Οι Τούρκοι καρφώνουν ξανα την κυβέρνηση: «Η Ελλάδα θέλει στο τραπέζι τη Συνθήκη της Λωζάνης» υποστηρίζουν!

ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥΡΚΙΑ

Η κυβέρνηση επιμένει σε μια περίεργη μυστικοπάθεια στο θέμα των ελληνοτουρκικών χωρίς να ανακοινώνει τίποτα πέραν των γνωστών δημόσιων δηλώσεων.

Την ίδια στιγμή οι πληροφορίες πάνε και έρχονται κυρίως από τους Τούρκους αλλά και από διεθνή ΜΜΕ. Από εκεί έχουμε ενημερωθεί στην Ελλάδα ότι ο ελληνοτουρκικός διάλογος ξεκίνησε και πλέον δίνονται συγκεκριμένες ημερομηνίες στο τέλος του Αυγούστου. Πληροφορίες  οι οποίες ούτε επιβεβαιώνονται ούτε διαψεύδονται από την ελληνική κυβέρνηση δημιουργώντας εύλογες απορίες για το τι πραγματικά σχεδιάζει και γιατί δεν ενημερώνει δημόσια.

Αν αντίθετα όλο αυτό το παιχνίδι γίνεται από τους Τούρκους χωρίς να είναι σε γνώση της ελληνικής πλευρά τότε μπαίνει πραγματικά ένα ζήτημα εμπιστοσύνης για τον διάλογο που όλα δείχνουν ότι έχει ξεκινήσει ή θα ξεκινήσει.

Στα ίδια πλαίσια δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι Γερμανικά ΜΜΕ συντονισμένα προσπαθούν να υποστηρίξουν ότι η Ελλάδα έχει μαξιμαλιστικές θέσεις, ιδιαίτερα για τα νησιά του Αιγαίου.

Έτσι σήμερα είναι ενδεικτικό οτι τούρκικες εφημερίδες όπως η Σοζτζού υπό τον τίτλο “Η Λωζάνη τίθεται στο τραπέζι” αναφέρουν ότι στον διάλογο που έχει συμφωνηθεί να ξεκινήσει η Ελλάδα θέλει να φέρει τη Συνθήκη της Λωζάνης στο τραπέζι.

Με πρωτοσέλιδο της και η τουρκική εφημερίδα Τουρκίγε με τίτλο “Ατζέντα έκπληξη με Αθήνα: Ας συζητήσουμε τη Λωζάνη”, γράφει ότι «η Ελλάδα μόλις κατάλαβε ότι δεν θα πετύχει τίποτα με την επιθετική της στάση ανταποκρίθηκε στις εκκλήσεις της Άγκυρας για διάλογο».

Τώρα τι ακριβώς θα συζητήσει η ελληνική πλευρά για τη Συνθήκη της Λωζάνης δεν γίνεται απόλυτα κατανοητό καθώς όπως είναι γνωστό μέχρι σήμερα μόνο ο Ερντογάν έχει βάζει ζήτημα για την αλλαγή της.

Σύμφωνα με τις συγκεκριμένες τουρκικές εφημερίδες αλλά και άλλες στη συνάντηση μεταξύ των δύο χωρών θα τεθούν στο τραπέζι όλα τα αμφιλεγόμενα ζητήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

«Οι δύο χώρες δε θα προβούν σε καμία δήλωση σχετικά με το περιεχόμενο των συναντήσεων. Μεταξύ των ζητημάτων που θα τεθούν στο τραπέζι θα είναι και τα σημεία της Συνθήκη της Λωζάνης, με τα οποία δεν συμμορφώνεται η Ελλάδα. Η Ελλάδα θα επιμείνει στην επικαιροποίηση της Λωζάνης. Δεν θα γίνει καμία δήλωση σχετικά με τα θέματα που θα συζητηθούν στις συναντήσεις», γράφει η Σοζτζού.

Η Τουρκίγε όπως αναφέρει τις επόμενες εβδομάδες θα φτάσει αντιπροσωπεία από την Ελλάδα στην Άγκυρα για να ξεκινήσει η διαδικασία διαπραγματεύσεων.

Στην κρίσιμη συνάντηση της Άγκυρας το πιο σημαντικό θέμα θα είναι η Συνθήκη της Λωζάνης η οποία υπογράφηκε το 1923. Σύμφωνα με την Τουρκίγε η Συνθήκη της Λωζάνης επανήλθε στην επικαιρότητα με αίτημα της ελληνικής πλευράς. Ωστόσο η τουρκική πλευρά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα υποστηρίξει με έγγραφα ότι 16 από τα 23 νησιά του Αιγαίου έχουν στρατιωτικοποηθεί κατά παράβασιν της Συνθήκης της Λωζάνης και της Συνθήκης Παρισίων του 1947.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι θα συζητηθεί επίσης το θέμα της υφαλοκρηπίδας και του FIR, καθότι η Άγκυρα υποστηρίζει ότι σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου δεν υπάρχει χώρα που έχει 6 ναυτικά μίλια χωρικά ύδατα και 10 ναυτικά μίλια εναέριο χώρο, όπως η Ελλάδα. Η Τουρκίγε γράφει ακόμη ότι ένα από τα θέματα που θα τεθούν στο τραπέζι είναι η αμφισβήτηση από πλευράς Τουρκίας της κυριαρχίας μεγάλου αριθμού νησίδων και βραχονησίδων του Αιγαίου.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα τεθεί, σύμφωνα με την εφημερίδα και η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης και της συμφωνίας της Τουρκίας με τη Λιβύη για τις ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας καθώς και των δραστηριοτήτων γεώτρησης της Τουρκίας στην περιοχή. Η Άγκυρα αναμένεται να αναφέρει στους Έλληνες συνομιλητές της ότι η συμφωνία με την Λιβύη υπογράφηκε στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας, ενώ για τις γεωτρήσεις της στην περιοχή θα δηλώσει ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές δεν θα ανακοινώσουν τίποτα σχετικά με το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων της ελληνικής και τουρκικής αντιπροσωπείας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ