ΑΟΖ Ελλάδας – Κύπρου: Ποια δέσμευση για τη Χώρα μας απομακρύνει την οριοθέτησή της

ΑΟΖ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΥΠΡΟΥ

Του Γεώργιου Χατζηθεοφάνους, Υποστράτηγου ε.α.*

 

Όπως φαίνεται στο χάρτη που βρήκα στο διαδίκτυο Ελλάδα και Αίγυπτος οριοθέτησαν την μεταξύ τους ΑΟΖ μέχρι τον 28ο μεσημβρινό. Γιατί αυτό;

Διότι ανατολικά του μεσημβρινού αυτού υπάρχει μια περιοχή (την οποία επισήμανα εντελώς πρόχειρα πάνω στο χάρτη όπως μπορείτε να δείτε) όπου βρίσκονται  αλληλοκαλυπτόμενες δυνητικές ζώνες δικαιοδοσίας  Ελλάδας-Τουρκίας-Κύπρου και Αιγύπτου.

Σύμφωνα με το άρθρο 74 της Σύμβασης για το Δίκαιο της θάλασσας για την οριοθέτηση ΑΟΖ στην  περιοχή αυτή απαιτείται συμφωνία όλων αυτών των κρατών. Αυτό σημαίνει πως σύμφωνα πάντα με το Δίκαιο της θάλασσας η Ελλάδα και η Κύπρος δεν μπορούν να οριοθετήσουν μεταξύ τους ΑΟΖ χωρίς συμφωνία και με τις άλλες δύο χώρες.

Πρακτικά όμως δεν υπάρχει το όργανο εκείνο στο διεθνές σύστημα που θα απαγορεύσει την Ελλάδα και την Κύπρο να οριοθετήσουν ΑΟΖ όπως έγινε ακριβώς στην περίπτωση του κατάπτυστου Τουρκολυβικού Συμφώνου.

Αν όμως Ελλάδα και Κύπρος προχωρήσουν σε μια τέτοια συμφωνία χάνει η Ελλάδα τη νομιμοποίηση να κατηγορεί την Τουρκία για μονομερή ενέργεια στην περίπτωση του Τουρκολυβικού Συμφώνου αλλά και σε περιοχές όπως το Σύμπλεγμα Μεγίστης και τη Κύπρο, που όπως λένε διακεκριμένοι νομικοί απεχθάνεται η Σύμβαση για το δίκαιο της Θάλασσας.

Γιατί κάνω την ανάρτηση αυτή τώρα;

Διότι η πρόσφατη επιστολή του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ προς τον πρωθυπουργό στο πλαίσιο της νέας Ελληνοαμερικανικής Αμυντικής Συμφωνίας κάνει σαφή αναφορά στην εφαρμογή της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Έρχεται λοιπόν άλλη μια ισχυρή δέσμευση για τη Χώρα μας που απομακρύνει την όποια σκέψη για οριοθέτηση ΑΟΖ με την Κύπρο. Ουσιαστικά όμως δεν αλλάζει τίποτα διότι η Ελλάδα έχει δομήσει όλη την εξωτερική πολιτική στην επίκληση του διεθνούς δικαίου με ότι αυτό συνεπάγεται.


Περισσότερα άρθρα από το Γεώργιο Χατζηθεοφάνους:

ΑΠΟΨΕΙΣ – ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΑΤΖΗΘΕΟΦΑΝΟΥΣ


 

*Ο Γιώργος Χατζηθεοφάνους είναι Υποστράτηγος ε.α.-Οικονομολόγος και συγγραφέας του βιβλίου «Εθνική Στρατηγική-Πρόταση για ένα νέο θεσμικό πλαίσιο» η δεύτερη έκδοση του οποίου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ι.ΣΙΔΕΡΗ».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ