Νυχτερινά στρατιωτικών: Το υπουργείο Οικονομικών αρνείται να υπογράψει για την καταβολή τους!

ΚΑΡΑ ΤΕΠΕ ΣΤΡΑΤΟΣ

Το θέμα της αποζημίωσης και της αμοιβής των μελών των Ενόπλων Δυνάμεων που απασχολήθηκαν στο Καρά Τεπέ εν μέσω επιφυλακής αλλά και τα νυχτερινά των στρατιωτικών έθεσε με επίκαιρη ερώτησή του στη Βουλή προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας ο Γιώργος Τσίπρας βουλευτής και αναπληρωτής τομεάρχης Εθνικής Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωσή του, όταν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ρωτήθηκε γιατί δεν καταβάλει σε αυτούς και στο σύνολο των όπλων των Ενόπλων Δυνάμεων τα νυχτερινά που έχουν προβλεφθεί με τον Νόμο του 2017 και τα οποία έχει καθυστερήσει ενάμιση χρόνο. Ο ΥΕΘΑ αναγνώρισε για τη συγκεκριμένη περίπτωση ότι πράγματι στο Καρά Τεπέ “δούλεψαν τρία μερόνυχτα για να στήσουν τις σκηνές της νέας προσωρινής δομής” και ανοιχτά δήλωσε ότι το Υπουργείο Οικονομικών αρνείται να υπογράψει για την καταβολή νυχτερινών για τα μέλη της μονάδας και γενικά σε όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων όπως έχει νομοθετηθεί. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του βουλευτή Γ. Τσίπρα:

Στις 2/10/20 συζητήθηκε στη Βουλή η Επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσα προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας σχετικά με την αποζημίωση και αμοιβή μελών των Ενόπλων Δυνάμεων που απασχολήθηκαν στο Καρά Τεπέ εν μέσω επιφυλακής.

Ρώτησα στη Βουλή τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας για τις διαμαρτυρίες των στρατιωτικών που σε συνθήκες επιφυλακής κλήθηκαν να εργαστούν τρία μερόνυχτα στο στήσιμο των σκηνών και στη διαμόρφωση του χώρου στο Καρά Τεπέ και αμέσως μετά 320 εξ αυτών, χωρίς να λάβουν τις προβλεπόμενες άδειες, κλήθηκαν σε αποστολή που απαιτούσε 12ωρη απασχόληση επί τριημέρου.

Με αφορμή τις παραπάνω ασταμάτητες εργασίες και διανυχτερεύσεις των στρατιωτικών στο Καρά Τεπέ, επέμεινα στο ερώτημα προς τον Υπουργό Άμυνας γιατί η κυβέρνηση δεν αποφασίζει να καταβάλει σε αυτούς και στο σύνολο των όπλων των Ενόπλων Δυνάμεων τα νυχτερινά που έχουν προβλεφθεί με τον Νόμο του 2017 και τα οποία έχει καθυστερήσει ενάμιση χρόνο. Ο ΥΕΘΑ αναγνώρισε για τη συγκεκριμένη περίπτωση ότι πράγματι στο Καρά Τεπέ “δούλεψαν τρία μερόνυχτα για να στήσουν τις σκηνές της νέας προσωρινής δομής” και ανοιχτά δήλωσε ότι το Υπουργείο Οικονομικών αρνείται να υπογράψει για την καταβολή νυχτερινών για τα μέλη της μονάδας και γενικά σε όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων όπως έχει νομοθετηθεί. Συγκεκριμένα είπε ότι: “Είναι προφανές ότι μέχρι σήμερα η άρνηση του καθ’ ύλην αρμοδίου Υπουργείου Οικονομικών για την υπογραφή αυτής της ΚΥΑ έχει να κάνει με τις δημοσιονομικές συνθήκες και δυσκολίες”.

Στην παρούσα φάση που οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε επιφυλακή συχνά, σε όλα τα όπλα, διατάσσονται για συμμετοχή σε παράλληλες – εκτός των αρμοδιοτήτων τους- εργασίες ή εκπαιδεύσεις και αποστολές, ρώτησα αν υπάρχει βούληση να αλλάξει ο Νόμος και να προβλεφθεί αποζημίωση ή αμοιβή υπερωριακής απασχόλησης (όπως ισχύει στα σώματα ασφαλείας) ή κάποιας πάγιας ειδικής αποζημίωσης για ειδικές συνθήκες (επιφυλακή ή συνδρομή σε φυσικές καταστροφές κοκ) πέραν από τις άδειες που παίρνουν. Εισέπραξα την άρνηση του Υπουργού ως προς τη μόνιμη κάλυψη. Αντ’ αυτού από την κυβέρνηση που αντιπολιτευόταν επί χρόνια στην επιδοματική πολιτική, πρόκειται να δοθεί μια έκτακτη αποζημίωση (επίδομα) η οποία δεν γνωρίζουμε πώς θα κατανεμηθεί και ασφαλώς ως έκτακτη δεν θα επαναληφθεί. Πάντως ο Υπουργός αναγνώρισε ότι το Υπουργείο θα παρέχει “μικρές υποστηρίξεις”, “βοηθήματα”, “ευχέρειες” και “ανάσες”, όροι που παραπέμπουν στη φιλανθρωπία. (επί λέξει: “Συνεχίζουμε εκεί όπου έχουμε τη δυνατότητα να δίνουμε ανάσες ή τα βοηθήματα ή τις ευχέρειες, τις μικρές υποστηρίξεις που μπορούμε και όπως απαιτείται”).

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις στο topics.gr

armynow.gr google news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ