O Αποστολάκης και οι δύο κρίσιμες συναντήσεις σήμερα στις Βρυξέλλες

Τέσσερις πολύ σημαντικές συναντήσεις θα έχει σήμερα το μεσημέρι ο ΥΕΘΑ Ευ. Αποστολάκης στο περιθώριο της Συνόδου των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ
 
 
 
Με τους Τούρκους να επιδεικνύουν και χθες για ακόμα μία ημέρα στάση «ευγενίας» χωρίς να προκαλούν πτητικά στο Αιγαίο με μηδενικές παραβιάσεις και την Συνθήκη των Πρεσπών να έχει τεθεί σε ισχύ και την επίσημα «Βόρεια Μακεδονία» να πανηγυρίζει, ο ΥΕΘΑ Ευ. Αποστολάκης θα έχει σήμερα  κρίσιμες συναντήσεις στη Σύνοδο Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες.
Ο ΥΕΘΑ βρίσκεται από χθες στις Βρυξέλλες καθώς οι εργασίες της Συνόδου ξεκινούν σήμερα το πρωί αλλά το ενδιαφέρον εστιάζεται στις τέσσερις συνεχόμενες συναντήσεις που θα έχει από το μεσημέρι μέχρι το απόγευμα στο περιθώριο της συνόδου.
Στις τέσσερις διαδοχικές συναντήσεις όπως είχε αναφέρει το armynow.net που έχουν οριστικοποιηθεί από προχθές ο Ευ. Αποστολάκης θα επιχειρήσει σε διαφορετικά μέτωπα να προβάλλει τις ελληνικές θέσεις αλλά κυρίως να διερευνήσει δυνατότητες συνεργασίας και συνεννόησης.
Πρώτο, και πλέον σημαντικό ραντεβού θα είναι το πολυαναμενομενο – μετά την συνάντηση  Τσίπρα – Ερντογάν – με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ, η οποία θα είναι και η πρώτη μεταξύ των δύο πρώην πλέον στρατιωτικών, με την νέα τους ιδιότητα. Σίγουρα θα έχουν να πουν πολλά αλλά πέρα από αυτά θα πρέπει να φέρουν σε πέρας την ειδική αποστολή που τους έχουν αναθέσει με την διαμόρφωση ενός οδικού χάρτη που θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση της έντασης των τελευταίων τουλάχιστον δύο ετών με παραβιάσεις, υπερπτήσεις, διεμβολισμούς πλοίων, navtex και τα «παιχνίδια» στην Κυπριακή ΑΟΖ. Ταυτόχρονα είναι σίγουρο ότι θα καθοριστεί και η επόμενη συνάντησή τους μετά την πρόσκληση που έχει ήδη απευθύνει ο Ακάρ στον Αποστολάκη.
Δεύτερη, συνάντηση αμέσως μετά θα είναι με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, όπου θα συζητηθούν όλα τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις σχέσεις της Ελλάδας με την συμμαχία στην ευρύτερη περιοχή. Εκ των πραγμάτων ιδιαίτερη συζήτηση θα γίνει για το ρόλο της χώρας μετά την τελευταία διεύρυνση του ΝΑΤΟ με τη «Βόρεια Μακεδονία» για την οποία θα αναλάβει προφανώς αρκετά νέα καθήκοντα.
Τρίτη, συνάντηση στην σειρά θα είναι με τον Στρατιωτικό Διοικητή των Δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη Αμερικανό Στρατηγό Σκαπαρότι με θέματα συζήτησης αυτή της εκπαίδευσης και των διακλαδικών ασκήσεων.
Τέταρτη, και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον συνάντηση θα είναι με την ομόλογό του υπουργό Άμυνας των Σκοπίων Ραντμίλα Σεκερίνσκα, την οποία ουσιαστικά θα αναλάβει να την καθοδηγήσει στη βήματα που πρέπει να κάνει ώστε να προσαρμοστεί η χώρα στα δεδομένα του ΝΑΤΟ. Θέματα εκπαίδευσης και εξοπλισμών σίγουρα θα αποτελούν τα πρώτα και σημαντικότερα.
Ο Ευ. Αποστολάκης έχει εμπειρία από Νατοϊκές διαδικασίες και διεργασίες σε υψηλό επίπεδο αλλά σίγουρα θα αισθανθεί κάποια διαφορά, καθώς αύριο θα συζητήσει για πρώτη φορά ως πολιτικός προϊστάμενος της Εθνικής Άμυνας της χώρας αντί για στρατιωτικός. Γνώστης βέβαια όλων των θεμάτων που αφορούν τόσο το ΝΑΤΟ όσο και των γεωπολιτικών εξελίξεων που αφορούν την χώρα είναι σίγουρο ότι χαίρει της  εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού και αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που τον επέλεξε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ