Η Ομοφυλοφιλία στις Ένοπλες Δυνάμεις

Με τον τόσο θόρυβο που έγινε είπε ν’ ασχοληθεί κι ο Τσεκουράτος με το θέμα. Όχι γιατί είναι μείζον για την κοινωνία αλλά γιατί πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται τι συμβαίνει στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Αρκετοί νέοι έβλεπαν και βλέπουν μια καριέρα στις Ένοπλες Δυνάμεις ως ευκαιρία επαγγελματικής αποκατάστασης. Υπάρχουν δε νέοι που στο βωμό της επαγγελματικής αποκατάστασης είναι αποφασισμένοι να υποβάλλουν τον εαυτό τους στη δοκιμασία της “κρυφής ερωτικής ζωής”.
Κι ενώ θεωρητικά στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν υπηρετούν ομοφυλόφιλοι, κατά παράβαση της νομοθεσίας περί ίσων δικαιωμάτων, στην πράξη συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Υπάρχουν αρκετά στελέχη που έχουν ομοφυλοφιλικές σχέσεις αλλά και ακόμα περισσότερα που καλύπτονται πίσω από το μανδύα ενός γάμου. Η διαρκής αγωνία τους είναι να κρύβουν τις σεξουαλικές προτιμήσεις τους και να αποφεύγουν οτιδήποτε μπορεί να τους εκθέσει στα μάτια των συναδέλφων τους. Κάποιοι εξ’ αυτών έχουν επισκεφτεί στρατιωτικούς ψυχιάτρους ή και ψυχολόγους για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στο ρόλο τους.
Η στρατιωτική κοινωνία είναι πολύ κλειστή και με σημαντικές ιδιαιτερότητες. Η αποδοχή ενός ομοφυλόφιλου  στρατιωτικού από τους συναδέλφους δε συνεπάγεται αυτόματα και την δυνατότητα να εκφράζει ελεύθερα τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις. Ειδικά μέσα στα στρατόπεδα είναι αδύνατο να εκφράζεται κάποιος με την εικόνα της σεξουαλικής του ζωής, καθότι αυτό αφορά μόνον τον ίδιο και κανέναν άλλο. Η γενική ιδέα είναι πως ότι κάνει κάποιος στο κρεββάτι του αφορά μόνον τον ίδιο κι εφόσον αυτό δεν έχει αντίκτυπο στην επαγγελματική του ζωή τότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.
Ο Τσεκουράτος είχε ασχοληθεί και με τον σεξισμό που παρατηρούνταν συχνά στο παρελθόν και λιγότερο σήμερα. Και ο σεξισμός και η ομοφυλοφιλία αντιμετωπίζονται σχεδόν το ίδιο. Ο τρόπος είναι συνήθως το θάψιμο. Η ομοφυλοφιλία όμως, όπως αυτό έχει γίνει αποδεκτό από ένα μέρος της κοινωνίας, δεν είναι για θάψιμο. Η πρόσφατη συμμετοχή στρατιωτικών σε “gay pride” έδειξε πως η όλη κατάσταση μάλλον θέλει άλλου είδους χειρισμό. Επιβάλλεται να γίνεται αποδεκτή η σεξουαλική προτίμηση των στρατιωτικών αλλά όχι η διαφήμισή της, απλά και μόνο γιατί δεν εξυπηρετεί κανέναν.
Και για να λέμε και τα πράγματα με τ’ όνομά τους, στο παρελθόν αρκετοί έφτασαν στα ανώτατα κλιμάκια της στρατιωτικής ιεραρχίας αλλά ποτέ δεν απασχόλησαν κανέναν με τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις. Υπήρξαν αξιοπρεπέστατοι και ποτέ δε διαφήμισαν ή δεν κινήθηκαν με βάση το σεξουαλικό προσανατολισμό τους.
Η αλλαγή φύλου είναι μια εντελώς διαφορετική κατάσταση που έχει, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, ψυχοσωματικές διαστάσεις. Κι εκεί δεν υπάρχει πεδίο αμφισβήτησης. Στρατιωτικός γιατρός με ειδικότητα ουρολογίας – ανδρολογίας, ο οποίος έχει κάνει πολλές τέτοιες εγχειρήσεις στο εξωτερικό, αναφέρει πως όταν το άτομο καταπίέζεται από το σώμα που η φύση του έδωσε, έχει δικαίωμα να το αλλάζει. Στο παρελθόν και στην ιστορία αναφέρονται πολύ συχνά άνθρωποι με ικανότητες αλλά με περίεργη συμπεριφορά λόγω αυτής της φυσικής τους ανισορροπίας.
Η ελληνική κοινωνία, βαθιά υποκριτική και βυζαντινογενής και με έντονα τα σημάδια της οθωμανικής κουλτούρας, δεν αντέχει τις βαθιές τομές. Από την άλλη πλευρά η σημερινή κυβέρνηση αναδεικνύει σε μείζονος σημασίας θέματα που δεν αφορούν παρά ένα ελάχιστο ποσοστό της κοινωνίας. Αυτό το κάνει για να επιδείξει πόσο προοδευτική είναι. Σε άλλα θέματα όμως ήσσονος κοινωνικής αξίας, είναι το ίδιο και ακόμα περισσότερο συντηρητική. Κι αναφέρουμε χαρακτηριστικά τους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης.
Η όλη προσπάθεια της κυβέρνησης ν’ αναδείξει και να νομοθετήσει για τις μικρές μειοψηφίες αλλοιώνει τα κοινωνικά δεδομένα προς όφελος της μερίδας των πολιτών που προσπαθούν να επιβάλλουν τις απόψεις τους σε βάρος της πλειοψηφίας. Η διαχείριση από πλευράς δημοσιότητας τέτοιων θεμάτων και η απουσία διαλόγου με άλλους κοινωνικούς παραδοσιακούς φορείς (Ιεραρχία Εκκλησίας) που εκφράζουν πλατύτερες μάζες έχει συνέπεια την αντίδραση ακόμα και στα προφανή. Όσο για το όριο των 15 ετών αυτό μάλλον είναι μια άχρηστη ρύθμιση που έγινε για αυστηρά επικοιωνιακούς λόγους.
Και για να ξαναγυρίσουμε στις Ένοπλες Δυνάμεις, η όλη κατάσταση της Ελληνικής κοινωνίας είναι σαφές πως έχει αντίκτυπο και στις Ένοπλες Δυνάμεις που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνικής ζωής. Το όλο πράγμα θέλει προσοχή, αποδοχή των ομοφυλοφίλων συναδέλφων αλλά χωρίς αυτή η αποδοχή να σημαίνει αυτόματα και ελεύθερη έκφραση των προτιμήσεών τους στο χώρο εργασίας, όπως άλλωστε το ίδιο οφείλει να συμβαίνει και με το σεξισμό. ΔΕΝ θα πρέπει το φύλο ή οι σεξουαλικές προτιμήσεις να καθορίζουν τη συμπεριφορά και τις επαγγελματικές σχέσεις στους χώρους εργασίας. Και προς αυτή την κατεύθυνση έχουν πολλή δουλειά να κάνουν ακόμα οι Ένοπλες Δυνάμεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ