Ο ΑΝΥΕΘΑ τιμά τον «τίγρη» της 335Μ Αντιπτέραρχο ε.α. Γεώργιο Πλειώνη

Ο ΑΝΥΕΘΑ Π. Ρήγας έχει προσκαλέσει την Πέμπτη στο γραφείο του τον Αντιπτέραρχο ε.α. Γεώργιο Πλειώνη, με σκοπό να τιμήσει στο πρόσωπό του τη γενιά των Ελλήνων Στρατιωτικών που πήραν μέρος στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

 

Στο πρόσωπό του Αντιπτέραρχου ε.α. Γεώργιο Πλειώνη, θα τιμήσει τη γενιά των Ελλήνων Στρατιωτικών που πήραν μέρος στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Παναγιώτης Ρήγας, την Πέμπτη 25 Οκτωβρίου στις 12.00 το μεσημέρι. Ο ΑΝΥΕΘΑ έχει προσκαλέσει στο γραφείο του τον Γεώργιο Πλειώνη σε μια τιμητική εκδήλωση με αφορμή την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Ποιός είναι  ο Αντιπτέραρχος ε.α. Γεώργιος Πλειώνης

O Αντιπτέραρχος ε.α. Γεώργιος Πλειώνης γεννήθηκε στην Κύμη Ευβοίας το έτος 1920 και το 1939 εισήλθε στη Σχολή Ικάρων. Συμμετείχε σε συμμαχικές επιχειρήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του Β’ ΠΠ. Είχε πλούσια πολεμική δράση και σε τρεις περιπτώσεις διασώθηκε παρά τη συντριβή του αεροσκάφους του.

Πραγματοποίησε 167 επιτυχείς αποστολές, διαφόρων τύπων, αναχαιτίσεων εχθρικών αεροσκαφών, επιθετικών αναγνωρίσεων, πολυβολισμών και βομβαρδισμού εχθρικών θέσεων, ερευνών εντοπισμού καταπεσόντων αεροσκαφών, προστασίας νηοπομπών.

Μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου υπηρέτησε την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία από διάφορες επιτελικές θέσεις εντός και εκτός Ελλάδας σε Βρυξέλλες, Ουάσιγκτον, Σμύρνη και αλλού.

Μετά το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, αρνείται να συνεργαστεί με το δικτατορικό καθεστώς και στις 12 Μαΐου 1967 αποστρατεύεται με τον βαθμό του Ταξιάρχου.

Το 1970 η Ασφάλεια του αρνείται τη χορήγηση διαβατηρίου και του απαγορεύει την προμήθεια αγαθών από τα στρατιωτικά καταστήματα, ενώ του στερείται και το δικαίωμα περίθαλψης από τα στρατιωτικά νοσοκομεία.

Το 1975 του απενεμήθη ο βαθμός του Υποπτεράρχου και το 1981 ο βαθμός του Αντιπτεράρχου.

Έχει τιμηθεί με περισσότερα από 24 παράσημα ελληνικά και ξένα, μετά των οποίων περιλαμβάνεται το Χρυσούν Αριστείον Ανδρείας, 2 Πολεμικοί Σταυροί, 3 Σταυροί Ιπταμένου και άλλα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ