Οι λεονταρισμοί του ΥΕΘΑ και η δυναμική δήλωση του Α/ΓΕΕΘΑ

Τι διαφοροποιεί τις πρόσφατες δηλώσεις του ΥΕΘΑ και του Α/ΓΕΕΘΑ εν μέσω μπαράζ παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου;

 

 

Η προχθεσινή δήλωση του Α/ΓΕΕΘΑ, ενώπιον δημοσιογράφων, στην καθιερωμένη συνάντησή τους στο τέλος του χρόνου, σχετικά με το τι θα γίνει αν πατήσουν οι Τούρκοι σε βραχονησίδα, ήταν μια εξαιρετική προειδοποίηση από τον Αρχηγό των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Η αντίδραση του σε σχετική ερώτηση τι θα γίνει αν οι Τούρκοι πατήσουν σε βραχονησίδα ήταν απλή, άμεση και σαφής: “Θα την ισοπεδώσουμε”.

Σε άλλα χρόνια, αρκετά πιο παλιά, όταν ο Α/ΓΕΕΘΑ περιπολούσε στο Αιγαίο και τις βραχονησίδες, έμαθε πολύ καλά πως να “φοβίζει” τους εξ’ ανατολών “συμμάχους” μας κι έχουμε προσωπική άποψη γι’ αυτό. Ο Α/ΓΕΕΘΑ είπε αυτό που όφειλε να πεί και με τρόπο που δε σηκώνει δεύτερη κουβέντα, ως ο καθ’ ύλην αρμόδιος να το κάνει.

Ο ΥΕΘΑ τώρα, που περιοδεύει ανά τα ακριτικά νησιά και τα φυλάκιά τους αυτές τις μέρες (συνοδευόμενος απότον Α/ΓΕΣ και τον Α/ΓΕΝ, κρατήστε το αυτό), “ζήλεψε” τις δηλώσεις του Ναυάρχου Αποστολάκη κι είπε να “πετάξει” κι αυτός την ατάκα του για να φοβερίσει τους Τούρκους που πιο πριν είχαν κάνει κάμποσες παραβιάσεις κατά τη διάρκεια της περιοδείας του. Δήλωσε λοιπόν με ύφος οργίλο “Ένα χιλιοστό κίνησης αν κάνουνε, θα τους τσακίσουμε, θα τους συντρίψουμε!”.

Ο Υπουργός έχει άλλο ρόλο από τους Στρατιωτικούς προϊσταμένους των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι πολιτικός προϊστάμενος και εκφράζει την κυβερνητική πολιτική, άρα και τη διάθεση της κυβέρνησης σχετικά με τα θέματα Άμυνας αλλά και τις εθνικές θέσεις σχετικά με τέτοιου είδους ζητήματα σε διεθνές επίπεδο.

Τη στιγμή δε που συσχετίζονται με ένα τέτοιο μπαράζ παραβιάσεων στον Ελληνικό εναέριο χώρο, τέτοιου είδους δηλώσεις κατατάσσονται στην κατηγορία των ανούσιων λεονταρισμών. Ειδικά, όταν έχει δίπλα του τους Αρχηγούς δύο εκ των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων η σημειολογία τέτοιων δηλώσεων έχει άλλη βαρύτητα.

Βέβαια, η αλήθεια είναι πως δεν περιμένουμε από τον ΥΕΘΑ να κατανοήσει τι λέμε ακριβώς, καθότι το μόνο του ενδιαφέρον, προς το παρόν, είναι η πολιτική του επιβίωση, με κάθε τρόπο και κάθε κόστος.

Πραγματικά δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι ακριβώς σκέπτεται και πως ενεργεί, αλλά το βέβαιο είναι πως υπάρχουν κι άλλοι που ακούν και βλέπουν.

Ο στρατηγικός διάλογος με τις ΗΠΑ του Α/ΓΕΕΘΑ έφερε αποτέλεσμα και η προσωπικότητα του Ναυάρχου Αποστολάκη υπήρξε καταλυτικός παράγοντας σ΄αυτό. Θυμάστε μήπως το αποτέλεσμα της τελευταίας επίσκεψης του κ. ΥΕΘΑ στις ΗΠΑ;

armynow.gr google news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ