ΝΝΑ: Έτσι είχε στηθεί το κόλπο με τα πλαστά τιμολόγια! Τι λέει ο Καμμένος

Το πώς είχε στηθεί το κόλπο με τα πλαστά τιμολόγια στο ΝΝΑ, εξηγεί αναλυτικά στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος. Οι λεπτομέρειες συγκλονίζουν!


 

Λεπτομέρειες για το πώς είχε στηθεί το κόλπο με τα πλαστά τιμολόγια στο Ναυτικό Νοσοκομείο της Αθήνας, έδωσε γραπτά στη Βουλή ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου.

Δείτε τι απαντά ο κ. Καμμένος:

Στις 12 Νοεμβρίου 2012 δημοσιεύθηκε ο ν. 4093/12 για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των Στρατιωτικών Νοσοκομείων προς τις προμηθεύτριες εταιρείες και αφορούσε το χρονικό διάστημα 2004 μέχρι το 2013. Η συσσώρευση των οφειλών προκλήθηκε από την επί σειρά ετών αδυναμία των ασφαλιστικών φορέων να εξοφλήσουν τα Νοσοκομεία για τη δαπάνη νοσηλείας των ασφαλισμένων τους.

Η χρηματοδότηση των Νοσοκομείων από τους ασφαλιστικούς φορείς διενεργείται εφόσον τους διαβιβασθεί πλήρης φάκελος ασθενούς, όπου συμπεριλαμβάνονται και τα πρωτότυπα τιμολόγια που τον αφορούν, προκειμένου τεκμηριωθεί και εγκριθεί η οικονομική απαίτηση του νοσοκομείου.

Οι ασφαλιστικοί φορείς παρακρατούν τα πρωτότυπα τιμολόγια, προκειμένου αιτιολογήσουν τη δική τους δαπάνη προς τα Νοσοκομεία.

Στα νοσοκομεία φυλάσσονται αντίγραφα των τιμολογίων, προκειμένου εξοφλούνται οι προμηθεύτριες εταιρείες όταν εισπραχθούν τα αντίστοιχα ποσά από τους ασφαλιστικούς φορείς.

Επομένως στο ΝΝΑ υπήρχαν αντίγραφα τιμολογίων περιόδου 2004 έως 2013, εν αναμονή εισπράξεως των αντίστοιχων ποσών από τους ασφαλιστικούς φορείς (κυρίως του τότε ΟΠΑΔ) και την εν συνεχεία πληρωμή των προμηθευτών του.

Η Δημοσιονομική τακτοποίηση των δαπανών μέσω της ειδικής ρύθμισης του ν. 4093/12(Α’222), διενεργήθηκε κυρίως μέσω αντιγράφων των τιμολογίων, συνοδευόμενα με Υπεύθυνη Δήλωση των αρμόδιων οικονομικών οργάνων του ΝΝΑ, ότι τα πρωτότυπα διαβιβάσθηκαν και ευρίσκονται στους οικείους ασφαλιστικούς φορείς.

Ο συγκεκριμένος τρόπος τακτοποίησης υποδείχθηκε και εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο, εξαιτίας της αντικειμενικής αδυναμίας εξεύρεσης και επιστροφής των πρωτότυπων τιμολογίων παρελθόντων ετών, και εξαιτίας της τότε κατάργησης του ΟΠΑΔ και σύστασης του ΕΟΠΥΥ.

Παράλληλα, στις 6 Ιουνίου 2013, ο Ταμίας Χρηματικής Διαχείρισης της «πάγιας προκαταβολής» του ΝΝΑ, κατά δήλωσή του, έσκισε πρωτότυπα παραστατικά δαπανών και τα πέταξε στους κάδους απορριμμάτων εκτός του Νοσοκομείου, εξαιτίας αιφνίδιας έξαρσης χρόνιας ψυχολογικής πάθησής του.

Οι Διαχειρίσεις της «πάγιας προκαταβολής» σύμφωνα με τις διατάξεις περί Δημοσίου Λογιστικού έχουν ως πηγή χρηματοδότησης τον Κρατικό Προϋπολογισμό (όχι τους ασφαλιστικούς Φορείς) και εξοφλούν με μετρητά τιμολόγια μέχρι του χρηματικού ορίου των 1.000 €.

Εν συνεχεία διενεργήθηκε έκτακτη οικονομική επιθεώρηση από αρμόδια Υπηρεσία του ΓΕΝ, όπου διαπιστώθηκε ότι:

Καταστράφηκαν 450 τιμολόγια συνολικού ποσού 189.475 €

Δρομολογήθηκε ταυτόχρονα η ένταξη 137 τιμολογίων συνολικού ποσού  64.744 € και στην ειδική ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών των Νοσοκομείων, γεγονός το οποίο εντοπίσθηκε εγκαίρως από την αρμόδια Υπηρεσία προληπτικού ελέγχου του ΓΕΝ και αποφεύχθηκε η διπλοπληρωμή τους.

Προέκυψε διαχειριστικό έλλειμμα ποσού 26.079 €.

Περαιτέρω, διατάχθηκε ΕΔΕ, όπου στο πόρισμά της προτάθηκε η ποινική αξιολόγηση της υπόθεσης, ο καταλογισμός του διαχειριστικού ελλείμματος, η απόδοση διοικητικών ευθυνών και η δημοσιολογιστική αποκατάσταση της διαχείρισης.

Η σχηματισθείσα δικογραφία διαβιβάσθηκε από τον Αύγουστο του 2014 στην αρμόδια εισαγγελία του Ναυτοδικείου Πειραιώς για την ποινική και στο Ελεγκτικό Συνέδριο για την αστική αξιολόγηση της υπόθεσης.

Μεταγενέστερα των ανωτέρω γεγονότων και κατά τα έτη 2014-2015, εξαιτίας της πληθώρας των αντιγράφων τιμολογίων περιόδου 2004 – 2013 σε συνδυασμό και με το απρόβλεπτο γεγονός της καταστροφής τιμολογίων από τον ίδιο το Διαχειριστή της έτερης Διαχείρισης «πάγιας προκαταβολής», διενεργήθηκε επανέλεγχος των πληρωμών των προμηθευτών του ΝΝΑ και σε μεμονωμένες περιπτώσεις διπλοπληρωμής τιμολογίων ζητήθηκε η επιστροφή των αντίστοιχων ποσών.

Επίσης, κατόπιν αιτήματος της Ανακρίτριας του Ναυτοδικείου Πειραιώς, η Μονάδα Εσωτερικών Ελέγχων του ΥΠΕΘΑ διέθεσε δύο (2) στελέχη της τα οποία διορίστηκαν ως  πραγματογνώμονες.

Για την διενέργεια της ανάκρισης υποβλήθηκε μάλιστα ήδη σχετική έκθεση πραγματογνωμοσύνης στο Ναυτοδικείο Πειραιώς από τους ως άνω πραγματογνώμονες Αξιωματικούς στην Ανακρίτρια του 1ου  Τμήματος του Ναυτοδικείου Πειραιώς.

Αναφορικά με ποινικές υποθέσεις παρελθόντων ετών, στην Εισαγγελία του Ναυτοδικείου Πειραιώς εκκρεμοδικεί υπόθεση μικρότερης σπουδαιότητας, με εμπλεκόμενο Αξιωματικό του ΠΝ για πράξεις που φέρεται να τελέσθηκαν από αυτόν στο Πολεμικό Μουσείο.

Επίσης, στην Εισαγγελία του Στρατοδικείου Λάρισας εκκρεμεί υπόθεση κατά Αξιωματικών του ΣΞ η οποία έχει προσδιορισθεί να εκδικασθεί από το Πενταμελές Στρατοδικείο Λάρισας την 28η Μαρτίου τρέχοντος έτους.

Τέλος σας διαβεβαιώ ότι, διενεργούνται όλοι οι προβλεπόμενοι οικονομικοί έλεγχοι από τα θεσμοθετημένα ελεγκτικά όργανα, σε όλες τις Υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ πάγια θέση της παρούσης πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ είναι η μηδενική ανοχή σε περιπτώσεις διαφθοράς και η άμεση ανάληψη ενεργειών διαβίβασης των υποθέσεων στη δικαιοσύνη για την απόδοση ποινικών, αστικών αλλά και διοικητικών ευθυνών, όπως αυτό τηρήθηκε στη συγκεκριμένη υπόθεση.

 

Η ερώτηση του βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου

Ερώτηση 3600/20-2-17 της Βουλής των Ελλήνων  

«Δεμένη» με ντοκουμέντα έχει την υπόθεση των πλαστών διπλοπληρωμένων τιμολογίων στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών η ανακρίτρια του Ναυτοδικείου που από του περασμένο Ιούλιο διεξήγαγε έρευνα σε βάθος, τα στοιχεία της οποίας βρίσκονται ήδη στον εισαγγελέα.

Από το περασμένο καλοκαίρι, τα τηλέφωνα των λογιστηρίων σχεδόν όλων των φαρμακευτικών εταιρειών, ελληνικών και ξένων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, «πήραν φωτιά»! Στο Ναυτοδικείο κλήθηκαν όλοι οι υπεύθυνοι λογιστηρίων, από τους οποίους ζητήθηκαν συγκεκριμένα τιμολόγια.

Οι λογιστές συγκέντρωσαν όλα τα παραστατικά που τους ζητήθηκαν και τα κατέθεσαν στο Ναυτοδικείο. Στη συνέχεια, κλήθηκαν ξανά για να καταθέσουν και οι ίδιοι ό,τι γνώριζαν για την υπόθε­ση που ερευνούσε η ανακρίτρια.

Το πρώτο στοιχείο που προέκυψε είναι ότι σχεδόν όλες οι επίμαχες πληρωμές έγιναν με μετρητά και όχι με τραπεζικό έμβασμα.

Οι εκπρόσωποι των εταιρειών δήλωσαν ότι έδωσαν τα τιμολόγια που προβλεπόταν και αρνήθηκαν οποιαδήποτε εμπλοκή για τα δεύτερα και τρίτα τιμολόγια που έχει εντοπίσει η στρατιωτική Δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «Ειδήσεων», ο αριθμός των πλαστών τιμολογίων ενδέχεται να είναι πολύ μεγαλύτερος από τα 600 που έχει συγκεντρώσει η ανακρίτρια και έχει στείλει στον εισαγγελέα μαζί με όλο το υπόλοιπο ανακριτικό υλικό.    |

Με βάση λοιπόν όλα τα παραπάνω, εγείρονται τα κάτωθι εύλογα ερωτήματα:

1ον Αληθεύει ότι πραγματοποιούνται σαρωτικοί έλεγχοι στα στρατιωτικά νοσοκομεία, με επίκεντρο το Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών (ΝΝΑ) καθώς εντοπίστηκαν περίπου 600 τιμολόγια που είχαν εκδοθεί και εισπραχθεί δυο και τρεις, φορές;

2ον Αληθεύει ότι η οικονομική ζημιά μόνο στο Π.Ν., μπορεί να φθάνει κοντά στα 10 εκατομμύρια ευρώ;

3ον Γιατί από το 2013 χρειάστηκε να φθάσουμε στο 2016 για να εντοπιστούν τα διπλά τιμολόγια;

4ον Οι οικονομικοί επιθεωρητές που ελέγχουν κάθε χρόνο τις διαχειρίσεις, προκειμένου να κλείσουν βιβλία, τι γνωρίζουν για το Θέμα;

5ον Οι παριστάμενοι οικονομικοί επιθεωρητές, που έλεγξαν τη διαχείριση κατά την παράδοση –παραλαβή της, είναι ενήμεροι; Ποια τα ονοματεπώνυμα αυτών;

6ον Τον Νοέμβριο του 2013 και τον Ιούλιο 2014, που έγινε έκτακτος οικονομικός έλεγχος του ΝΝΑ, δεν διαπιστώθηκε τίποτα;

7ον Το 2016, που τελικά διαπιστώθηκε η παρατυπία, διατάχθηκε ΕΔΕ προκειμένου να διερευνηθεί η υπόθεση η άλλες παρατυπίες; Αν ναι, ποιο είναι το πόρισμα της;

8oν Αληθεύει όχι υπάρχει ΕΔΕ στο ΝΝΑ για το 2013, που διαπιστώνει όχι διπλοπληρώνονταν τιμολόγια που εξοφλούνταν μέσω της ρύθμισης στρατιωτικών νοσοκομείων; Το πόρισμα αυτής εστάλη στη Δικαιοσύνη και στα πειθαρχικά όργανα;

9ον Εστάλη η υπόθεση στην Εισαγγελέα Διαφθοράς;

10ον Ποιο είναι το ύψος της «χασούρας» και της ζημιάς του Δημοσίου;

11ον Ποιοι εμπλέκονται στην υπόθεση και ποιοι είναι οι βασικοί ύποπτοι;

Ι20ν Ποιες εντολές έδωσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Κομμένος για πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης στο ΓΕΝ;

13ον Η υπόθεση των πλαστών τιμολογίων είναι ο «μοναδικός σκελετός» από το παρελθόν που έχουν βρει στο ΥΠΕΘΑ, ή υπάρχουν ακόμη και άλλες υποθέσεις που βρίσκονται σε φάση διερεύνησης από τη στρατιωτική Δικαιοσύνη; Εάν ναι, ποιες είναι και σε ποιο στάδιο βρίσκονται;

Ο Ερωτών βουλευτής
Νίκος Ι. Νικολόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ