Ναυπηγεία Σκαραμαγκά – Ελευσίνας: Νέα παράταση και χρήματα για να παραδώσουν επιτέλους τα Υ/Β και τις ΤΠΚ του ΠΝ

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ - ΠΥΡΑΥΛΑΚΑΤΟΙ ΠΝ

Ακόμα μια ανάσα ζωής για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας έδωσε χθες το ΥΠΕΘΑ και ελπίδα να παραδοθούν επιτελούς Υποβρύχια και Πυραυλάκατοι στο Πολεμικό Ναυτικό

 

Μέσω τροπολογιών το υπουργείου Εθνικής Άμυνας χθες το απόγευμα έδωσε ακόμα μια – 3μηνη αυτή τη φορά -παράταση στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας ώστε να καταφέρουν να ολοκληρώσουν μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου τις εργασίες στα 4 νέα υποβρύχια και τις 2 πυραυλακάτους (ΤΠΚ) Νο 6 και Νο 7 του Πολεμικού Ναυτικού.

Μετά τη ψήφιση της τροπολογίας δίνεται επιπλέον χρηματοδότηση των δύο προγραμμάτων με το ποσό των 23,475 εκατ. ευρώ για το χρονικό διάστημα από 1-4-2020 έως 30-9-2020, ποσό που θα καλυφθεί από πιστώσεις του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων (εθνικό σκέλος) του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Ειδικότερα με τις προτεινόμενες διατάξεις:

– Διατίθεται από πιστώσεις του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων (εθνικό σκέλος) του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, επιπλέον ποσά μέχρι 20,1 εκατ. ευρώ. για την ολοκλήρωση πρόσθετων εργασιών για την πλήρη επιχειρησιακή απόδοση των υποβρυχίων ΜΑΤΡΩΖΟΣ, ΠΙΠΙΝΟΣ, ΚΑΤΣΩΝΗΣ και ΩΚΕΑΝΟΣ, την αντιμετώπιση βλαβών που προκύπτουν από τις εν εξελίξει δοκιμές, καθώς και για τη συντήρηση των συνοδών πλοίων δοκιμών των υποβρυχίων αυτών. Επίσης διατίθενται και 3,375 εκατ ευρώ για την ομαλή εξέλιξη ναυπήγησης των εν λόγω πυραυλακάτων.

– Προβλέπεται η παράδοση μέχρι την 1η Ιουνίου 2020, η παράδοση στο Πολεμικό Ναυτικό της πυραυλακάτου Νο 6 και σε περίπτωση μη παράδοσής της από την ανάδοχο εταιρεία, το Πολεμικό Ναυτικό θα την παραλάβει άμεσα, στο πλαίσιο του συμφωνηθέντος με την τριμερή συμφωνία συντονισμού του έργου ολοκλήρωσης της ναυπήγησης των πλοίων από το Πολεμικό Ναυτικό. Σε κάθε περίπτωση θα συνταχθεί σχετικό πρωτόκολλο παραλαβής της συγκεκριμένης ΤΠΚ, έστω και μόνο από το Πολεμικό Ναυτικό, προκειμένου να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες εργασίες. Για την ΤΠΚ Νο7 θα συνεχιστεί το ναυπηγικό έργο, ώστε να αποδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό για πλήρη επιχειρησιακή εκμετάλλευση.

-Τα 3,375 εκατ. ευρώ που θα διατεθούν και αφορούν στη συμβασιοποίηση προμήθειας υλικών και ανάθεσης εργασιών – παροχής υπηρεσιών, που εκκρεμούν και αφορούν υλικά και υπηρεσίες για την ολοκλήρωση ναυπήγησης των δύο ΤΠΚ, αλλά και για την πληρωμή της μισθοδοσίας, των λογαριασμών κοινής ωφέλειας και των μετακινήσεων προσωπικού, θα καταλογισθούν στην εταιρεία Ναυπηγικές και Βιομηχανικές Επιχειρήσεις Ελευσίνας (ΝΒΕΕ) ΑΕ.

– Παρατείνεται για χρονικό διάστημα 3 μηνών από 1ης Απριλίου 2020, όσο και το χρονικό διάστημα του προγράμματος ναυπήγησης, η καταβολή από το Πολεμικό Ναυτικό των μηνιαίων αμοιβών των εργαζομένων της ΝΒΕΕ ΑΕ.

-Μέχρι τις 30 Ιουνίου παρατείνεται επίσης η ισχύς των υπογραφεισών/συναφθεισών ατομικών δηλώσεων αποδοχής ενασχόλησης μεταξύ του Πολεμικού Ναυτικού και των εργαζομένων της ΝΒΕΕ ΑΕ, καθώς και η κυρωθείσα τριμερής συμφωνία μεταξύ του ΠΝ, της ΝΒΕΕ ΑΕ και των εργαζομένων σε αυτή, επιφυλασσομένου του ελληνικού Δημοσίου, κάθε νομίμου ή συμβατικού δικαιώματος του.

-Χορηγείται παράταση ανάληψης νομικών δεσμεύσεων δαπανών έως και τον Ιούνιο 2020, επί των εγκριθεισών πιστώσεων με τα άρθρα 61 και 62 του ν.4557/2018 και με τα άρθρα 22 και 23 του ν.4618/2019.

Η δήλωση του Ν. Παναγιωτόπουλου

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, παρενέβη σήμερα στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στην ολομέλεια της Βουλής για τις προαναφερθείσες τροπολογίες.

Μεταξύ άλλων στην ομιλία του για τις τροπολογίες του ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε: «Αν δίναμε, όπως γινόταν μέχρι τώρα, απλά μία ακόμα εξάμηνη παράταση πολύ φοβούμαι ότι θα παρέρχετο αυτό το διάστημα και μετά από έξι μήνες -τέσσερις δεδομένου ότι τους δύο τους έχουμε ήδη φάει – αφού δίδεται από 1ης Απριλίου 2020 θα ερχόμασταν εδώ να διαπιστώσουμε ότι ακόμα δεν έχουν παραδοθεί τα πλοία. Έχει ολοκληρωθεί ένα ποσοστό μεγαλύτερο ενδεχομένως, η έκτη πήγε στο 98%, η τελευταία πήγε από το 60 στο 70 τοις εκατό, αλλά πάλι τα ίδια».

Επιπρόσθετα σημείωσε ότι ο λόγος που δίνεται τρίμηνη παράταση στο ναυπηγείο Ελευσίνας, είναι για ασκηθεί πίεση προς πάσα κατεύθυνση.

«Ελπίζω στο διάστημα αυτό, το οποίο ήδη τρέχει από αρχές Απριλίου, να γίνουν οι επαφές, οι συζητήσεις και οι διαπραγματεύσεις που πρέπει να γίνουν – όχι με εμάς συμμετέχοντες – ανάμεσα στην ιδιοκτησία των «Ναυπηγείων Ελευσίνος» αλλά και σε αυτόν που ενδιαφέρεται για να επενδύσει σε αυτά, όπως ακούμε και διατείνεται και ο ίδιος έξω, έτσι ώστε να φτάσουμε σε μία συμφωνία» σημείωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Παράλληλα, ο κ. Παναγιωτόπουλος δήλωσε πως η σημερινή πρωτοβουλία δεν έχει να κάνει με τον καταλογισμό ευθύνης για το τι έγινε ως τώρα, αλλά με την οριστική λύση του προβλήματος.

Αναφορικά με το μέλλον των ναυπηγείων Σκαραμαγκά και Ελευσίνας, ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι ο στόχος είναι «να μπουν σε μία νέα εποχή, από την οποία το Ναυτικό θα έχει μόνο να ωφεληθεί, αλλά και η χώρα κατ’ επέκταση, διότι μία αλλαγή εικόνας στα δύο ναυπηγεία έχει και αναπτυξιακό αντίκτυπο. Κι όχι μόνο αντίκτυπο που έχει να κάνει με τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Εθνική Άμυνα. Και θα μπορούσαν αν όλα πάνε καλά (εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να πάνε καλά) να σηματοδοτήσουν αυτές οι παρεμβάσεις μία αλλαγή προς το πολύ καλύτερο, με επιπτώσεις και στην εθνική οικονομία».

Τέλος ο κ. Παναγιωτόπουλος έκλεισε την ομιλία του λέγοντας: «Προς το παρόν, όμως, ας αρκεστούμε να υποστηρίξουμε αυτές τις τροπολογίες που δίνουν παράταση ζωής. Όπως έχω πει επανειλημμένως, ο χρόνος τελειώνει. Επομένως, όσοι ακούν και όσοι ενδιαφέρονται για τη συζήτηση αυτή, να το λάβουν αυτό υπόψη. Ο χρόνος τελειώνει. Ας επισπεύσουν ό,τι συζητούν και ό,τι διαπραγματεύονται».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ