Ο Χάφταρ καταγγέλει την Τουρκία για «απληστία» και εξοργίζει τον Ερντογάν που τον απειλεί ανοιχτά

ΧΑΦΤΑΡ

Ο Χάφταρ αποχώρησε από την Μόσχα και εξέθεσε την Τουρκία για την τακτική της και τις επιδιώξεις της εξοργίζοντας τον Ερντογάν που τον απειλεί ανοιχτά

 

Εξοργισμένη στην κυριολεξία είναι οι Τούρκοι μετά την αποχώρηση του Στρατάρχη Χάφταρ επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ), από τη Μόσχα χωρίς να υπογράψει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) του πρωθυπουργού Φάγεζ ας Σάρατζ.

Ο Χάφταρ μετά την αποχώρησή του, εξαπέλυσε επίθεση μέσω Twitter κατά της Τουρκίας, κατηγορώντας την για «απληστία».

Τόσο η αποχώρηση όσο και το «κάρφωμα» του Στρατάρχη Χάφταρ για τις επιδιώξεις της Τουρκίας εξόργισε τον Ερντογάν ο οποίος απείλησε να «δώσει ένα μάθημα» στον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, αν αυτός επαναλάβει τις επιθέσεις του εναντίον της κυβέρνησης της Τρίπολης.

«Δεν θα διστάσουμε ποτέ να δώσουμε στον πραξικοπηματία Χάφταρ το μάθημα που του αξίζει, αν συνεχίσει τις επιθέσεις του εναντίον της νόμιμης διοίκησης και εναντίον των αδελφών μας στη Λιβύη», δήλωσε ο Ερντογάν στη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον των βουλευτών του κόμματός του.

Ο Ερντογάν είπε ακόμη πως ο «πραξικοπηματίας Χάφταρ δραπέτευσε» από τη Μόσχα, αφού οι ειρηνευτικές συνομιλίες που διεξάγονταν εκεί ανάμεσα στον ίδιο και τον επικεφαλής της κυβέρνησης με έδρα την Τρίπολη Φάγεζ αλ-Σάρατζ απέτυχαν να οδηγήσουν σε μια επ’ αόριστον εκεχειρία για τον τερματισμό της σύγκρουσης.

Στην ίδια γραμμή ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υποστήριξε ότι η απόφαση του στρατηγού Χαφτάρ «δείχνει ποιος θέλει πόλεμο και ποιος θέλει ειρήνη».

Τα tweet – καρφιά στην Τουρκία του Χάφταρ

«Δεν θα υπάρξει καμία υπογραφή για διάφορους λόγους, ο σημαντικότερος από τους οποίους είναι η κακή πρόθεση της Τουρκίας να επιβάλλει τον εαυτό της ως μέρος στη Λιβύη για να νομοθετήσει παράνομο Μνημόνιο (σ.σ.: η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης). Η Λιβύη είναι για τους Λίβυους».

Είναι η πρώτη δήλωση που αναρτήρθηκε χθες το βράδυ στον λογαριασμό του Λιβυκού Εθνικού Στρατού στο Twitter εκθέτοντας ανοιχτά την Τουρκία.

Σε δεύτερο tweet, ο LNA (Χαφτάρ), εξαπολύει πυρά κατά της Άγκυρας, αναφέροντας: «Είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε συμφωνία που θα σταματήσει την αιματοχυσία στη βάση της εξάλειψης της τρομοκρατίας, τη διάλυση των πολιτοφυλακών και την επιστροφή στη νομιμότητα του λιβυκού στρατού, μέσα σε ένα πλαίσιο για τη Λιβύη. Αλλά οι έντιμες επιθυμίες μας συγκρούστηκαν με την ατζέντα της τουρκικής απληστίας».

 


Σε τρίτο tweet, ο Χαφτάρ και σχολιάζοντας το έγγραφο της συμφωνίας, το χαρακτήρισε «έγγραφο ψεύδους και προδοσίας»: «Ο γενικός διοικητής του Εθνικού Στρατού της Λιβύης δήλωσε ότι το έγγραφο που παρουσιάστηκε μπροστά μου ήταν ένα έγγραφο ψεύδους και προδοσίας, κάτι που η GNA (σ.σ.: Σάρατζ) είναι πάντα ευτυχής να υπογράψει. Αλλά τα πραγματικά χέρια μας στη Λιβύη δεν θα μπορούσαν ποτέ (να το υπογράψουν). Ζούμε και πεθαίνουμε με τιμή», έγραψε.

 

 

ενώ λίγες ώρες αργότερα η απάντηση από τουρκικής πλευράς ήρθε, με τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να δηλώνει μεταξύ άλλων πως η απόφαση του Χάφταρ να μην υπογράψει, δείχνει ποιος θέλει πόλεμο και ποιος ειρήνη στην χώρα.

Εκεχειρία τέλος

Τα στρατεύματα των δύο πλευρών εμπλέκονται σε φονικές μάχες προ των πυλών της Τρίπολης τους τελευταίους εννέα μήνες, αφότου ο Χάφταρ, ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης, διέταξε τους άνδρες του να αρχίσουν επιχείρηση για να κυριεύσουν την Τρίπολη, πρωτεύουσα της χώρας και έδρα της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια μετέδωσε ότι οι εχθροπραξίες ξανάρχισαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα νότια της Τρίπολης. Παράλληλα το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς μετέδωσε ότι ο ΛΕΣ διατράνωσε μέσω Facebook πως είναι «έτοιμος και αποφασισμένος» να επιτύχει τη «νίκη» στην αναμέτρηση με τις παραστρατιωτικές οργανώσεις που δηλώνουν πίστη στην ΚΕΣ. Την Κυριακή και χθες Δευτέρα τα αντίπαλα μέρη τήρησαν πάντως σε γενικές γραμμές την κατάπαυση του πυρός που αποφάσισαν την 8η Ιανουαρίου να κηρυχθεί ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το γεγονός ερμηνεύθηκε ως ένδειξη της επιρροής τους στη Λιβύη, την ώρα που δυτικές κυβερνήσεις μοιάζουν ανίσχυρες να παρέμβουν για να τερματιστεί το χάος που βασιλεύει στη χώρα από το 2011 και επιδεινώθηκε μετά τον Απρίλιο.

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ