Ναύαρχος Αποστολάκης: Ποια είναι η στρατηγική μας – Τι γίνεται στα εξοπλιστικά

Ναύαρχος Αποστολάκης: Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ε. Αποστολάκης ΠΝ τόνισε ποια είναι η στρατηγική επιλογή της χώρας μας σε ομιλία του σε αμυντικό συνέδριο.

Ο Α/ΓΕΕΘΑ μίλησε για την σημασία της χώρας μας στο 5ο ετήσιο συνέδριο για την Άμυνα και την Ασφάλεια που γίνεται στην Αθήνα.

Στόχος για τις Ένοπλες Δυνάμεις, όπως τόνισε ο Ναύαρχος, είναι κάτω από τις οδηγίες του ΥΕΘΑ και του ΑΝΥΕΘΑ, να συμβάλουν στο μέγιστο βαθμό στην ασφάλεια και σταθερότητα, ώστε να μπορεί να είναι εφικτή η επίτευξη των στρατηγικών επιλογών της χώρας και η ικανοποίηση των εθνικών συμφερόντων, γενικότερα.

«Λειτουργούμε διακλαδικά και η στρατηγική μας, μπορώ να πω ότι συνοψίζεται απλά σε τρεις λέξεις: Αξιόπιστη Αποτρεπτική Ικανότητα» τόνισε ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.

Τι είπε για τα BMP-1

Για τον ρόλο που παίζει η Ελλάδα στην περιοχή ο Α/ΓΕΕΘΑ αποκάλυψε ανάμεσα σε άλλα πως βρίσκεται σε τελική φάση υπογραφής με την Αίγυπτο η παραχώρηση αριθμού Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μεταφοράς Προσωπικού BMP-1.

Κάποια δίνονται δωρεάν, κάποια είναι εύχρηστα και μη επιχειρησιακά αναγκαία για εμάς, με τα ακόλουθα οφέλη:

Έσοδα 3,5 εκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση τουΠροϋπολογισμού μας.

Προοπτική επένδυσης αρκετών εκατομμυρίων ευρώ από τηνΑίγυπτο στην εγχώρια βιομηχανία, όπου θα γίνει ηανακατασκευή κάποιων εκ των οχημάτων,

υπογράμμισε ο Ναύαρχος Ε. Αποστολάκης ΠΝ.

Ο κρίσιμος ρόλος της Σούδας

Η Σούδα είναι η κορωνίδα της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ. «Σε κάθε επαφή μου με τον Πρέσβη και στρατιωτικούς Διοικητές των ΗΠΑ, αναγνωρίζεται η ανάγκη της αναβάθμισης των υποδομών. Η περαιτέρω επένδυση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην Κρήτη, εκτιμώ ότι έχει στρατηγική σημασία και θεωρώ ότι αυτό είναι ένα σημαντικό στοιχείο για την εγχώρια βιομηχανία», αποκάλυψε ο Α/ΓΕΕΘΑ και έτσι επιβεβαιωσε όσα ακούγονται για το τεράστιο ενδιαφέρον των ΗΠΑ που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει η Ελλάδα για να έχει πάρα πολλά κέρδη.

Τα εξοπλιστικά που είναι σε εξέλιξη

Τέλος ο Α/ΓΕΕΘΑ θύμισε ποια εξοπλιστικά «τρέχουν» για την ενίσχυση της χώρας και των δυνατοτήτων της. Πρόκειται για γνωστά από καιρό προγράμματα που θεωρούνται κρίσιμα ειδικά για το ρόλο σταθερότητας της Νοτιοανατολικής Μεσογείου που η Ελλάδα διαδραματίζει. Για να τα καταφέρει η χώρα, όπως είπε ο Α/ΓΕΕΘΑ:
-Eπιτήρηση  επιτυγχάνουμε με τα Αεροσκάφη Έγκαιρης Προειδοποίησης ΑΣΕΠΕ, αλλά και σύντομα με την ολοκλήρωση της αναβάθμισης των Αεροσκαφών Ναυτικής Συνεργασίας Ρ-3/Β, στην οποία θέσαμε ως όρο τη συμμετοχή της εγχώριας βιομηχανίας, όπερ και εγένετο.
-Αυξάνουμε το στόλο των μεταφορικών Ελικοπτέρων CHINOOK κατά 15, από υλικό των ΗΠΑ και προωθούμε προμήθεια με ελάχιστο κόστος, 70 Ελικοπτέρων επιθετικής αναγνώρισης KIOWA, από τις ΗΠΑ.
-Έχουμε ικανό αριθμό Φρεγατών, αλλά επιδιώκουμε στοχευμένες παρεμβάσεις αναβάθμισής τους.
– Ολοκληρώνουμε στην Ελλάδα το πρόγραμμα ναυπήγησης των Υποβρυχίων 214 από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, που σε συνδυασμό με την αναβάθμιση του Υποβρυχίου ΩΚΕΑΝΟΣ μας δίνει την δυνατότητα ανάπτυξης ενός στόλου με τα πλέον σύγχρονα συμβατικά Υποβρύχια παγκοσμίως.
– Ολοκληρώνουμε ένα άλλο πρόγραμμα ναυπήγησης, αυτό των νέων Πυραυλακάτων, από ελληνικά χέρια στην Ελευσίνα, που λόγω του μεγάλου μεγέθους τους, έχουν πεδίο δράσης και σε ανοικτή θάλασσα.
-Σε ότι αφορά την αεροπορική παρουσία μας, διερευνάμε τους τρόπους αναβάθμισης του στόλου των αεροσκαφών F-16, στην οποία θα είναι ενεργή η συμμετοχή της εγχώριας βιομηχανίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ