ORUC REIS: Μετά από 12 ώρες στροφή προς Ανατολικά με συνοδεία δύο τούρκικων φρεγατών

ORUC REIS

Μετά από περίπου 12 ώρες τελικά το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «ORUC REIS», έστριψε προς ανατολικά βάζοντας πλώρη προς Τουρκία.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, βρέθηκαν στο Μαξίμου και ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι το τουρκικό πλοίο «ORUC REIS» κινείται ανατολικά με κατεύθυνση εκτός ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Σύμφωνα και με την τελευταία ενημέρωση του ΓΕΕΘΑ, το ερευνητικό τουρκικό σκάφος «ORUC REIS», απογευματινές ώρες της 31ης Ιανουαρίου 2020, ανέστρεψε κινούμενο Ανατολικά, με κατεύθυνση εξόδου από το ελληνικό FIR. Το τούρκικο πλοίο από νωρίς το πρωί παρακολουθείται από τη Φρεγάτα του ΠΝ “ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ”, ενώ σε κατάσταση αναμονής βρίσκεται ακόμα μία ελληνική φρεγάτα σε περίπτωση που χρειαστεί. Είναι σίγουρο ότι το Πολεμικό Ναυτικό θα συνεχίσει και θα βρίσκεται συνεχώς σε κατάσταση επιφυλακής.

Το τουρκικό ερευνητικό όλες αυτές τις ώρες συνεχίζει να πλέει με μικρή ταχύτητα και με απλωμένα καλώδια εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες δίπλα στο πλοίο βρέθηκαν τις τελευταίες ώρες και πλέουν δύο τουρκικές φρεγάτες.

Η πρώτη να βρίσκεται σε απόσταση μόλις 2 μιλίων από το Oruc Reis ενώ η δεύτερη έχει προσεγγίσει σε κοντινή απόσταση την ελληνική φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» η οποία παρακολουθεί διακριτικά και από μία απόσταση 40 περίπου χιλιομέτρων τη δραστηριότητα του τουρκικού ωκεανογραφικού.

Επιμένει στην υποβάθμιση η Κυβέρνηση

Η Κυβέρνηση πάντως από πολύ νωρίς το πρωί επιμένει και επιδιώκει να υποβαθμίσει όσο γίνεται περισσότερο το θέμα με στελέχη της να επιμένουν ότι το τούρκικο ερευνητικό βρέθηκε στην περιοχή λόγω κακοκαιρίας.

Στα πλαίσια ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης χαρακτήρισε συγκυριακό το γεγονός, που προήλθε λόγω κακών καιρικών συνθηκών τον πλου του τουρκικού ερευνητικού σκάφους “Oruc Reis”, με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι δεν πρόκειται για κάτι το οποίο προκαλεί οποιαδήποτε ανησυχία.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Αlpha 989, ο Γ. Γεραπετρίτης επεσήμανε ακόμα ότι το πλοίο δεν συνοδεύεται από πολεμικά σκάφη, δεν υπήρξε πόντιση καλωδίου ούτε ερευνητικές εργασίες, και άρα το όλο περιστατικό είναι σε στάδιο αποδρομής. Είπε, μάλιστα, ότι έχουν υπάρξει οι αναγκαίοι δίαυλοι επικοινωνίας με την άλλη πλευρά.

Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, η Τουρκία έχει κατανοήσει πλέον ότι τέτοιου είδους «πυροτεχνήματα» δεν θα είχαν κανένα απολύτως αποτέλεσμα. Και, επιπλέον, αν υπήρχε η οποιαδήποτε διάθεση να δοκιμασθούν οι ελληνικές αντοχές, είναι βέβαιο ότι θα παράγονταν τα αντίθετα αποτελέσματα. Στην παρούσα κυβέρνηση δεν υπάρχει διάσταση λόγων και έργων, ήταν το γενικό σχόλιο του υπουργού που ανέφερε ακόμη ότι το κρίσιμο είναι να μην υπερεκτιμά ούτε να υποτιμά καταστάσεις η ελληνική πλευρά.

«Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προστατεύσουμε τα εθνικά μας δίκαια», είπε εμφατικά για να συμπληρώσει, «ελέγχουμε απολύτως την κατάσταση».

Ερωτηθείς ειδικότερα για τη στάση του αμερικανικού παράγοντα, ο Γ. Γεραπετρίτης κατέθεσε την πεποίθησή του ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται πολύ μακριά από την τακτική των ίσων αποστάσεων. Έχει ανατραπεί απολύτως η παραδοσιακή πρόσληψη ότι ο μεγάλος και στέρεος σύμμαχος θα μπορούσε να ήταν η Τουρκία, αντιθέτως ο ισχυρός παίκτης στην περιοχή είναι η Ελλάδα, τόνισε ο υπουργός. Εκτίμησε δε, ότι απέναντι στην προσπάθεια μονομερούς επιβολής, η διεθνής τάξη θα υπερισχύσει, γιατί ειναι ομόθυμη.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη, ο υπουργός Επικρατείας απάντησε πως η ελληνική πλευρά δεν φοβάται τη Χάγη, αφού έχει το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος της, προετοιμάζεται για το σενάριο αλλά -διευκρίνισε- δεν είναι στις άμεσες επιλογές της. Και επανέλαβε ότι για την Ελλάδα δεν υπάρχει άλλο αντικείμενο (της προσφυγής) πέρα από τις θαλάσσιες ζώνες.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ