54 χρόνια από την πρώτη αεροπειρατεία στην ιστορία της Oλυμπιακής Αεροπορίας

ΕΡΟΠΕΙΡΑΤΕΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ

Σαν σήμερα, στις 2 Ιανουαρίου 1969, διεπράχθη η πρώτη αεροπειρατεία στην ιστορία της Ολυμπιακής Αεροπορίας στο δρομολόγιο  Ηράκλειο – Αθήνα. 

Στις 2 Ιανουαρίου του 1969, ο 30χρονος Κρητικός Γεώργιος Φλαμουρίδης (Παραβολιδάκης), επιβιβάζεται στο Ηράκλειο σε ένα αεροπλάνο τύπου Douglas DC-6B της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Το αεροσκάφος έχει ως προορισμό το αεροδρόμιο του Ελληνικού, στην Αθήνα.

Πέντε λεπτά μετά την απογείωση του αεροπλάνου από την Κρήτη στις 10 π.μ., ο νεαρός Κρητικός εισβάλει στον θάλαμο διακυβέρνησης, ζητώντας από τον πιλότο να αλλάξει πορεία και να κατευθυνθεί προς το αεροδρόμιο του Καΐρου. Σύμφωνα με το αιγυπτιακό πρακτορείο ΜΕΝΑ, ο κυβερνήτης του αεροσκάφους δήλωσε αργότερα στις αιγυπτιακές Αρχές ότι αρχικά αρνήθηκε να υπακούσει στις εντολές του οπλισμένου νεαρού, με αποτέλεσμα ο τελευταίος να πυροβολήσει για εκφοβισμό πάνω από το κεφάλι του πιλότου, προκαλώντας ζημιά στο παράθυρο του θαλάμου διακυβέρνησης.

Παρά τον πυροβολισμό, ο κυβερνήτης προσπάθησε πολλές φορές να επικοινωνήσει με τον πύργο ελέγχου στην Αθήνα. Μάλιστα, στην προσπάθειά του να αποτρέψει τη μετάβαση στην Αίγυπτο, άλλαξε κρυφά την πορεία του αεροσκάφους και πάλι προς το Ελληνικό. Ωστόσο, ο αεροπειρατής το κατάλαβε και όταν τελικά το αεροπλάνο πήρε κατεύθυνση για την Αίγυπτο, δύο καταδιωκτικά της Ελληνικής Βασιλικής Αεροπορίας πλησίασαν πολύ κοντά στο αεροσκάφος, δίνοντάς του διαταγή να επιστρέψει στην Αθήνα.

Η απάντηση του αεροπειρατή ήταν αρνητική, ενώ απείλησε ότι με την πρώτη προσπάθεια αλλαγής της πορείας, θα το ανατίναζε. Όπως αναφέρεται στο βιβλίο “Η Ιστορία των Δημοσίων Αερομεταφορών στην Ελλάδα” (εκδ. 11 Aviation Publications), «τα καταδιωκτικά συνέχισαν να πετούν πολύ κοντά στο αεροσκάφος, προσπαθώντας να το αναγκάσουν σε αλλαγή πορείας. Μετά από μερικά λεπτά, όταν το DC-6 είχε φθάσει κοντά στα όρια του ελληνικού εναέριου χώρου, τα πολεμικά αεροσκάφη αποσύρθηκαν, προκειμένου να μην παραβιάσουν τον εναέριο χώρο της Αιγύπτου».

Όταν το αεροσκάφος πλησίασε στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, ο πιλότος ζήτησε από τον πύργο ελέγχου άδεια για να προσγειωθεί εκτάκτως, λόγω αεροπειρατείας. Οι αιγυπτιακές Αρχές επέτρεψαν την προσγείωση, θέτοντας το αεροδρόμιο σε αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Παρά την περιορισμένη ορατότητα εξαιτίας της ομίχλης, το αεροσκάφος προσγειώθηκε με τη βοήθεια του ραντάρ προσέγγισης του αεροδρομίου στις 12:40 το μεσημέρι.

Μετά την προσγείωση, οι Αρχές της Αιγύπτου συνέλαβαν τον αεροπειρατή, ο οποίος ζήτησε πολιτικό άσυλο, για να αποφύγει την επιστροφή του στην Ελλάδα. Το ίδιο βράδυ, ένα άλλο αεροσκάφος έφτασε στο Κάιρο, για να παραλάβει τους επιβάτες και να τους μεταφέρει στην Αθήνα.

Πηγές: vice.com, neakriti.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ