Πώς δημιουργήθηκε το ανεξάρτητο Νορμανδικο κρατιδιο του Ursel στο χάος που ακολούθησε την Μάχη του Μαντζικερτ

ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΜΑΤΖΙΚΕΡΤ
Στο χαος που ακολουθησε την Μαχη του Μαντζικερτ (1071), ο παμπονηρος Νορμανδος (Και πρωην ‘Βεστης”) Ursel de Balleuil, πετυχε να δημιουργησει ενα ανεξαρτητο κρατος στην κεντρικη Μικρα Ασια, και ειδικα γυρω απο τις περιοχες της Αγκυρας (Γαλατια/Ονωριαδα), Αμασειας και Νεοκαισαρειας του Ποντου (Παφλαγονια/Αρμενιακων).
Επαναστατησε αρχικα (Σεπτεμβριος 1073)στην περιοχη του Ικονιου με 300 ομοεθνεις του, και μεχρι τον Φεβρουαριο του 1074 ειχε συμπαρασυρει στην αποστασια αλλους 5.000 περιπου Νορμανδους, (το συνολο σχεδον των Φραγγονορμανδικων “Ταγματων” της Παφλαγονιας και του Ποντου).
Ειδικα μετα την νικη του κατα 12.000 Αυτοκρατορικων υπο τον ” Καισαρα” Ιωαννη Δουκα στην μαχη της Γεφυρας του Ζομπου στις 11 Μαιου 1074, στον Ανω Σαγγαριο, ο Νορμανδος Πολεμαρχος αποθρασυνθηκε εντελως, και εφτασε μεχρι την Βιθυνια λεηλατωντας.
Στην εικονα βλεπουμε μελη του μικρου , αλλα πολυ επικινδυνου στρατου του, που αποτελουταν απο 5.000 Νορμανδους, κατα βασιν βαρια οπλισμενους ιππεις, και λιγες εκατονταδες ελαφρα οπλισμενων Ελληνων χωρικων απο τον Ποντο και την Παφλαγονια, που ειτε ειχαν στρατολογηθει βιαιως, για να γεμισουν κενα και ελλειψεις των Νορμανδων, ειτε ειχαν προσελθει οικειοθελως στις ταξεις του Ursel, αφου ειχαν αγανακτησει απο την εγκαταλειψη τους απο την Κων/πολη απο τα μεσα της δεκαετιας του 1060 και τις ακαταπαυστες Τουρκικες επιδρομες, αφου οι Νορμανδοι παρειχαν τουλαχιστον, ασφαλεια.
Λιγα χρονια αργοτερα, το 1076, οταν ο 19χρονος Αλεξιος Κομνηνος ανακατελαβε την Αμασεια και συνελαβε τον ταραχοποιο Νορμανδο αρχηγο, φροντισε να επανενταχτουν οι Νορμανδοι στο στρατευμα, ενω απελευθερωσε χωρις καμια τιμωρια τους Ελληνες χωρικους.
Το κακο ομως ειχε γινει απο την διαλυτικη παρουσια του Νορμανδου και την ανεπαρκεια της Κων/πολεως, και συντομα (1085) η περιοχη ειχε γεμισει Τουρκομανους, υπο τον διαβολικο Εμιρη Malik Danishmend.
Θα χρειαζοντουσαν επικοι και ακαταπαυστοι αγωνες υπο τον Ιωαννη Β’ Κομνηνο για να επανελθει και να σταθεροποιηθει η Ελληνικη παρουσια στην περιοχη, την δεκαετια του 1130.
Αν δε, το Νορμανδικο κρατιδιο του μονιμως ανησυχου Ursel ειχε καταφερει να επιζησει λιγα χρονια ακομη, μεχρι την αφιξη των πρωτων ομοεθνων τους απο τα Δυτικα, η εξελιξη των Σταυροφοριων θα ηταν πολυ διαφορετικη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ