Οι 8 τούρκοι, η Interopol και ποιός ζήτησε αποκλεισμό της Τουρκίας από τη διεθνή αστυνομία

Ποιοί ζητούσαν αποκλεισμό της Τουρκίας από την Interopol με την κατηγορία της κατάχρησης; Σήμερα επιχειρεί να κάνει το ίδιο με τους 8 τούρκους στρατιωτικούς

 

Ως «εξέλιξη βόμβα» προσπάθησε η Τουρκία να παρουσιάσει στο θέμα των οκτώ αξιωματικών που βρίσκοται στην Ελλάδα το αίτημα συνδρομής της διεθνούς αστυνομίας Interpol από τις δικαστικές αρχές  για να πετύχουν την έκδοση τους.

Η είδηση ότι το δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης διέταξε να συμπεριληφθεί η υπόθεση των 8 που έχουν ζητήσει και έχουν λάβει άσυλο στην Ελλάδα στο «κόκκινο δελτίο» της Interpol με σκοπό να πετύχει την έκδοσή τους, ήρθε μόλις μία ημέρα μετά την συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη.

Γεγονός που αποδεικνύει ότι ο Ερντογάν έχει αντιληφτεί ότι δεν πρόκειται να πετύχει την εκδοσή τους μέσα από τις διαπροσωπικές σχέσεις με την ελληνική κυβέρνηση. Αυτό δε σημαίνει ότι θα σταματήσει τις προσπάθειες για να πάρει πίσω τους οχτώ τούρκους στρατιωτικούς τους οποίους κατηγορούν ότι αποτελούσαν ομάδα που σχεδίαζε τη δολοφονία του Ερντογάν.

Υπάρχει προηγούμενο

Στα πλαίσια αυτών των προσπαθειών εντάσεται και η απόφαση του δικαστηρίου η οποία όμως δύσκολα θα επιτευχθεί καθώς η Τουρκία έχει άσχημο προηγούμενο με ανάλογη ενέργεια με την οποία επιχείρησε μέσω της Interpol να πάρει πίσω τούρκους «εχθρούς» του καθεστώτος Ερντογάν.

Οπως υπενθυμίζουν πηγές του ΥΠΕΞ όταν πέρυσι είχε συλληφθεί στην Ισπανία ο Τούρκος συγγραφέας, Ντογάν Ακανλί κατόπιν αιτήματος της Αγκυρας στην Ιντερπόλ, είχε προκληθεί μεγάλος θόρυβος στην ΕΕ, με αποτέλεσμα να καταγγελθεί η Τουρκία ότι κάνει υπερβολική χρήση των «κόκκινων σημάτων» της Ιντερπόλ για να διώξει αντιφρονούντες και γενικότερα όσους έχει βάλει στο στόχαστρο (στρατιωτικούς, δικαστικούς, δημοσίους υπαλλήλους, κ.α. που διέφυγαν από τη χώρα).

Τότε μάλιστα, η ίδια η Γερμανίδα καγκελάριος είχε καταγγείλει την τακτική της Αγκυρας, ενώ δεν ήταν λίγες εκείνες οι φωνές που ζητούσαν την απομάκρυνση της Τουρκίας από την Ιντερπόλ.

Μάλιστα η γερμανίδα Καγκελάριος είχε δηλώσει ότι: «Δεν μπορούμε να καταχρώμεθα διεθνείς οργανισμούς όπως την Ιντερπόλ για τέτοιους σκοπούς».

Οπως είχε σημειώσει μάλιστα σε δημοσίευμα η DW: Πολιτικοί σχεδόν όλων των γερμανικών κομμάτων θέτουν ζήτημα ακόμα και αποκλεισμού της Τουρκίας από την Ιντερπόλ μετά τη σύλληψη του τουρκογερμανού συγγραφέα Ακάνλι στην Ισπανία. Σύμφωνα με δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Ζάιμπερτ υπήρχουν υποψίες ότι η τουρκική ηγεσία χρησιμοποιεί την Ιντερπόλ για να φιμώσει επικριτές της.

Μετά από τον θόρυβο που προκλήθηκε, υπεβλήθη σχετική ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο από ευρωβουλευτές οι οποίοι ρώταγαν:

– Σε ποιες ενέργειες προβαίνει το Συμβούλιο για να διασφαλίσει ότι τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ και τρίτων χωρών δεν παραβιάζονται με τη χρήση δεδομένων των Ιντερπόλ από τα κράτη μέλη της ΕΕ;

– Γνωρίζει το Συμβούλιο εάν υπάρχει μηχανισμός που διασφαλίζει την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών, όταν τουλάχιστον ένα κράτος μέλος εκφράζει σοβαρές αμφιβολίες για τη νομιμότητα, την αναγκαιότητα και την αναλογικότητα ενός σήματος της Ιντερπόλ;

– Σκοπεύει το Συμβούλιο να εναρμονίσει τους κανόνες και τις πρακτικές σε εθνικό επίπεδο, όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο οι αστυνομικές αρχές θα πρέπει να ενεργούν όταν λαμβάνουν σε σήμα της Ιντερπόλ, όπως έναν υποχρεωτικό δικαστικό έλεγχο πριν από την εκτέλεση ενός εντάλματος σύλληψης βάσει ενός σήματος της Ιντερπόλ;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ