Tο νέο τουρκικό άρμα μάχης Kaplan είναι εδώ

Το πρώτο πρωτότυπο του νέου μέσου άρματος Kaplan παρουσίασε η τουρκική FNSS Savunma Sistemleri στην διεθνή έκθεση IDEF 2017.

Το άρμα αποτελεί κοινή προσπάθεια της τουρκικής εταιρείας με την ινδονησιακή PT Pindad και εξελίχθηκε βάσει συμφωνίας που συνήφθη το 2014.

Βάσει του προγράμματος θα κατασκευαστούν δύο πρωτότυπα του άρματος Kaplan τα οποία και θα παρουσιαστούν στην Ινδονησία τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Πέραν των πρωτοτύπων θα κατασκευαστούν και σκάφη του νέους άρματος για να μελετηθεί η βαλλιστική και αντιναρκική αντοχή του.

Οι δοκιμές θα διεξαχθούν στην Τουρκία και μετά την ολοκλήρωσή τους τα πρωτότυπα θα παραδοθούν στην Ινδονησία.
Το άρμα αναμένεται να είναι έτοιμο να τεθεί σε παραγωγή στα τέλη του 2018 αν οι δοκιμές είναι ικανοποιητικές.

 




 

Το άρμα είναι συμβατικής κατασκευής με τον οδηγό στο εμπρόσθιο τμήμα του σκάφους, τον πύργο στο κέντρο και τον κινητήρα πίσω. Σύμφωνα με την τουρκική εταιρεία πάντως το σκάφος είναι κατασκευασμένο από συγκολλημένο χάλυβα επί του οποίου μπορούσαν να εφαρμοστούν διάφορες θωρακίσεις.

Το άρμα φέρει τον πύργο Defence 3015 της βελγικής CMI με πυροβόλο ραβδωτής κάννης των 105mm με ικανότητα βολής εν κινήσει και αυτόματο σύστημα τροφοδοσίας πυρομαχικών. Επίσης διαθέτει ένα ομοαξονικό πολυβόλο των 7,62 mm. και εκτοξευτές καπνογόνων μαζί με σύστημα προειδοποίησης λέιζερ.

Ο πυροβολητής και ο διοικητής πληρώματος στον πύργο διαθέτουν, έκαστος θερμικό σύστημα παρατήρησης και αποστασιόμετρο λέιζερ. Το σύστημα ελέγχου πυρός ελέγχεται από υπολογιστή.

 




 

Το άρμα διαθέτει κινητήρα ντίζελ με αυτόματο σύστημα ψύξης και μετάδοσης της κίνησης. Μπορεί να αναπτύξει μέγιστη ταχύτητα 70 χ.α.ω. (χιλιόμετρα ανά ώρα) και έχει μέγιστη ακτίνα δράσης 450 χιλιόμετρα.

Το Kaplan δεν είναι σίγουρα το εξαιρετικό άρμα που θα απειλήσει την Ελλάδα καθώς σχεδιάστηκε κυρίως για εξαγωγές. Ωστόσο η σχεδίαση και σύντομα η παραγωγή του δείχνουν τις δυνατότητες που έχει πλέον η τουρκική αμυντική βιομηχανία.

Αν μάλιστα συγκρίνει κανείς τις δυνατότητες αυτές με τις αντίστοιχες της Ελλάδας μόνο θλίψη μπορεί να νιώσει.

 




 

Στην FNSS Savunma Sistemleri σημαντικό μερίδιο έχει η βρετανική BAE Systems.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ