Ο Τούρκος Αντιναύαρχος Γιαϊτζί ξαναχτυπά και αμφισβητεί την κυριαρχία 23 Ελληνικων νησιών

ΓΙΑΪΤΖΙ

Ο γνωστός Τούρκος Αντιναύαρχος Γιαϊτζί, ο εγκέφαλος πίσω από τους τουρκικούς σχεδιασμούς επί χάρτου στην Ανατολική Μεσόγειο, ξαναχτύπησε με νέο βιβλίο που αμφισβητεί 23 ελληνικά νησιά.

Το καθεστώς Ερντογάν είναι σίγουρο όπως και στο παρελθόν ότι θα χρησιμοποιήσει και πάλι τα σχέδια επί χάρτου του συγκεκριμένου Αντιναύαρχου ώστε να αμφισβητήσει και να σύρει στην συνέχεια την ελληνική πλευρά σε διαπραγματεύσεις. Άλλωστε, κάπως έτσι ξεκίνησε και η ιδέα της «Γαλάζιας Πατρίδας» μετά τη δημοσίευση σχετική μελέτη του με θέμα «Το πρόβλημα της οριοθέτησης των θαλάσσιων περιοχών στην Ανατολική Μεσόγειο και η Τουρκία».

Στο νέο βιβλίο ο Αντιναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί  όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ που επικαλείται δημοσίευμα της εφημερίδας Ακσιάμ έχει τίτλο “Ελληνικές Απαιτήσεις: Προβλήματα του Αιγαίου: Ερωτήσεις και Απαντήσεις”  και σε αυτό αμφισβητεί την κυριαρχία της Ελλάδας επί 23 νησιών

Υποστηρίζει ότι η Ελλάδα παραβίασε τις Συνθήκες Λωζάνης και Παρισιών και επομένως έχει ακυρωθεί η προϋπόθεση για μεταφορά των νησιών στην Ελλάδα.

Πρόκειται για τα νησιά Άγιος Ευστράτιος, Αντίψαρα, Σαμοθράκη, Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Ικαρία, Σάμος, Αστυπάλαια, Ρόδος, Χάλκη, Κάρπαθος, Κάσος, Ιλέκη, Νίσυρος, Κάλυμνος, Λέρος, Πάτμος, Λειψοί, Σύμη, Κως, Καστελόριζο.

Στο βιβλίο του Τούρκος επιτελάρχης γράφει ότι στα 23 νησιά (του ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα και Καστελόριζο) τα οποία είχαν δοθεί στην Ελλάδα βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923 και της Συνθήκης των Παρισιών το 1947 , αναγνωρίστηκε ‘μη στρατιωτικό καθεστώς’ για την ασφάλεια της Τουρκίας η οποία ήταν πλησίον των νησιών. Ωστόσο σύμφωνα με τον Τούρκο επιτελάρχη “η Ελλάδα έχει σπάσει το άτυπο στρατιωτικό καθεστώς των νησιών”, υποστηρίζοντας ότι “αυτή η κατάσταση ακύρωσε την προϋπόθεση βάσει της οποίας έγινε η μεταφορά κυριαρχίας”.

Ο Τούρκος επιτελάρχης αναφέρει ακόμη ότι σε νησιά με καθεστώς μη στρατιωτικό απαγορεύεται η οποιαδήποτε ανάπτυξη όπλων, κάθε είδους πτήσεις, διέλευση στρατιωτικών αεροσκαφών καθώς και εκπαιδευτικές ασκήσεις.

Υποστηρίζει ότι παραβιάζεται το ‘μη στρατιωτικό καθεστώς των νησιών’ στον εναέριο χώρο καθώς τα ελληνικά στρατιωτικά αεροσκάφη χρησιμοποιούν τους αεροδιαδρόμους με δικαιολογία υπερπτήσεις και αποστολές του ΝΑΤΟ.

Υποστηρίζει ακόμη ότι το 1952 η Ελλάδα ίδρυσε στη Λέρο τα πρώτα αεροδρόμια και εγκαταστάσεις οι οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς, ενώ μετά το 1974 τα νησιά στρατιωτικοποιήθηκαν ταχύτατα. Μάλιστα υποστηρίζει ότι σε 16 από τα 23 νησιά οι παραβιάσεις είναι γνωστές από γνωστές πηγές.

 

 

armynow.gr google news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ