Ο προεκλογικός αγώνας άρχισε εμπρός βήμα ταχύ!

Ακόμα και το Καλοκαίρι του 2007 που ο τότε Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής αποφάσισε μέσα στον 15αυγουστο να κηρύξει εκλογές δεν υπήρχε τόσο έντονο πολωτικό και προεκλογικό κλίμα με τις εντάσεις να έχουν χτυπήσει ήδη κόκκινο.

Βέβαια, τότε δεν πέρασε η χώρα από το μνημόνιο στη μεταμνημόνιο εποχή και κυρίως το πολιτικό περιβάλλον που έχει ήδη στηθεί με αντιδεξιό και αντιΣυριζα στρατόπεδα.

Η κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας μετά το στραπάτσο με τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι που  κόστισε πολύ στο προσωπικό πολιτικό αριστερό του προφίλ, πέρασε στην αντεπίθεση κυρίως από τις 20 Αυγούστου με την επίσκεψη στην Ιθάκη.

Ο ανασχηματισμός ουσιαστικά έβαλε τις βάσεις για το σκηνικό πολιτικής έντασης που θα συνεχιστεί επί μακρόν. Οι επιλογές και τα ανοίγματα προς κεντροαριστερά αλλά και κεντροδεξιά θεωρείται ότι αποτελούν μόνο την αρχή στην πορεία συγκρότησης ενός πόλου που θα διεκδικήσει το περιβόητο κέντρο ώστε να τον διατηρήσει στην εξουσία για τέσσερα χρόνια ακόμα.

Οι μέρες που διανύουμε είναι το στάδιο επιχείρησης επαναφοράς της κυβέρνησης που ναι μεν είναι πληγωμένη αλλά δεν έχει καταρρεύσει. Έτσι λοιπόν είναι σε πλήρη εξέλιξη ο επικοινωνιακός πόλεμος με τα όσα θα εξαγγείλει στην ΔΕΘ (συλλογικές συμβάσεις, ΕΝΦΙΑ, φοροελαφρύνσεις, κατώτατος μισθός, συντάξεις, αναδρομικά ενστόλων) τα οποία θα τα παρουσιάσει ως μεταμνημονιακά μόνιμα μέτρα, δείγμα της νέας διακυβέρνησης.

Το μεγάλο πλεονέκτημα του Αλέξη Τσίπρα δεν είναι άλλο από το γεγονός, ότι έχει την διακυβέρνηση της χώρας στα χέρια του μαζί με χρόνο για να καταφέρει να αποδείξει ότι μπορεί να αλλάξει την καθημερινότητα των πολιτών και να δημιουργήσει την ελπίδα της καλύτερης ημέρας.

Ταυτόχρονα μπορεί να συνεχίσει τις ζυμώσεις ώστε να αναδειχτεί ως τον απόλυτο πολιτικό ηγέτη του χώρου που ξεκινάει από την αριστερά και φτάνει μέχρι το κέντρο και είναι αυτός που θα αντιπαρατεθεί στην «έφοδο» που επιχειρεί η δεξιά.

Όσο περνάει ο καιρός θα θέτει ακόμα πιο έντονα διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο κοινωνικό – προοδευτικό και το νεοφιλελεύθερο μοντέλο ώστε να συσπειρώσει ένα μέτωπο ενάντια στο πολιτικό -επιχειρηματικό σύστημα διαφθοράς και διαπλοκής.

Οι καλύτεροι «διαχειριστές»

Στο αντίπαλο στρατόπεδο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ επιχειρούν σε καθημερινή βάση να αποδομήσουν πολιτικά κυρίως τον Πρωθυπουργό, και οι φονικές πυρκαγιές στο Μάτι ήταν η καλύτερη ευκαιρία που δεν άφησε ανεκμετάλλευτη.

Τα θέματα ασφάλειας του πολίτη είναι ένας άλλος πλέον πρόσφορος χώρος που δίνει πλεονέκτημα στην αξιωματική αντιπολίτευση να χτυπήσει την κυβέρνηση και ταυτόχρονα την περιβάλλουν με έναν ιδεολογικό μανδύα κυρίως από τους πιο ακραίους του κόμματος.

Ταυτόχρονα προσπαθούν να καρπωθούν τα αισθήματα απογοήτευσης που έχουν δημιουργηθεί σε μεγάλο μέρος των πολιτών από την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και της εφαρμογής του 3ου μνημονίου. Στα πλαίσια αυτά ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να αποχρωματίσει πολιτικά τις διαχωριστικές γραμμές στον τομέα της οικονομίας προβάλλοντας ένα μοντέλο ανάπτυξης ενός «σύγχρονου κράτους» με την επιχειρηματικότητα σε κάθε τομέα να αποτελεί  την πρωμετοπίδα για την επόμενη ημέρα.

Έτσι σε αυτά τα πλαίσια, τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο πρόεδρος της ΝΔ θα δώσουν τη μάχη δύο διαφορετικών προγραμμάτων που στο τέλος φυσικά θα κριθούν από τους ίδιους πολίτες στις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις.

armynow.gr google news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ