Οργή Ερντογάν για τις Αμερικάνικες κυρώσεις και «δυσανεξία» Ακάρ για Ελληνικές NAVTEX

ΕΡΝΤΟΓΑΝ - ΑΚΑΡ

Ερντογάν και Ακάρ απαντούν για τυχόν κυρώσεις από τις ΗΠΑ για τους S-400 αλλά και προκαλούν στο Αιγαίο μετά τις απανωτές τούρκικες NAVTEX

 

Ειδικότερα, ο Ερντογάν δήλωσε οργισμένος σήμερα ότι η Τουρκία αναμένει από τον νατοϊκό της σύμμαχο, τις ΗΠΑ, να την υποστηρίξουν και να μην της επιβάλουν κυρώσεις για την αγορά και την απόκτηση των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων S-400, και προσέθεσε ότι ο ίδιος είναι αναστατωμένος που η Ουάσινγκτον προχώρησε στη διαδικασία επιβολής κυρώσεων.

Ούτε οι κυρώσεις από τις ΗΠΑ, ούτε την Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποτρέψουν την Τουρκία από το να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της, ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος σε ομιλία του μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα το νομοσχέδιο για τις αμυντικές δαπάνες των ΗΠΑ που περιλαμβάνει μια διάταξη για τέτοιες κυρώσεις.

Ακάρ: «Oι NΑVTEX της Ελλάδας μας παρενοχλούν»

Την άποψη ότι οι NAVTEX από ελληνικής πλευράς αντιβαίνουν στις αρχές της καλής γειτονίας εξέφρασε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, κατηγορώντας την Αθήνα ότι αντί να διαπραγματευτεί με την Άγκυρα, βασίζεται μονάχα στην υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ αναφέρθηκε στις ελληνικές ΝAVTEX σημειώνοντας ότι «ο γείτονάς μας κάνει κατάχρηση αυτού του θέματος». Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε ότι οι κινήσεις αυτές αποτελούν «παρενόχληση» και έρχονται σε αντίθεση με τις αρχές της καλής γειτονίας μεταξύ των κρατών.

Η Τουρκία ζητά την αποστρατιωτικοποίηση έξι ελληνικών νησιών με νέες NAVTEX

«Αντί να διαπραγματευτεί με την Τουρκία, η Ελλάδα βασίζεται σε υποστήριξη από την ΕΕ. Πρέπει να καταλάβουν πως αυτός ο δρόμος που ακολουθούν είναι αδιέξοδος» είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις αυτές έρχονται ένα 24ωρο μετά την έκδοση NAVTEX από το τουρκικό Γραφείο Ναυσιπλοΐας, Υδρογραφίας και Ωκεανογραφίας της Σμύρνης. Το Γραφείο επικαλείται τη Συνθήκη του Παρισίου και ζητά αποστρατιωτικοποίηση των νησιών: Σαμοθράκη, Λήμνος, Χίος, Σάμος, Τήλος και Χάλκη.

Σύμφωνα με την πάγια θέση της Άγκυρας, η Ελλάδα οφείλει –στη βάση του διεθνούς δικαίου– να μη διαθέτει στρατεύματα σε συνολικά 23 νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Πρόκειται συγκεκριμένα, για τη Λέσβο, τη Σάμο, τη Χίο, την Ικαρία, τη Λήμνο, τη Σαμοθράκη, καθώς και τα νησιά των Δωδεκανήσων – Αστυπάλαια, Ρόδο, Χάλκη, Κάρπαθο, Κάσο, Τήλο, Νίσυρος, Κάλυμνο, Αγαθονήσι, Λέρο, Λειψούς, Ψέριμο, Πάτμο, Σύμη, Κω και Καστελλόριζο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις στο topics.gr

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ