Τελετή αλλαγής SACEUR: Γιατί ήταν επιβεβλημένη η παρουσία της Κύπρου και αδικαιολόγητη η αποχώρηση της Τουρκίας

ΝΑΤΟ SACEUR ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ

Αποχώρησε η τουρκική αντιπροσωπεία, από την τελετή παράδοσης ꟷ παραλαβής καθηκόντων του Ανωτάτου Διοικητού Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης (Supreme Allied Commander Europe ꟷ SACEUR) , που έγινε στη Μονς του Βελγίου, λόγω συμμετοχής της Κύπρου στην παραπάνω εκδήλωση.

Γράφει ο Αναστάσιος Μητρόπουλος, Συνταγματάρχης ε.α.

 

Σύμφωνα με το Anadolu η Άγκυρα είχε ενημερώσει από την Πέμπτη ότι δεν θα συμμετάσχει στην τελετή εάν δεν αποσυρθεί η πρόσκληση προς την Κύπρο, η οποία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, ωστόσο,  το αίτημα αυτό αγνοήθηκε από το ΝΑΤΟ. Οι τουρκικές αρχές ενημέρωσαν επίσης τον γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ για την κατάσταση, πρόσθεσαν τουρκικές διπλωματικές πηγές.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι ανάφερε : «η πρόσκληση «και της ε/κ διοίκησης νοτίου Κύπρου, η οποία δεν έχει κανένα στάτους ενώπιον του ΝΑΤΟ, δεν μπορεί να εξηγηθεί με καλή πρόθεση και αποτελεί μεγάλη γκάφα» …… «Καταδικάζουμε αυτή τη στάση, που στερείται κοινής λογικής η οποία όπως είναι αντιληπτό έγινε με πρωτοβουλία του στρατηγείου του SHAPΕ. Το εν λόγω στρατηγείο είναι υπό τον πολιτικό έλεγχο των μελών του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας και με αυτή την ευκαιρία υπενθυμίζουμε ότι είναι υπόλογο για τις κινήσεις του» …  «έχουν γίνει τα αναγκαία διαβήματα για να ξεκαθαρίσει πως το SHAPE έπραξε αυτό το ασυγχώρητο λάθος»… «Η προσφυγή σε τέτοιους είδους τετελεσμένα είναι καθαρό ότι δεν ωφελεί τη συνεργασία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Απευθύνουμε έκκληση στις αρχές του ΝΑΤΟ να συμπεριφέρονται στο πλαίσιο των συλλογικών αποφάσεων όλων των συμμαχικών δομών και των συμφωνηθέντων μεταξύ των δύο οργανισμών», αναφέρει ο Χαμί Ακσόι.

Γιατί ήταν επιβεβλημένη η παρουσία της Κύπρου και αδικαιολόγητη η αποχώρηση της Τουρκίας από την τελετή

Οι παραπάνω Τουρκικοί ισχυρισμοί δεν έχουν καμία λογική βάση, για τους παρακάτω λόγους:

Κατ’ αρχήν δεν είναι η πρώτη φορά που η Κυπριακή Δημοκρατία συμμετέχει, κατόπιν προσκλήσεως, σε εκδήλωση του ΝΑΤΟ. Τι άλλαξε λοιπόν αυτή τη φορά και ενοχλήθηκε η Τουρκία από την πρόσκληση αυτή;

Δεύτερον στην εκδήλωση προσκλήθηκαν και άλλες χώρες – μη μέλη του ΝΑΤΟ, συνεπώς η λογική ότι η Κύπρος δεν έπρεπε να συμμετάσχει λόγω του ότι δεν είναι μέλος της Συμμαχίας δεν ευσταθεί.

Τρίτον, στη συγκεκριμένη εκδήλωση είχαν προσκληθεί όλα τα κράτη – μέλη της Ε.Ε στο πλαίσιο της συνεργασίας με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία (αλλά και τρίτες χώρες, όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος). Οπότε η Κύπρος ως μέλος της ΕΕ, ορθώς προσκλήθηκε και ορθώς συμμετείχε.

Τέταρτον, τυχόν μη παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην τελετή παράδοσης – παραλαβής θα “ισοδυναμούσε” διπλωματικά με μη παρουσία των υπολοίπων κρατών μελών της Ε.Ε. Συνεπώς, η παρουσία της Κύπρου ως ένα από τα κράτη της ΕΕ που προσκλήθηκαν ήταν όχι μόνο δικαιολογημένη αλλά και επιβεβλημένη.

Τέλος, σε διπλωματικό επίπεδο είναι πολύ σημαντική η παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας σε εκδηλώσεις του ΝΑΤΟ, έστω και εθιμοτυπικού χαρακτήρα, καθώς  καταδεικνύουν το καλό επίπεδο σχέσεων που υπάρχει μεταξύ ΝΑΤΟ και Κύπρου.

Συνεπώς η παρουσία της Κύπρου στην εκδήλωση αλλαγής διοίκησης του SACEUR ήταν απόλυτα δικαιολογημένη αλλά και επιβεβλημένη.

ΥΓ: Η διατύπωση από πλευράς τουρκικού ΥΠΕΞ,  της Κυπριακής Δημοκρατίας  ως “ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου” είναι πέραν κάθε κριτικής…

Την Κυπριακή Δημοκρατία στην νατοϊκή εκδήλωση εκπροσώπησε ο Αντισυνταγματάρχης (ΤΘ) Παχουλίδης Νεόφυτος, στρατιωτικός ακόλουθος στην κυπριακή αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ