Οι 10 χώρες που απαγόρευσαν τα Χριστούγεννα

Όσο περίεργο κι αν ακούγεται υπάρχουν 10 χώρες που όχι μόνο απαρνήθηκαν τα Χριστούγεννα, αλλά τα απαγόρευσαν κιόλας. Ποιές είναι αυτές

 

 

Κι εκεί που νόμιζες ότι ο μοναδικός… γρουσούζης των Χριστουγέννων ήταν ο Σκρούτζ από τη Χριστουγεννιάτικη Ιστορία του Ντίκενς, κάνεις μια βόλτα στο διαδίκτυο για να μπεις στο εορταστικό κλίμα και τι μαθαίνεις; Ότι υπάρχουν χώρες που μέσα στο πέρασμα του χρόνου, κάποια στιγμή, ή ακόμα και τώρα έχουν απαγορεύσει τα Χριστούγεννα!

Τέλος τα κάλαντα, τέλος το χριστουγεννιάτικο δέντρο, τέλος τα γλυκά και τα λαμπιόνια! Καμία εορταστική διάθεση και καμία εκτίμηση στο πνεύμα αγάπης των Χριστουγέννων.

Ποιες είναι λοιπόν οι χώρες που όχι μόνο απαρνήθηκαν τα Χριστούγεννα, αλλά τα απαγόρευσαν κιόλας;

1. Η Αγγλία

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΑΓΓΛΙΑ

Ο Oliver Cromwell, στρατηγός και πολιτικός ηγέτης απαγόρευσε τα Χριστούγεννα αμέσως μετά την πτώση της μοναρχίας και την εκτέλεση του Βασιλιά Καρόλου Ι κατά της διάρκεια του εμφυλίου. Οι χριστουγεννιάτικες αγορές έκλεισαν, τα στολίδια απαγορεύτηκαν και η οργή των απλών ανθρώπων ήταν τέτοια που ξεχύθηκαν στους δρόμους του Λονδίνου και πραγματοποίησαν πορείες διαμαρτυρίες για την επαναφορά της γιορτής των Χριστουγέννων. Τελικά γιορτάστηκαν ξανά με λαμπρότητα στη χώρα το 1658 μετά τον θάνατο του Cromwell και την παλινόρθωση της Μοναρχίας.

2. Μπρουνέι

ΜΠΡΟΥΝΕΙ

Το Μπρουνέι απαγόρευσε τους εορτασμούς των Χριστουγέννων και επέβαλε βαριά πρόστιμα, ακόμα και φυλάκιση σε όσους συλλαμβάνονταν να τα γιορτάζουν. Ο Άγιος Βασίλης, τα κεριά, οι ύμνοι και οι εορταστικοί διάκοσμοι καταδικάστηκαν στο… πυρ το εξώτερον!

3. Τατζικιστάν

ΤΑΤΖΙΚΙΣΤΑΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Στο Τατζικιστάν δεν ξέρουν τι θα πει Χριστούγεννα! Το υπουργείο Παιδείας έκρινε παράνομη την γιορτή και απαγόρευσε οποιαδήποτε εκδήλωση από ανταλλαγή δώρων, μέχρι πυροτεχνήματα. Το 2014 μάλιστα η κυβέρνηση απαγόρευσε και τον Άγιο Βασίλη, ενώ την ίδια τύχη είχαν και οι Απόκριες.

4. Σαουδική Αραβία

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Ούτε λόγος για Χριστούγεννα και στη Σαουδική Αραβία. Οι Σαουδάραβες που μένουν στο εξωτερικό συνηθίζουν να τα γιορτάζουν κρυφά, ενώ όσοι μένουν στη χώρα περνάνε τη μέρα των Χριστουγέννων σαν να είναι οποιαδήποτε άλλη συνηθισμένη μέρα.

5. Βόρεια Κορέα

ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν επίσης ακούει Χριστούγεννα και βγάζει σπυριά. Στην Κομμουνιστική Βόρεια Κορέα οι πολίτες δεν πιστεύουν πουθενά, ούτε φυσικά στον μικρό Χριστούλη που γεννήθηκε στη φάτνη της Βηθλεέμ και γλίτωσε από την οργή του Ηρώδη. Μάλιστα το 2013 προκλήθηκε εμπόλεμη σύρραξη ανάμεσα στη Βόρεια και Νότια Κορέα όταν ένα τεράστιο χριστουγεννιάτικο δέντρο τοποθετήθηκε στα σύνορα των δύο χωρών. Μάλιστα την παραμονή των Χριστουγέννων στη Βόρεια Κορέα γιορτάζουν τα γενέθλια της Ιερής Μητέρας της Επανάστασης, της μητέρας δηλαδή του Κιμ Γιονγκ Ιλ.

6. Αλβανία

ΑΛΒΑΝΙΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Το 1967 η Αλβανία απαγόρευσε εντελώς τα Χριστούγεννα, όμως η απαγόρευση σταμάτησε να ισχύει από το 1970 μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος του Χότζα.

7. ΗΠΑ

ΗΠΑ ΠΟΥΡΙΤΑΝΟΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩ

Μπορεί να μην το πιστεύεις, αλλά ναι, και οι ΗΠΑ είχαν απαγορεύσει τα Χριστούγεννα το 1620, όταν στην εξουσία ήταν οι Πουριτανοί, οι οποίοι θεωρούσαν ότι η μοναδική γιορτή που αξίζει να γιορτάζεται ήταν η Κυριακή. Η απαγόρευση ήρθη το 1689.

8. Κούβα

ΚΟΥΒΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Όταν ο Φιντέλ Κάστρο ανέβηκε στην εξουσία, ανακήρυξε την Κούβα ως αθεϊστικό κράτος. Έτσι το 1969 απαγόρευσε τα Χριστούγεννα, καθώς ήθελε οι Κουβανοί να… “κόψουν” τις γιορτές και τα γλέντια και να δουλεύουν στα χωράφια του ζαχαροκάλαμου. Το 1998, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Παπά Ιωάννη Παύλου Β΄ ο Φιντέλ Κάστρο πείστηκε να άρει την απαγόρευση και να ανακηρύξει την ημέρα των Χριστουγέννων επίσημη αργία για τους Κουβανούς.

9. Σομαλία

ΣΟΜΑΛΙΑ

Η Σομαλία απαγόρευσε τα Χριστούγεννα το 2013, γιατί η κυβέρνηση θεώρησε ότι ως μουσουλμανικό κράτος δεν υπάρχει λόγος να τα γιορτάζουν. Το 2015 μάλιστα απαγόρευσαν και τους εορτασμούς της Πρωτοχρονιάς.

10. Κίνα

ΚΙΝΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Τα Χριστούγεννα και ο Χριστιανισμός γενικά έχουν απαγορευτεί στην Κίνα από το 1949. Τα Χριστούγεννα δεν είναι εθνική αργία στην Κίνα, όμως οι Κινέζοι βγαίνουν και γιορτάζουν με τον δικό τους τρόπο, αν και δεν επιτρέπεται ούτε καν να τραγουδήσουν τα κάλαντα.

 

 

 

Πηγή: star.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ