Ο Τόμσεν ξαναχτυπά: Ιδού γιατί η ελληνική οικονομία θα πληγεί περισσότερο από όλες!

ΤΟΜΣΕΝ

Το πακέτο μέτρων, ύψους 500 δισ. ευρώ, που συμφώνησε το Eurogroup για την αντιμετώπιση του οικονομικού αντίκτυπου της πανδημίας του κορονοϊού είναι πολύ ισχυρό.

Αυτό δήλωσε ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Πολ Τόμσεν, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε μέσω βιντεοδιάσκεψης, προσθέτοντας ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν συμφωνήσει να κάνουν περισσότερα.

Σχετικά με το θέμα των κορονο-ομολόγων, ο κ. Τόμσεν είπε ότι το Ταμείο δεν έχει πάρει θέση, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να γνωρίζει σήμερα την έκταση της αύξησης του χρέους. Το σημαντικό, τόνισε, είναι να έχουν όλες οι χώρες «εδώ και τώρα» μία ισχυρή απάντηση στην πανδημία.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πρόβλεψη του ΔΝΤ ότι η Ελλάδα θα έχει μεγαλύτερη ύφεση φέτος από άλλες χώρες της Ευρωζώνης, ο Τόμσεν, αφού σημείωσε ότι η χώρα είχε αρχίσει να βλέπει πριν την κρίση τους καρπούς της προσαρμογής  της και να έχει μία αναπτυξιακή δυναμική, πρόσθεσε ότι θα πληγεί πολύ για τους εξής λόγους.

Πρώτον, επειδή  η ελληνική οικονομία εξαρτάται πολύ από τον τουρισμό, αλλά και τη ναυτιλία και τις μεταφορές, που πλήττονται ιδιαίτερα από την κρίση του κορονοϊού.

Δεύτερον, επειδή έχει, όπως και οι άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης, μεγάλο αριθμό μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων.

Τρίτον, επειδή έχει περιορισμένο χώρο, παρά την πρόοδο που υπήρξε, και οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να έχουν υψηλό ποσοστό «κόκκινων» δανείων και συνεπώς θα δυσκολευθούν να στηρίξουν την ανάκαμψη της οικονομίας.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την επίπτωση της πανδημίας στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο Τόμσεν είπε ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για τις μεσοπρόθεσμες συνέπειες της κρίσης, περιλαμβανομένων αυτών που αφορούν στο χρέος, καθώς δεν είναι γνωστός ο χρόνος που θα χρειασθεί ο έλεγχος της πανδημίας και συνεπώς πόσο θα διαρκέσουν τα μέτρα περιορισμού της εξάπλωσής της.

Eurogroup: Ο Μ. Σεντένο δεν αποκλείει τη χρήση ευρωομολόγων

Η έκδοση κοινού χρέους είναι μια πιθανή απάντηση της ευρωζώνης στην έκτακτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τον κορονοϊό, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera που δημοσιεύεται σήμερα.

«Όχι απαραίτητα, αλλά δεν το αποκλείω. Υπάρχει μια πρόταση να χρησιμοποιηθεί ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός και μία να εκδοθεί κοινό χρέος. Και η μία δεν αποκλείει την άλλη», ανέφερε ο Σεντένο ερωτηθείς εάν μπορούν να εκδοθούν ευρωομόλογα για να χρηματοδοτηθεί η ευρωπαϊκή ανάκαμψη από την κρίση του κορονοϊού.

Ο Σεντένο δήλωσε ότι αυτό το μέρος των κεφαλαίων που χρειάζονται τα κράτη-μέλη για να επανεκκινήσουν τις οικονομίες τους πρέπει να είναι διαθέσιμα έως τα τέλη της άνοιξης ή τις αρχές του καλοκαιριού και ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2019 πριν περάσουν δύο χρόνια.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ