Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Αυτή είναι η Συμφωνία κατάπαυσης πυρός μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ

Το Ερεβάν συμφώνησε να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις με το Μπακού μετά τον έλεγχο αρκετών περιοχών στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ από τον αζέρικο στρατό, που πλησίασε την πρωτεύουσα της αυτοανακηρυγμένης χώρας.

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν, ο Αζέρος Πρόεδρος Ιλχάμ Αλίγεφ και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψαν κοινή δήλωση για τον τερματισμό περισσότερο από έναν μήνα των αιματηρών εχθροπραξιών στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Η συμφωνία τέθηκε σε ισχύ στις 9 Νοεμβρίου.

Εκτός από την κατάπαυση πυρός, η δήλωση περιέχει μία σειρά από προβλέψεις που θα καθορίσουν τα επόμενα βήματα των τριών κρατών στην περιοχή και στοχεύουν στη δύσκολη ειρήνη που επιτεύχθηκε.

Ακολουθούν τα βασικά σημεία:

Την κατάπαυση πυρός θα επιβλέπει άγημα 1.960 ατόμων, μελών των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων και ένα ειδικό κέντρου ελέγχου. Οι ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις θα αναπτυχθούν κατά μήκος της γραμμής επικοινωνίας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και κατά μήκος του διαδρόμου Λαχίν.

Η κοινή δήλωση δεν προβλέπει τη συμμετοχή ειρηνευτικών δυνάμεων καμίας άλλης χώρας.

Η ανάπτυξη των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων θα γίνει παράλληλα με την αποχώρηση των αρμένικων δυνάμεων από τη διαφιλονικούμενη περιοχή.

Οι ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις θα διατηρήσουν τις θέσεις τους στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ για πέντε χρόνια με αυτόματη επέκταση πέντε ετών αν δεν υπάρξει απόφαση για το αντίθετο από κάποια από τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Εδαφικές παραχωρήσεις

  • Οι δύο πλευρές διατηρούν τις θέσεις που κατέχουν στην παρούσα φάση, αλλά η Αρμενία πρέπει να παραδώσει τις περιοχές του Αγκτάμ και του Καλμπαχάρ στο ανατολικό Καραμπάχ και την περιοχή Λαχίν στα δυτικά, εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος. Η τελευταία περιοχή θα πρέπει να παραδοθεί έως την 1η Δεκεμβρίου.

 

  • Προκειμένου να αποφευχθεί η αποκοπή της πρωτεύουσας της αυτοανακηρυχθείσας Δημοκρατίας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ από την Αρμενία ως αποτέλεσμα των εδαφικών παραχωρήσεων, οι ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις θα ελέγχουν τον διάδρομο Λαχίν συνδέοντας τις δύο περιοχές.

 

  • Οι ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις δεν θα είναι υπεύθυνες για την πόλη Σούσι που ελέγχεται από το Αζερμπαϊτζάν και βρίσκεται στον διάδρομο προς το Σταπανακέρτ, ενώ οι δύο πλευρές θα συμφωνήσουν για την κατασκευή εναλλακτικής οδού που θα συνδέει την Αρμενία και την πρωτεύουσα της αυτοανακηρυχθείσας Δημοκρατίας μέσα στην επόμενη τριετία.

Υποδομές μεταφορών και ανθρωπιστικά ζητήματα

  • Η Αρμενία δεσμεύεται να οργανώσει διάδρομο ασφαλούς μετακίνησης για τους πολίτες και δημόσιες μεταφορές μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και του θύλακά του, Αυτόνομη Δημοκρατία του Ναχίτσεβαν. Ο διάδρομος μεταφορών θα παρακολουθείται από τις ρωσικές συνοριακές δυνάμεις που θα αναπτυχθούν στο σημείο.

 

  • Από την άλλη πλευρά, το Μπακού δεσμεύτηκε να διασφαλίσει την ασφάλεια του διαδρόμου Λαχίν για πολίτες και δημόσιες μεταφορές.

 

  • Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες θα επιβλέπει την επιστροφή των εσωτερικά εκτοπισμένων ανθρώπων και προσφύγων στα σπίτια τους στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

 

  • Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν θα προχωρήσουν σε ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου, ομήρων και σωρών στρατιωτών που έπεσαν στη μάχη.

 

Πηγή: sputniknews.gr

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις στο topics.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ