Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας: Όλα όσα είπαν Παναγιωτόπουλος και Δένδιας για τον Έβρο

ΥΕΘΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων

Για όλα όσα συνέβηκαν τις προηγούμενες ημέρες στον Έβρο και ανέβασαν την πολιτική αντιπαράθεση στα ύψη ενημέρωσαν σήμερα τα μέλη της Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας.

Στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση συμμετείχε και ενημέρωσε τους βουλευτές και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Μάλιστα, η συνεδρίαση που ήταν προγραμματισμένη πραγματοποιήθηκε λόγω των όσων είχαν προηγηθεί στον Έβρο στην αίθουσα «Ιωάννης Καποδίστριας» στο Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Μιλώντας εισηγητικά ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος σχολίασε ότι δημιουργήθηκε οξύτατη πολιτική αντιπαράθεση για ένα θέμα το οποίο όμως είναι «ανάξιο αυτής της έντασης που έχει προκληθεί στο εσωτερικό της χώρας» και δήλωσε κατηγορηματικά:

Τα σύνορα της Ελλάδας είναι σαφώς οριοθετημένα και απαράλλακτα. Δεν αλλάζουν, δεν μετακινούνται, όπως αλλάζει και μετακινείται διαχρονικά, στο βάθος και στη διάρκεια δεκαετιών, η κοίτη του ποταμού Έβρου.

– Η Ελλάδα ασφαλίζει και προστατεύει τα σύνορα της. Η Κυβέρνηση κάνει ό,τι πρέπει και ό,τι χρειάζεται γι’ αυτό. Το έχει άλλωστε αποδείξει το περασμένο Μάρτιο στον Έβρο, όπου είχαμε μία απόπειρα, οργανωμένης θα έλεγα παραβίασης των συνόρων με όρους εισβολής ή υβριδικής απειλής, όπως έχω αναλύσει. Πλην όμως, η θαυμάσια συνεργασία μεταξύ των Ένοπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας έφεραν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα που ήταν να αποκρουστεί αυτή η οργανωμένη απόπειρα.

– Αυτού του τύπου τα ευαίσθητα εθνικά θέματα εκτιμώ ότι δεν προσφέρονται για ασκήσεις ευτελούς αντιπολίτευσης, μάλιστα, με όρους σπέκουλας! Γιατί θεωρώ «σπέκουλα», να ξεσηκώνουν πολιτικές δυνάμεις αυτό που γράφτηκε μια χονδροειδής, δηλαδή ψευδής είδηση σε Μέσο του εξωτερικού, το οποίο έκανε λόγο για δεκάδες Τούρκων στρατιωτών που εισήλθαν στο Ελληνικό έδαφος, επικαλούμενοι μάλιστα σε λάθος τόπο, το Μελισσοκομείο. Όταν ουδέποτε υπήρξε θέμα στην περιοχή του Μελισσοκομείου! Άρα πρόκειται για χονδροειδή ψεύδη, τα οποία δυστυχώς έτυχαν θετικής ανταπόκρισης στο εσωτερικό της χώρας. Κακώς!

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων

Ο ΥΕΘΑ υπενθύμισε στη συνέχεια ότι τα χερσαία σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας έχουν οριστεί με βάση αφενός τη συνθήκη της Λωζάννης και αφετέρου το Πρωτόκολλο του 1926, και περαιτέρω βάση τότε την κοίτη του Έβρου. Έκτοτε η κοίτη έχει αλλάξει, όχι τα σύνορα. Συνεπώς σήμερα υπάρχουν, τμήματα ελληνικού εδάφους που βρίσκονται Ανατολικά του Έβρου, τα λεγόμενα «προγεφυρώματα» και εν προκειμένω το προγεφύρωμα Φερών, ενώ από την άλλη, τμήματα τουρκικού εδάφους που βρίσκονται Δυτικά του Έβρου.

Συνήθως αυτά τα τμήματα διέπονται από κοινά ως επί των πλείστων χαρακτηριστικά:

 • Πυκνή βλάστηση, κατάφυτα και αδιαπέραστα σε κάποια σημεία, πραγματική ζούγκλα.
 • Πλημμύρες το Χειμώνα, καλύπτονται από νερό το χειμώνα. Σε διαρκή βάση,  σχεδόν κάθε χρόνο, όταν πλημμυρίζει ο Έβρος. Κι αυτό βέβαια ισχύει για δεκαετίες.
 • Η δυσκολία της επακριβούς σημάνσεώς του καθιστά το θέμα αυτό ένα τεχνικό ζήτημα, όπως άλλωστε δήλωσε προ ημερών και ο Τούρκος Πρέσβυς, ένα τεχνικό ζήτημα και τίποτα παραπάνω ασφαλώς έχει συνοριακή διαφορά.
 • Η πρόσβαση σε αυτά τα τμήματα, σε κάθε φυσικό πρόσωπο είναι πάντα πολύ δύσκολη. Για πάρα  πολλά χρόνια σε ορισμένα από αυτά τα τμήματα κυριολεκτικά δεν έχει πατήσει άνθρωπος, ούτε Τούρκος, ούτε Έλληνας, πολλώ μάλλον Στρατιωτικός.

Αναφερόμενος στη συνέχεια στην κατασκευή του φράχτη τόνισε ότι είναι διαδικασία που θα πάρει αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, σε μήκος 26 περίπου χιλιομέτρων, με πολλές προπαρασκευαστικές εργασίες αποτύπωσης και σήμανσης εδάφους που δεν επιτελούνται από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αλλά από την Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού που είναι αρμόδια να προχωρήσει σε αυτή την ακριβή αλλά δύσκολη σε ορισμένα τμήματα  σήμανση του εδάφους.

Τι ακριβώς έγινε στον Έβρο

Ο ΥΕΘΑ περιέγραψε στη συνέχεια τι ακριβώς έχει συμβεί με τους Τούρκους στον Έβρο:

Οι προπαρασκευαστικές εργασίες για την κατασκευή του φράχτη στο συγκεκριμένο προγεφύρωμα Φερών – και όχι επαναλαμβάνω τη περιοχή του προγεφυρώματος Μελισσοκομείου όπως έχει αναφερθεί στα ψευδή δημοσιεύματα- προκάλεσαν την αντίδραση της τουρκικής πλευράς.

Ο Ελληνικός Στρατός είχε προβεί σε αποψίλωση τμημάτων κατάφυτου εδάφους, όπως είπα, προκειμένου να προχωρήσει ακριβώς σε αυτή τη σήμανση. Όταν αυτό κατέστη αντιληπτό ήρθαν στο σημείο κάποιοι Τούρκοι Στρατιώτες και Αστυνομικοί. Παρέμειναν στο όριο του τουρκικού εδάφους, κατασκήνωσαν για μερικές ημέρες, άναψαν φωτιές μέσα στα δασωμένα τμήματα μέσα στο τουρκικό έδαφος.

Απέναντί τους υπήρχαν, καθ’ όλη αυτή τη διάρκεια της παρουσίας τους, στοιχεία του Στρατού Ξηράς, Στρατιώτες μας. Αυτό λοιπόν, με οδηγεί και στο τελευταίο σημείο που θα ήθελα να θίξω.

Το επαναλαμβάνω: Ουδέποτε κατελήφθη λοιπόν ελληνικό έδαφος από ξένες δυνάμεις, προφανώς από στοιχεία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στον Έβρο αυτές τις μέρες.  

Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων

 

Δένδιας: Η κυβέρνηση ουδέποτε επέτρεψε, ούτε θα επιτρέψει απώλεια ή αμφισβήτηση εθνικού εδάφους

Στη συνέχεια πήρε το λόγο και ενημέρωσε τους βουλευτές ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε σε όσα έχουν συμβεί τους τελευταίους τέσσερις μήνες με την τούρκικη παραβατικότητα και και προκλητικότητα και συγκεκριμένα:

 •  Πρώτον, η έξαρση, ποιοτική και ποσοτική της τουρκικής παραβατικότητας.
 • Δεύτερον, η έντονη διπλωματική δραστηριοποίηση της χώρας μας προς κάθε κατεύθυνση, παρά τις πρωτοφανής παγκοσμίως συνθήκες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
 • Τρίτον, από την συμβολή των υπηρεσιών του Υπουργείου Εξωτερικών, στις συλλογικές προσπάθειες αφ’ ενός αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας, αφ’ ετέρου της εξόδου από την πανδημία και της επιστροφής στην κανονικότητα.

Αναφερόμενος στα γεγονότα που συνέβησαν στον Έβρο ανέφερε συγκεκριμένα :

Η κυβέρνηση ουδέποτε επέτρεψε, ούτε θα επιτρέψει την απώλεια ή την αμφισβήτηση εθνικού εδάφους, οφείλω να πω ούτε οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση, υφίσταται άλλωστε σαφής συνταγματική πρόβλεψη και θέση. Αναφορές σε δήθεν «κατάληψη», υπογραμμίζω τη λέξη, εθνικού εδάφους που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες και αναπαρήχθησαν και σε έντυπα του ξένου Τύπου, είναι ψευδείς ειδήσεις οι οποίες δεν πρέπει να αναπαράγονται. Θεωρώ αδιανόητο να υιοθετούνται τέτοιοι ισχυρισμοί και να αποτελούν στοιχεία του ελληνικού δημόσιου διαλόγου.

ΔΕΝΔΙΑΣ Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων

 Επιτρέψτε μου επιγραμματικά μόνο να επισημάνω τι συνέβη στον Έβρο:

Η Ελλάδα ξεκίνησε προπαρασκευαστικές εργασίες για την ακρίβεια μετρήσεις και αποψιλώσεις για την κατασκευή, επέκταση και προέκταση Φράκτη στον Έβρο, στην περιοχή Φερών, εντός της ελληνικής επικράτειας.

Η Τουρκία ζήτησε να μάθει, να ενημερωθεί, για τις συντεταγμένες της κατασκευής του Φράκτη αυτού.

Στο αίτημα αυτό η Ελλάς απάντησε στη τουρκική πλευρά αρνητικά, λέγοντας ότι ο Φράκτης κατασκευάζεται αποκλειστικά εντός του ελληνικού εδάφους και άρα δεν υφίσταται λόγος ενημέρωσης της τουρκικής πλευράς επί των στοιχείων, τα οποία εζήτησαν.

Σε συνέχεια κινητικότητας της τουρκικής πλευράς σε σημείο που είχαν γίνει προπαρασκευαστικές εργασίες από πλευράς μας, επιδώσαμε νεώτερη ρηματική διακοίνωση στον εδώ Τούρκο πρέσβη, ενώ τουρκική ανακοίνωση ισχυρίζεται την επομένη μέρα ανακριβώς ότι εμείς παραβιάσαμε τα χερσαία σύνορα της Τουρκίας.

Αυτά είναι τα περιστατικά.

ΑΡΧΗΓΟΣ ΓΕΕΘΑ ΦΛΩΡΟΣ Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων

Α/ΓΕΕΘΑ: Ουδέποτε υπήρξε κατάληψη έστω και ενός χιλιοστού εθνικού εδάφους

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος προέβη στη συνέχεια στις ακόλουθες επισημάνσεις:

Έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν γείτονα που προκαλεί συνεχώς και κατά κόρον:  

 • Παραβαίνει κανόνες εναέριας κυκλοφορίας, σεβαστούς παγκοσμίως.
 • Παραβιάζει τον Εθνικό Εναέριο Χώρο και εκτελεί υπέρπτηση άνωθεν Εθνικού εδάφους.
 • Προβαίνει σε μη αβλαβείς διελεύσεις στα χωρικά μας ύδατα.
 • Εκτελεί παράνομες θαλάσσιες έρευνες και παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
 • Παραβιάζει το επιβληθέν από τον ΟΗΕ εμπάργκο όπλων στην Λιβύη, ενώ δεν διστάζει να εκμεταλλευτεί τον ανθρώπινο πόνο και τις ελπίδες ταλαιπωρημένων ανθρώπων πολλές φορές, στους μετανάστες αναφέρομαι, για να ασκήσει πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ταυτόχρονα να αποσταθεροποιήσει τη χώρα μας.

Όσον αφορά τώρα στα πρόσφατα δημοσιεύματα περί δήθεν τουρκικής εισβολής και κατοχής εδαφών μας στον Έβρο, θέλω να δηλώσω ρητά, κατηγορηματικά και ξεκάθαρα ότι είναι παντελώς αναληθή και επ’ ουδενί ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

 Είναι άλλο ζήτημα η παραβίαση των συνόρων κι άλλο η διευθέτηση ενός τεχνικού ζητήματος μεταξύ της χώρας μας και της Τουρκίας σε περιπτώσεις που προκύπτουν χερσαίες διαφοροποιήσεις από την αλλαγή της κοίτης του Έβρου ποταμού, παραδείγματος χάρη λόγω πλημμυρών, που ως γνωστόν συμβαίνουν κατά κόρον σχεδόν κάθε χρόνο στην περιοχή.

Αυτά επιλύοντο, επιλύονται και θα επιλύονται προφανώς και στο μέλλον μέσω εξειδικευμένων επιτροπών εμπειρογνωμόνων, πρακτική που ακολουθείται μέχρι σήμερα από το 1926, όταν δηλαδή ορίστηκε ως σύνορο μεταξύ των δύο χωρών, στο μεγαλύτερο μέρος των κοινών συνόρων, η τότε κοίτη του Έβρου ποταμού και μάλιστα στο βαθύτερο σημείο της.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σας δηλώσω σαφώς και κατηγορηματικώς ότι ουδέποτε υπήρξε κατάληψη έστω και ενός χιλιοστού εθνικού εδάφους.

Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ