Ο Ευ. Αποστολάκης στον «αστερισμό» της «ενεργής στρατιωτικής διπλωματίας»

Από τις Βρυξέλες στο Μόναχο και από εκεί στο Άμπου Ντάμπι ο Ευ. Αποστολάκης συνεχίζει τα εκτός Ελλάδας ταξίδια και την «ενεργή στρατιωτική διπλωματία»
 
 
«Η συνάντηση αυτή στο ΝΑΤΟ ήταν αρκετά κρίσιμη. Αυτές τις ημέρες έγιναν πάρα πολλές συναντήσεις, ιδιαίτερα εξαιρετικής σημασίας για την Ελλάδα. Η μία συνάντηση ήταν πολύ σοβαρή, ήταν με τον Τούρκο ομόλογό μου, για τα θέματα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου».
Η δήλωση του ΥΕΘΑ Ευ. Αποστολάκη μετά τη λήξη της διήμερης Συνόδου των ΥΠΑΜ του ΝΑΤΟ περιγράφει χωρίς θριαμβολογίες και με τους χαμηλούς τόνους που τον χαρακτηρίζουν την κρισιμότητα των συζητήσεων που έγιναν και αφορούσαν την χώρα.
Φυσικά και πρωτεύων ήταν η πλέον κρίσιμη συνάντηση με τον Ακάρ και η πρώτη προσπάθεια ώστε να μπορέσουν να χαράξουν κάποια Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και να αποκλιμακωθεί η ένταση σε αέρα και θάλασσα του Αιγαίου. Σαφέστατα και ο Αποστολάκης δεν έχει καμία αυταπάτη ότι με τους τούρκους δεν υπάρχει κανένας εφησυχασμός. Είναι ενδεικτικό άλλωστε, ότι ενώ από τη μία η τούρκικη προκλητικότητα στον αέρα παρέμεινε μηδενική όλες τις προηγούμενες ημέρες αλλά την ίδια στιγμή στην θάλασσα με τη «Γαλάζια Πατρίδα» η Τουρκία ετοιμάζεται να κάνει επίδειξη επιθετικής ισχύος για αρκετές ημέρες. Ειδικά και μετά τις τελευταίες πληροφορίες ότι στο οικόπεδο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ η Exxon Mobil έχει εντοπίσει πολύ μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου.
Η προσωπική φιλία του Αποστολάκη με το Τούρκο ομόλογο του σίγουρα μετράει αλλά δυστυχώς άλλος παίρνει τις αποφάσεις και κάνει κουμάντο. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση φυσικά αναφερόμαστε στον Ερντογάν ο οποίος έχει απλώσει εδώ και καιρό τόσο πολύ το «παιχνίδι» σε όλα τα επίπεδα με πολλά μέτωπα που είναι άγνωστο πως θα αντιδράσει σε κάθε περίπτωση. Γι’ αυτό το λόγο και οι χαμηλοί τόνοι από τον Έλληνα ΥΕΘΑ ήταν ενδεικτικοί της επιφυλακτικότητας.
Στα βόρεια της χώρας πάλι στα Σκόπια τα πράγματα είναι διαφορετικά με τον Ευ. Αποστολάκη μετά τη συνάντηση με την ομόλογό του Σεκερίνσκα όπως δήλωσε τέθηκαν οι βάσεις για γρήγορη στρατιωτική συνεργασία ώστε η Ελλάδα να συμβάλει να προετοιμαστούν οι ΕΔ της χώρας στο δρόμο της πλήρης ένταξής της στο ΝΑΤΟ. Και εκεί σίγουρα υπάρχει αρκετή δουλειά να γίνει με την Ελλάδα να έχει τον κύριο και πρωταγωνιστικό ρόλο.
Αυτό το πρώτο διεθνές ταξίδι του Ευ. Αποστολάκη ως ΥΕΘΑ δε τελείωσε όμως στις Βρυξέλλες καθώς αντί να επιστρέψει στην Ελλάδα θα συμμετάσχει στην 55η Διάσκεψη Ασφαλείας, στο Μόναχο στη Γερμανία. Μια ιδιαίτερα σημαντική Διάσκεψη στην οποία συγκεντρώνονται ηγέτες χωρών μαζί με υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών για να συζητήσουν ζητήματα Ασφαλείας με τις επαφές και τις συζητήσεις που γίνονται επίσημα αλλά και στο περιθώριο να αποτελούν ιδιαίτερα κρίσιμης σημασίας. Άλλωστε ο Ευ. Αποστολάκης είναι γνωστό και δεν ξεχνάει να επαναλαμβάνει ότι είναι υπέρμαχος της «ενεργής στρατιωτικής διπλωματίας» ως απαραίτητο συμπλήρωμα σε αξιόμαχες Ένοπλες Δυνάμεις.
Και το ταξίδι του θα συνεχιστεί και από τα ευρωπαϊκά σαλόνια θα μεταβεί στις 17 και 18 Φεβρουαρίου 2019, στο «καυτό» Άμπου Ντάμπι (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) ώστε να  επισκεφθεί τη Διεθνή Έκθεση Αμυντικού Υλικού «IDEX 2019» όπου σίγουρα θα δει και θα βρει πολλές σύγχρονες εξοπλιστικές ιδέες. Το θέμα όμως είναι ότι με την δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας μόνο ιδέες μπορεί να πάρει εκτός κι αν βρεθούν ευκαιρίες να πουλήσουμε εμείς σαν χώρα.
Η εβδομάδα αυτή πάντως σίγουρα θα βοηθήσει πολύ τον Ευ. Αποστολάκη να αποσυμπιεστεί  λίγο από την ελληνική πολιτική πραγματικότητα την οποία τις προηγούμενες ημέρες τη βίωσε απότομα και πήρε μια γεύση για το τι θα αντιμετωπίσει πλέον ως πολιτικός. Η Συμφωνία των Πρεσπών και οι ερωτήσεις στη Βουλή για μικροκομματικές σκοπιμότητες αποτέλεσαν τις πρώτες προκλήσεις και σίγουρα με την επιστροφή του στη χώρα θα ακολουθήσουν κι άλλες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ