Ο Ουαλός τερματοφύλακας του Άουσβιτς

Το στρατόπεδο θανάτου του Άουσβιτς συνδέεται με ότι χειρότερο στην ανθρώπινη ιστορία. Λίγοι γνωρίζουν όμως ότι εκεί κρατήθηκαν και Βρετανοί αιχμάλωτοι.

 

 

Ο Ουαλός Ρον Τζονς ήταν 23 μόλις ετών όταν αιχμαλωτίσθηκε από τους Γερμανούς στη βόρεια Αφρική το 1942.

Ήταν μέλος μιας περιπόλου του 1ου Τάγματος του Ουαλικού Συντάγματος όταν ένα άρμα Tiger εμφανίστηκε μπροστά τους και ο αρχηγός πληρώματος αυτού τους κάλεσε να καταθέσουν τα όπλα τους.

Έτσι άρχισε ο Γολγοθάς του Τζονς. Αρχικά στάλθηκε σε στρατόπεδο αιχμαλώτων στην Ιταλία. Κάποια μέρα ένας Ιταλός ρώτησε τους κρατούμενος αν κάποιος από αυτούς ήταν τεχνίτης.

Ο Τζονς απάντησε καταφατικά, καθώς πριν καταταγεί εργαζόταν σε χαλυβουργία. Πίστευε έτσι πως θα μπορούσε να κερδίσει λίγα περισσότερα τρόφιμα για τον ίδιο και τους συγκρατούμενους του.

Αντίθετα με ότι πίστευε όμως βρέθηκε σε ένα παγωμένο τραίνο που τον μετέφερε στην Πολωνία και μάλιστα στο διαβόητο στρατόπεδο θανάτου του Άουσβιτς. Εκεί είχαν μεταφερθεί, σε ειδικό χώρο (Stalag VIIIB) Βρετανοί αιχμάλωτοι.




Σύντομα ο Τζονς έμαθε για τη φρίκη του Άουσβιτς, τους θαλάμους αερίων, την σφαγή που ελάμβανε χώρα εκεί.

Το πρώτο πράγμα άλλωστε που είχε δει μπαίνοντας στο στρατόπεδο ήταν ένας Γερμανός να σκοτώνει δύο ανθρώπους.

Ο Τζονς είχε τολμήσει να ρωτήσει γιατί, για να λάβει την απάντηση: «Μα ήταν απλώς Εβραίοι».

«Δεν ξέραμε τι θα μας συμβεί. Πιστεύαμε πως και εμείς, κάποια στιγμή, θα καταλήγαμε στους θαλάμους αερίων», ανάφερε ο σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα Daily Mail.

«Το πρώτο πράγμα ήταν η μυρωδιά. Ήταν κάτι το τρομερό όταν ο αέρας την έφερνε προς το μέρος μας. Ήμασταν τρομοκρατημένοι και περιμέναμε την σειρά μας», είχε πει.

Ωστόσο χάρη στον Ερυθρό Σταυρό οι Βρετανοί αιχμάλωτοι δεν κινδύνευσαν και μάλιστα οι Γερμανοί επέτρεπαν τη διανομή ακόμα και δεμάτων σε αυτούς.




Οι Βρετανοί αποφάσισαν τότε να βοηθήσουν, όσο μπορούσαν, και τους Εβραίους αν και οι Γερμανοί απαγόρευαν κάθε επαφή μεταξύ τους.

ε κάποια περίπτωση ο Τζονς έδωσε φαγητό σε έναν Εβραίο κρατούμενο με το όνομα Ιωσήφ.

Αυτός, από ευγνωμοσύνη του έδωσε ένα «δαχτυλίδι» κατασκευασμένο από τεμάχιο σωλήνα. Ο Τζονς ακόμα το φορά για να θυμάται πως ο φίλος του στάλθηκε στους θαλάμους αερίων λίγο αργότερα.

Οι Βρετανοί κατάφεραν επίσης και έλαβαν την άδεια των Γερμανών για να ιδρύσουν την «Ποδοσφαιρική Λέγκα του Άουσβιτς».

Ιδρύθηκαν τέσσερις ομάδες με Άγγλους, Σκώτους, Ουαλούς και Ιρλανδούς. Ο Ερυθρός Σταυρός παρέδωσε όλα τα απαραίτητα, από μπάλες μέχρι στολές. Ο ίδιος ήταν τερματοφύλακας της ουαλικής ομάδας.

Παράλληλα οι κρατούμενοι κατασκεύασαν ένα ραδιοφωνικό δέκτη και πληροφορούντο τις προόδους των συμμαχικών στρατευμάτων.

Οι Γερμανοί, λόγω της προσέγγισης των Σοβιετικών, τους μετέφεραν στην τότε Τσεχοσλοβακία, αρχικά και στην Αυστρία κατόπιν.

Στην πορεία αυτή του θανάτου πέθαναν 80 αιχμάλωτοι. Τελικά απελευθερώθηκαν από τους Αμερικανούς.

Έχοντας χάσει πολλά κιλά ο Τζον στάλθηκε στη Γαλλία για να αναρρώσει και κατόπιν στη γενέτειρά του, το Μπέσαλεγκ, στο Νιούπορτ της Ουαλίας.

Ο Τζονς υπέφερε συνεχώς από εφιάλτες και νευρική κατάπτωση και έφτασε στα όρια της παράνοιας.

Σήμερα, 99 ετών, ο τερματοφύλακας του Άουσβιτς μπορεί να περιγράφει τη φρίκη που έζησε στους νεότερους για να διδαχθούν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ