Όλο και πιο κοντά η στρατιωτική ανάφλεξη ανάμεσα σε Τουρκία και Αίγυπτο;

ΣΙΣΙ

Πόσο σοβαρή είνα η πιθανότητα στρατιωτικής αναταραχής μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου. Ένα ενδιαφέρον άρθρο από την ισραηλινή ιστοσελίδα maariv.

Όπως σημειώνεται στον τίτλο του κειμένου:
«Μια στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών γίνεται αισθητή, και η προσωπική δυσαρέσκεια μεταξύ του Αιγύπτιου Προέδρου Αλ Σίσι και του Ερντογάν θα μπορούσε να την επιταχύνει. Εν τω μεταξύ, ο σημερινός πρόεδρος της Τουρκίας φαίνεται να βρίσκεται στην κορυφή».

Αυτό συνέβη μετά την επιτυχία των υποστηριζόμενων από την Τουρκία κυβερνητικών δυνάμεων να φτάσουν στους πρόποδες των δύο στρατηγικών πόλεων, αναφέρει η maavi, της Σύρτη και της Τζούφρα, και να νικήσουν τις δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ που στηρίζεται από την Αίγυπτο και τους Ρώσους μισθοφόρους από την οργάνωση Wagner.

Ο Αλ Σίσι απείλησε με στρατιωτική επέμβαση εάν η Τουρκία διέσχιζε αυτές τις δύο πόλεις. Η προσωπική δυσαρέσκεια μεταξύ του Σίσι και του Ερντογάν θα μπορούσε να επιταχύνει την αντιπαράθεση.  Ο Αλ Σίσι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε τουρκική επιρροή στη Μέση Ανατολή. Η εγγύτητα του Ερντογάν με τη Χαμάς, η υποστήριξή του για την ανατροπή του συριακού προέδρου και η στρατιωτική συμμετοχή στη Λιβύη, έχουν δείξει αμέτρητα πόσο κοντά είναι ο Ερντογάν στην υπεροχή στην περιοχή.

Η Λιβύη υπήρξε ανέκαθεν στο πεδίο των αιγυπτιακών συμφερόντων. Τον περασμένο Νοέμβριο, η συμφωνία της Τουρκίας με την κυβέρνηση στην Τρίπολη επεκτείνει την ΑΟΖ σε βάρος της Αιγύπτου, της Ελλάδας και της Κύπρου. Για τον Αλ Σίσι αυτό σημαίνει ότι περνάει τις «κόκκινες» γραμμές και προκειμένου να διαφυλάξει τα συμφέροντά του, βοηθά τον Χάφταρ να απελευθερώσει την Τρίπολη και να ενώσει τη Λιβύη. Μπροστά του βρίσκεται η Τουρκία που υποστηρίζει τον Σάρατζ, τον πρωθυπουργό της εθνικής συμφωνίας της Λιβύης.

Αν και η Αίγυπτος είναι μία μεγάλη στρατιωτική δύναμη, δεν έχει ξεκινήσει μια μεγάλη στρατιωτική εκστρατεία μετά τον πόλεμο του Γιομ Κίππουρ. Οποιαδήποτε στρατιωτική ήττα, ακόμη και η μικρή, από την Τουρκία, θα ήταν ένα σοβαρό τραύμα για τον στρατό της.

Εκτός από τη Λιβύη, η Αίγυπτος αντιμετωπίζει την Αιθιοπία η οποία έχει κατασκευάσει το  φράγμα που θα μπορούσε να επηρεάσει τη ροή των υδάτων του αιγυπτιακού Νείλου, ενώ βρίσκεται σε ένταση με το Σουδάν για το τρίγωνο Khalaib, τη δυσκολία στον περιορισμό της τρομοκρατίας στο Σινά, τον κορονοϊό και την οικονομική κατάσταση.

Η Αίγυπτος δεν αναζητά άλλο «πονοκέφαλο» στη Λιβύη, αλλά ο Σουλτάνος ​​της Κωνσταντινούπολης την προκαλεί. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες είναι απασχολημένες με τα προβλήματά τους και έχουν στενές σχέσεις και με τις δύο, ωθούν και τις δύο πλευρές να κάνουν ό, τι είναι δυνατόν για να αποφευχθεί μια αντιπαράθεση.

Ο Αλ Σίσι γνωρίζει την οικονομική και πολιτική τιμή που θα πληρώσει εάν πραγματοποιήσει τις απειλές και τις συγκρούσεις του με την Τουρκία. Ο Ερντογάν θαμπώνεται από τις επιτυχίες του. Βρισκόμαστε στην πόρτα μιας μεγάλης έντασης με πιθανότητες επιδείνωσης.

Δύο εξελίξεις θα μπορούσαν να αλλάξουν την τρέχουσα κατάσταση και να δημιουργήσουν στον Σίσι ένα δύσκολο δίλημμα. Πρώτον, εάν η Τουρκία προελάσει στη Τζούφρα.

Το δεύτερο, είναι μια πραγματική ενίσχυση του ριζοσπαστικού Ισλάμ στα ανατολικά της Λιβύης, κοντά στα αιγυπτιακά σύνορα, το οποίο θα απειλούσε την εθνική ασφάλεια της Αιγύπτου.

Από τη μία πλευρά η Χαμάς και από την άλλη η Λιβύη είναι ένα υπερβολικό πεδίο για τις αιγυπτιακές υπηρεσίες πληροφοριών. Εάν και τα δύο πράγματα γίνουν πραγματικότητα, θα αντιμετωπίσουμε ένα νέο παιχνίδι. Εν τω μεταξύ, στον τρέχοντα γύρο, ο Ερντογάν φαίνεται να βρίσκεται στην κορυφή.

Πηγή: maariv

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ