ΟΒΑ – Διαγωνισμός: Η …«απάντηση» στην απαξίωση των στρατιωτικών

ΟΒΑ: Ο διαγωνισμός για τις προσλήψεις νέων στις Ε.Δ. άλλαξε και τώρα μάλλον δικαιώνονται όσοι υποστηρίζαν πως άλλος ένας μύθος θα πέσει με πάταγο .

Γράφει ο Κώστας Αττίας

Οι σταθερές με κάθε κυβέρνηση αναφορικά με το στρατιωτικό προσωπικό είναι δυο.

  1. Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν υψηλότατο ηθικό και φρόνημα.
  2. Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων επιτελούν με αυταπάρνηση την αποστολή τους (και πολλά που δεν είναι μέσα στην αποστολή των Ε.Δ.).

Για αυτά τα στελέχη λοιπόν όλοι υπόσχονται (όπως και στους υπόλοιπους Έλληνες) καλύτερες ημέρες.

Προεκλογικά.

Μετεκλογικά όλοι αντιλαμβάνονται την δυσκολία που έχουν να ζήσουν και οι στρατιωτικοί, αποδέχονται πως υπάρχει μια απόφαση της Δικαιοσύνης (δεν εφαρμόζεται όμως), «βλέπουν» πως υπάρχουν ιδιαιτερότητες (ενοίκια, μετακομίσεις, δυσκολία στο να βρεί εργασία η σύζυγος, κτλ) αλλά συνήθως η απάντηση σε όλα αυτά είναι η παραδοχή πως το τα ταμείον είναι μείον οπότε υπάρχουν μόνο λόγια παρηγοριάς.

Ενώ λοιπόν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και ειδικά τα χαμηλόβαθμα είναι αυτά στα οποία στα λόγια η πολιτεία χρωστάει στην πράξη αυτό που μάλλον προκύπτει ως εργοδοτική πρακτική είναι πως υπάρχει η άποψη οτι και με αυτά τα λεφτά που δίνονται για τις αποδοχές τους όλα είναι καλά καμωμένα.

Πιθανότατα η απόφαση για τις προσλήψεις των ΟΒΑ με μισθούς (καθαρά) περί τα 600-700 ευρώ και σύμβαση ορισμένου χρόνου (χωρίς άλλα δικαιώματα) να ήταν και ένας τρόπος να δοκιμαστεί στην πράξη αν οι Ένοπλες Δυνάμεις με τον συναρπαστικό τρόπο ζωής που μπορούν να προσφέρουν σε έναν νέο, χωρίς υποχρεώσεις, που θα καταταχθεί και θα γνωρίσει άλλα μέρη, νέους ανθρώπους, θα γυμνάζεται, κτλ μπορούν να στελεχωθούν σε κάποιο βαθμό φτηνότερα και χωρίς μονιμότητα που συνεπάγεται βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη.

Έρχεται όμως η απόφαση να παραταθεί ο διαγωνισμός! Και όλα αλλάζουν.

Αυτονόητο το ερώτημα. Γιατί;

Υπάρχει πρόβλημα ποσότητας; Δεν έρχονται οι νέοι παρά την τεράστια ανεργία;

Πρόβλημα ποιότητας; Έρχονται νέοι αλλά δεν εχουν τα προσόντα που χρειάζονται οι Ε.Δ.;

Θέλει ακόμα περισσότερους υποψηφίους το υπουργείο αν και έχει ήδη πολλούς; Γιατί μόνο και μόνο για να κόψει κόσμο (ψηφοφόρους) και να σκορπίσει απογοήτευση;

Το βέβαιο είναι πως αυτή η παράταση ένα πράγμα σημαίνει στα σίγουρα.

Πως όσο δύσκολα και να είναι «εκεί έξω» τα πράγματα, μάλλον και «μέσα» δεν πάμε καλά.

Άρα απο σήμερα θα πρέπει η πολιτική αμοιβών να μπεί πολύ σοβαρά στο τραπέζι.

Όχι μόνο γιατί φαίνεται πως τζάμπα εργαζόμενοι δεν υπάρχουν,( με 600 – 700 ευρώ αν πληρώνεις ενοίκιο σου μένουν λεφτά για νερό και τσίχλες), αλλά κυρίως γιατί πλέον καθίσταται προφανές  για όσους ήδη είναι στις ΕΔ και παίρνουν ελάχιστα παραπάνω πως δεν μιλάμε πια για εργαζόμενους αλλά για τον νικητή στο SURVIVOR!

Συμπερασματικά όποιο εγχειρίδιο HRM και αν ανοιχτεί 2-3 βασικά πράγματα υπάρχουν ως αλήθειες που μάλλον δεν αμφισβητούνται.

Ένας άνθρωπος έχει ιεραρχία αναγκών (να φάει, να πιεί νερό, και στην συνέχεια να είναι σε ασφαλές μέρος, και να φτάσει να νιώσει πως ανήκει κάπου, κτλ).

Κάθε εργασία (και λειτούργημα) έχει παράγοντες επιτυχίας. Κάποιοι ακόμα και αν είναι στον υπέρτατο βαθμό απλά σε κάνουν να μην απογοητεύεσαι. Δεν δίνουν κίνητρο. Κάποιοι άλλοι παράγοντες όμως σου δίνουν κίνητρα να ακολουθήσεις την εργασία ως καριέρα αλλά και να έχεις υψηλή απόδοση.

Τι μας δείχνει η παράταση του διαγωνισμού λοιπόν;


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:ΟΒΑ: Τι αλλάζει στον διαγωνισμό για 1.000 προσλήψεις

ΟΒΑ: Γιατί ο διαγωνισμός θα αποτύχει – ΑΠΟΨΗ


 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ