Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Άγονος κηρύχθηκε ο διαγωνισμός – Νέα προσπάθεια στις αρχές 2021

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ

Το τίμημα των 15,1 εκατ. ευρώ από τον όμιλο Πριόβολου κρίθηκε υπερβολικά χαμηλό από το Δημόσιο, την Τρ. Πειραιώς και το Σωματείο Εργαζομένων. Νέος διαγωνισμός με αλλαγές για να διασφαλιστεί η επιτυχία του όπως μεταφέρει το Business Daily.

Ομόφωνα αποφάσισαν οι πιστωτές των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά να κηρυχθεί άγονος ο διαγωνισμός για την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων του ναυπηγείου, κρίνοντας ότι ήταν υπερβολικά χαμηλή η μοναδική έγκυρη προσφορά, που υποβλήθηκε από την Pyletech Shipyards του ομίλου Πριόβολου, ύψους 15,1 εκατ. ευρώ.

Η συνέλευση των πιστωτών, που απαρτίζεται από το Δημόσιο, την Τράπεζα Πειραιώς και το Σωματείο Εργαζομένων «Τρίαινα» συνήλθε για να εξετάσει τη μοναδική προσφορά κατόπιν σχετικής πρωτοβουλίας που έλαβε, σύμφωνα με το νόμο, ο διαχειριστής των ναυπηγείων, αφού έκρινε ότι η προσφορά της Onex, με τίμημα 1 εκατ. ευρώ, δεν μπορούσε να θεωρηθεί έγκυρη προσφορά. Συνεπώς, βάσει του νόμου, εφόσον υπήρχε μόνο μία έγκυρη προσφορά, αρμόδια για να λάβει αποφάσεις ήταν η συνέλευση των πιστωτών.

Μετά το αδιέξοδο σε αυτό το διαγωνισμό, θα γίνει μέσα στους πρώτους μήνες του επόμενου έτους νέα προσπάθεια πώλησης των στοιχείων ενεργητικού του ναυπηγείου, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζονται από το υπουργείο Οικονομικών πιθανές αλλαγές στο σχήμα του διαγωνισμού, με ενδεχόμενη τροποποίηση και της νομοθεσίας περί ειδικής διαχείρισης, ώστε να διασφαλιστεί ότι ο επόμενος διαγωνισμός θα έχει επιτυχή κατάληξη.

Πάντως, όπως έχει γράψει το Business Daily, πηγές που παρακολουθούν στενά τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης εκτιμούν ότι η πραγματική αξία του ναυπηγικού συγκροτήματος είναι, στην πραγματικότητα, κατά πολύ μεγαλύτερη από τα 15,1 εκατ. ευρώ που πρόσφερε ο όμιλος Πριόβολου, παρότι και οι δύο ενδιαφερόμενοι έχουν περιγράψει με αρκετά αναλυτικές ανακοινώσεις τους λόγους που τους οδήγησαν στην απόφαση να υποβάλουν ο μεν πρώτος πολύ χαμηλή, ενώ ο δεύτερος (Onex) συμβολική προσφορά.

Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές,

  • Τη στιγμή της υπαγωγής σε Ειδική Διαχείριση, το Ναυπηγείο είχε περίπου 900 εργαζόμενους, 1,37 δισ. ευρώ κρατικές ενισχύσεις και υποχρεώσεις, αρκετά δισ. ευρώ σε Διαιτησίες και ενδεχόμενες υποχρεώσεις, θέματα αδειών και αυθαιρέτων, καθώς επίσης και απαγόρευση εκτέλεσης εμπορικών εργασιών. Με αυτά τα βάρη, η επιχείρηση θα είχε οδηγηθεί με μαθηματική ακρίβεια στην πτώχευση.
  • Όμως, με τη διαδικασία της υπαγωγής σε ειδική διαχείριση και τις κινήσεις που έγιναν από το διαχειριστή και τα αρμόδια υπουργεία και δημόσιες υπηρεσίες, μέσα σε ελάχιστο χρόνο, έγινε το ακατόρθωτο, δηλαδή να βρισκόμαστε στη στιγμή όπου μεταβιβάζεται μόνο το ενεργητικό της επιχείρησης, εξαιρετικά μεγάλης αξίας, με μηδέν υποχρεώσεις, με όλες τις άδειες και τα θέματα διευθετημένα, με αποτέλεσμα να είναι δυνατή η επανεκκίνηση και με εγκαταστάσεις που είναι ήδη είναι σε λειτουργία.

Ειδικότερα, οι ίδιες πηγές παραθέτουν βασικές παραμέτρους που δείχνουν την πραγματική αξία των ναυπηγείων και για τις οποίες ήταν ενήμεροι οι επενδυτές:

-Στη διάρκεια της ειδικής διαχείρισης λύθηκαν όλα τα μείζονα νομικά, πολεοδομικά και αδειοδοτικά ζητήματα. Επίσης, ο σχεδιασμός και η εκτέλεση της ρευστοποίησης του ενεργητικού της ΕΝΑΕ έγιναν σε πλήρη συμμόρφωση με τις σχετικές αποφάσεις των δικαιοδοτικών οργάνων της ΕΕ σχετικά με την ανάκτηση των κρατικών ενισχύσεων, με αποτέλεσμα να δίνεται η ευκαιρία στον πλειοδότη επενδυτή να αποκτήσει ένα «καθαρό», χωρίς καμιά υποχρέωση, περιουσιακό στοιχείο.

-Τα 364 περίπου στρέμματα γης, οι δύο σταθερές δεξαμενές, το μοναδικό στην Ελλάδα σύγχρονο ναυπηγείο υποβρυχίων, τα λιμενικά έργα που υπάρχουν και έχουν νομιμοποιηθεί, η τακτοποίηση των θεμάτων μακροχρόνιας μίσθωσης αιγιαλού και θαλασσίου χώρου, ο εξοπλισμός ο οποίος ήδη χρησιμοποιείται και είναι παραγωγικός, οι υποδομές και τα δίκτυα, καθώς και οι προβλήτες, οι οποίες υποστήριζαν τρεις πλωτές δεξαμενές προσδίδουν στρατηγική υπεραξία στο ναυπηγείο.

-Το μοναδικό ενδεχόμενο κόστος που αναλαμβάνει ο επενδυτής είναι η πληρωμή προστίμου 8,5 εκατ. ευρώ για αυθαίρετα κτίσματα, το οποίο όμως μηδενίζεται σε περίπτωση επιλογής της κατεδάφισης τους. Επίσης, αναλαμβάνει ένα χαμηλό κόστος για αποκατάσταση της πυροπροστασίας όπως προβλέπουν οι μελέτες, για την αποτελεσματική προστασία των εργαζομένων.

-Σημαντικό στοιχείο είναι η προσθήκη στην ιδιοκτησία της ΕΝΑΕ έκτασης 74,5 στρεμμάτων (πρώην παραχώρηση – παλαιός αιγιαλός) που εφάπτεται του αιγιαλού, με ανταλλαγή 116 στρεμμάτων με την ΕΤΑΔ. Η αξία της ανταλλαγής αυτής ήταν πλέον των 13 εκατ. ευρώ.

-Ο διαχειριστής έχει ολοκληρώσει πωλήσεις 16 διάσπαρτων εμπορικών ακινήτων χαμηλής αξίας (117 στρέμματα), τα οποία δεν βρίσκονταν στο λειτουργικό κομμάτι του Ναυπηγείου και ως εκ τούτου πωλήθηκαν σε διάφορες τιμές, οι οποίες έφτασαν μέχρι και 94χιλ/στρέμμα, καθώς επίσης δύο πλωτών δεξαμενών και δύο ρυμουλκών.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις στο topics.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ