Ο Πάιατ συνδέει την διάσωση των Ναυπηγείων Ελευσίνας με την προμήθεια Αμερικάνικων φρεγατών στο ΠΝ

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ - ΠΥΡΑΥΛΑΚΑΤΟΙ ΠΝ

Μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να διατείνεται ότι το θέμα της προμήθεια των Γαλλικών φρεγατών για το Πολεμικό Ναυτικό να προχωράει, οι Αμερικάνοι όμως φαίνεται δεν τα έχουν παρατήσει.

Φυσικά δεν είναι κάτι νέο και έχει διατυπωθεί ξανά το ενδιαφέρον να προμηθευτεί το ΠΝ Αμερικάνικες φρεγάτες και μάλιστα ως δέλεαρ αποτελεί η πρόταση να γίνει συμπαραγωγή σε ελληνικά Ναυπηγεία. Πρόταση που έρχεται ως απάντηση στις φρεγάτες των Γάλλων οι οποίοι δεν δέχονται να υπάρξει συμπαραγωγή σε ελληνικά ναυπηγεία.

Ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ σε συνέντευξη του στην «Καθημερινή» προανήγγειλε την πρόθεση των ΗΠΑ να προβούν σε επενδύσεις στην Ελλάδα μέσω της Διεθνούς Επιχείρησης Οικονομικής Ανάπτυξης (DFC). Και ως πρώτο επενδυτικό στόχο ανέφερε τα ναυπηγεία της Ελευσίνας, δηλώνοντας ότι «βλέπουμε τα ναυπηγεία της Ελευσίνας ως μοντέλο παρόμοιο με εκείνο της Σύρου, όπου μια αμερικανική εταιρεία, η Onex, συνεργάστηκε με επιτυχία με δύο ελληνικές κυβερνήσεις».

Δε μένει όμως εκεί ο Αμερικανός πρέσβης και στην έτσι κι αλλιώς γνωστή πρόθεση απόκτησης των Ναυπηγείων Ελευσίνας μέσω της ONEX αλλά το επεκτείνει και δηλώνει στέλνοτας μήνυμα και στην κυβέρνηση ότι «θα ήταν ένα τεράστιο βήμα εάν μπορούσαμε να προσδιορίσουμε μια επιλογή για την επόμενη γενιά φρεγατών της Ελλάδας και να κάνουμε την συμπαραγωγής τους στην Ελευσίνα», και συμπλήρωσε ότι «είναι ένα από τα πράγματα που αμερικανικές εταιρείες κάνουν πολύ καλά».

Προς το παρόν πάντως το Πολεμικό Ναυτικό παλεύει με νύχια και με δόντια να διατηρήσει τον Στόλο σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα με την Τουρκία να απλώνει τις απειλές σε όλο το Αιγαίο και τη Κρήτη. Την ίδια είναι γνωστή η τραγική κατάσταση που βρίσκονται τα δύο Ναυπηγείας Ελευσίνας και Σκαραμαγκά τα οποία αδυνατούν να παραδώσουν τις Πυραυλάκατους και τα Υποβρύχια του ΠΝ.

Πάντως ο Τζ. Πάιατ δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε όλες Αμερικάνικες επενδύσεις στην Ελλάδα όπου όπως σημείωσε «προτεραιότητα έχει ολόκληρο το πλέγμα έργων γύρω από την Αλεξανδρούπολη, την ιδιωτικοποίηση λιμένων, το FSRU, τον υπόγειο αποθηκευτικό χώρο της Καβάλας, την ιδιωτικοποίηση της Εγναντίας».

Όσον αφορά τις εξαγγελίες της Τουρκίας για έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ο πρέσβης των ΗΠΑ επανέλαβε ότι τη θέση των ΗΠΑ ότι τα δικαιώματα των νησιών όσον αφορά τα θαλάσσια δικαιώματα και την ΑΟΖ τους είναι τα ίδια με την ηπειρωτική επικράτεια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ