Τι μπορεί και τι δε μπορεί να αλλάξει μετά την ομιλία του Μητσοτάκη στο Κογκρέσο

ΟΜΙΛΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟ ΚΟΓΚΡΕΣΟ ΑΝΑΛΥΣΗ

Του Κωνσταντίνου Τριανταφυλλάκη , πτυχιούχου Παντείου, κάτοχου μεταπτυχιακού τίτλου  στις οικονομικές και πολιτικές επιστήμες και διδακτορικού στις Διεθνείς Σχέσεις *

Λοιπόν, να προσπαθεί κανείς να υποτιμήσει πολύ δε περισσότερο ν’ απαξιώσει τη χθεσινή ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη κοινή συνεδρίαση της Βουλής και της Γερουσίας των ΗΠΑ, φανερώνει πολιτικό επαρχιωτισμό, εμπάθεια και αμάθεια.

Προφανώς και χθες ο πρωθυπουργός δεν απευθυνόταν στον … Μήτσο από την πέρα Ραχούλα. Δεν ήταν αυτό το κοινό του, ούτε ο στόχος του.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός απευθυνόταν στο αμερικανικό πολιτικό σύστημα, την κοινή γνώμη των ΗΠΑ και τον κόσμο.  Από την άποψη αυτή η ομιλία του ήταν ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΉ! Επαναλαμβάνω, εξαιρετική! Με ισχυρούς συμβολισμούς, ιστορικές αναφορές και σαφέστατα μηνύματα.

Εκείνοι που έπρεπε ν’ ακούσουν, άκουσαν! Το διαπιστώνουμε από χθες, από τις αντιδράσεις τους.

Η ιστορική αναδρομή της ομιλίας ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΉ. Και μην υποτιμάτε τη σημασία της, είμαι βέβαιος ότι πολλοί Βουλευτές των ΗΠΑ άκουσαν για πρώτη φορά τέτοιες επισημάνσεις.

Η πολιτική επιχειρηματολογία στέρεη, αλλά κυρίως ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΣΤΑΤΗ! Ο Πρωθυπουργός μίλησε ως εκπρόσωπος μιας χώρας ο Πολιτισμός της οποίας διαμόρφωσε τον δυτικό Πολιτισμό! Και αυτό όσο και αν ακούγεται στερεότυπο, ποτέ δεν βλάπτει να υπογραμμίζεται. Τουναντίον!

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε ως Πρωθυπουργός της σύγχρονης Ελλάδος, η οποία έχει τεράστια γεωστρατηγική σημασία και στην ιστορική της διαδρομή ουδέποτε υπήρξε “επιτήδειος ουδέτερος”, αλλά ειλικρινής σύμμαχος που κάθε στρέμμα γης και κάθε ανάσα ελευθερίας, την πότισε με αίμα. Δεν είναι και τόσο αυτονόητα αυτά!

Ξέρω, μερικοί θα περίμεναν από τον Μητσοτάκη να έχει μαζί τους την φωτογραφία του Ερντογάν και να ζητήσει από την Καμάλα Χάρις, την Πελόζι και τους αμερικανούς βουλευτές, να πετάξουν… βελάκια στο… κούτελό του.

‘Η με ύφος κουτσαβάκι να… απειλούσε τους βουλευτές να επιτίθενται καθημερινά εναντίον της Τουρκίας. Να τους υποδείκνυε, δηλαδή, τι να κάνουν… Αυτό πιθανόν να το έκανε κάποιος παντελώς αδαής του χώρου στον οποίο μιλούσε και της τιμής που του είχε ήδη αποδοθεί.

Ο Πρωθυπουργός δεν εμφανίστηκε ως κακομοίρης που ζητάει πολιτική προστασία, αλλά ως ηγέτης μιας χώρας που προβάλλει αυτοπεποίθηση, ήπια και στρατιωτική ισχύ και παραμένει θεματοφύλακας του διεθνούς δικαίου και της έννομης τάξης.

Τι περιμένω από τις ΗΠΑ, μετά τη χθεσινή ομιλία; Ο,τι και πριν την ομιλία!

Οι μεγάλες δυνάμεις δεν αλλάζουν πολιτική από τη μια στιγμή στην άλλη και αναλαμβάνουν πολλούς ρόλους και συχνά καλούνται να διαχειριστούν αντικρουόμενα συμφέροντα.

Αν η Τουρκία ζητήσει να παραγγείλει 100 μαχητικά, έστω και με δυσκολία θα τα πάρει γιατί  “είναι πολλά τα λεφτά Αρη” και τα λόμπι της πολεμικής βιομηχανίας ισχυρά.

Όμως, μετά τη χθεσινή του ομιλία ο Κυριάκος, μπορεί πλέον να σηκώσει το τηλέφωνο και να μιλήσει στα μέλη κάθε επιτροπής της Γερουσίας και όλοι κάτι θα έχουν να θυμούνται είτε είναι Δημοκρατικοί, είτε Ρεπουμπλικάνοι.

Μετά τη χθεσινή ομιλία, η Ελλάδα αναβαθμίστηκε και η φωνή της θα φτάνει παντού και δεν θα είναι η φωνή ενός παρία ή μιας χώρας που παραπονιέται και γκρινιάζει διαρκώς, αλλά η φωνή ενός ισχυρού συμμάχου που αξίζει την αναγνώριση και την στήριξη που δικαιούται και του αξίζει.

Μετά τη χθεσινή ομιλία, και περί αυτού ουδεμία έχω αμφιβολία, οι Αμερικανικές επενδύσεις προς την Ελλάδα θα αυξηθούν και εδώ είμαστε να το καταγράψουμε. Και ίσως,  αυτή τη στιγμή, αυτό είναι που χρειαζόμαστε περισσότερο. Γιατί με ισχυρή οικονομία, μπορείς να έχεις και ισχυρή άμυνα και ακόμα ισχυρότερο λόγο και ρόλο!

Η χθεσινή ομιλία του Πρωθυπουργό στο Κογκρέσο ήταν μια ωραία στιγμή για την Ελλάδα.

 


Περισσότερα άρθρα από τον Κωνσταντίνο Τριανταφυλλάκη:

ΑΠΟΨΕΙΣ – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑΚΗΣ


 

*Ανάρτηση στο facebook

armynow.gr google news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ