Ο Α/ΓΕΣ εγκαινίασε 9 εκθεσιακούς χώρους στο Στρατιωτικό Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων – ΦΩΤΟ

Γεγονότα της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης, η εποποιΐα των Βαλκανικών Πολέμων, η καθημερινότητα της στρατιωτικής ζωής και η λαογραφία της περιοχής αναδεικνύονται στους εκθεσιακούς χώρους που εγκαινίασε ο Αρχηγός ΓΕΣ στο Στρατιωτικό Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων

 

Εννέα εκθεσιακούς χώρους, στο Στρατιωτικό Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων, στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης, εγκαινίασε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής το Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στη Βίλα Μοδιάνο, όπου παρέστησαν εκπρόσωποι των τοπικών θρησκευτικών αρχών και της κοινότητας της Γέφυρας, του Δήμου Χαλκηδόνας,  τοπικοί σύλλογοι, καθώς επίσης πλήθος κόσμου και εθελοντών, ο οποίοι άοκνα προσέφεραν το έργο τους, στηρίζοντας έμπρακτα το Στρατιωτικό Μουσείο.

Οι 9 νέοι εκθεσιακοί χώροι, ανακαινίσθηκαν με μέριμνα του Γενικού Επιτελείου Στρατού και σύμφωνα με τον Αρχηγό «σκοπό έχουν να συμβάλλουν στην εκπλήρωση του ιστορικού μας χρέους, για την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».

Εκεί στεγάζονται εκθέματα διαφορετικής θεματογραφίας, όπως παρακάτω:

– Λαογραφίας.
– Μουσικών οργάνων Στρατιωτικής μπάντας.
– Ιππωνειακού υλικού.
– Υγειονομικού εν εκστρατεία υλικού.
– Παραδοσιακού σιδηρουργείου.
– Παραδοσιακού αποστακτήριου-οινοποιείου.
– Παραδοσιακού περιστερώνα.
– Μόνιμη έκθεση της ιστορίας του φιλελληνισμού.
– Χώρος φιλοξενίας περιοδικών εκθέσεων και μόνιμου ιστορικού
φωτογραφικού υλικού.

Τα εκθέματα προέρχονται από υλικό ιστορικής αξίας, που ανεβρέθηκε σε Μονάδες του Στρατού Ξηράς και από την εθελοντική προσφορά των φίλων του Μουσείου.

Εκτός από τα γεγονότα της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης, την εποποιΐα των Βαλκανικών Πολέμων και την καθημερινότητα της στρατιωτικής ζωής, αναδεικνύουν επίσης τη λαογραφία της περιοχής, συνεισφέροντας έτσι στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης.

Δείτε φωτογραφίες από τα εγκαίνια και τους εκθεσιακούς χώρους:

 

armynow.gr google news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ