές κέρδος χρόνου και χρήματος για όποιον τη χρησιμοποιήσει.”
Τα επόμενα βήματα της επιχείρησης αναμένονται με ενδιαφέρον καθώς είναι σε εξέλιξη συζητήσεις για πολυετείς συνεργασίες με τουλάχιστον δύο Σκανδιναυϊκές χώρες και δύο χώρες από τη Μέση Ανατολή, ενώ συζητείται το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη μορφή κοινοπραξίας και εκπροσώπησης με μεγάλη αμερικανική εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού προσομοίωσης το οποίο χρησιμοποιεί το ΝΑΤΟ και αρκετά κράτη και οργανισμοί ανά την υφήλιο. Παράλληλα, έχει κλειστεί συμφωνία, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί στις πρώτες ημέρες του νέου έτους, για αποκλειστική συνεργασία και συνανάπτυξη λογισμικού προσομοίωσης τακτικού επιπέδου με άλλη ευρωπαϊκή εταιρεία και συμμετοχή τους σε μεγάλο έργο στη Φινλανδία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ