Ουκρανία: Η λήξη του πολέμου μέσω διαπραγματεύσεων είναι προτιμότερη από την καταστροφή

ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ

Γράφει ο Υπτγος εα Δεβούρος Ιωάννης, Αντιπρόεδρος ΔΣ/ΕΑΑΣ, στην Εθνική Ηχώ  Μαΐου 2022

 

Ο πόλεμος στην Ουκρανία εισέρχεται σε επικίνδυνη φάση με κύρια αιτία τις παράπλευρες απώλειες, όπως έγραψα και στο προηγούμενο άρθρο μου.

Το Κρεμλίνο φαίνεται αποφασισμένο να διευρύνει τα εδαφικά κέρδη στην νότια Ουκρανία και έχει την δυνατότητα να το κάνει, όμως κάθε ημέρα που περνάει επιβαρύνεται η γεωπολιτική κατάσταση και για την Δύση.

Όσο ο πόλεμος συνεχίζεται, τα πράγματα γίνονται χειρότερα τόσο για τους άμεσα εμπλεκόμενους, όσο και για Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους. Το ΝΑΤΟ πρέπει να ξεκινήσει έναν ειλικρινή διάλογο με την Ουκρανική κυβέρνηση σχετικά με τους στόχους της και τον καλύτερο τρόπο να σταματήσει η αιματοχυσία σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Το δικαίωμα του Κιέβου να αγωνιστεί για πλήρη ανάκτηση της εδαφικής του κυριαρχίας δεν σημαίνει ότι είναι και στρατηγικά σοφό. Διάφορες είναι οι εκτιμήσεις που επιβάλλουν αυτοσυγκράτηση. Όσο περισσότερο διαρκεί ο πόλεμος, τόσο μεγαλύτερος ο θάνατος, η καταστροφή και η αποδιοργάνωση που θα επιφέρει. Είναι πάντα υπαρκτός ο κίνδυνος κλιμάκωσης. Εάν οι Ρωσικές δυνάμεις τα πάνε καλά στα ανατολικά και νότια, το Κρεμλίνο θα μπορούσε τελικά να αποφασίσει την διεύρυνση των Αντικειμενικών του Στόχων και να επιδιώξει την κατάληψη και άλλων περιοχών.

Σε αντίθετη περίπτωση, εάν οι Ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν τις αναμενόμενες επιτυχίες τις επόμενες εβδομάδες ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει όπλα μαζικής καταστροφής ή να προκαλέσει μια ευρύτερη σύγκρουση, για να αλλάξει την πορεία του πολέμου. Παρά το γεγονός ότι η Δύση έχει επιδείξει εντυπωσιακή ενότητα στην υποστήριξη της Ουκρανίας και στην αντιμετώπιση της Ρωσίας, η αλληλεγγύη της Δύσης μπορεί να μειωθεί με την πάροδο του χρόνου. Ο πληθωρισμός κορυφώνεται και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, τροφοδοτούμενος εν μέρει από τις επιπτώσεις του πολέμου.

Τέλος η Δύση πρέπει να αρχίσει να κοιτάζει πέρα από τον πόλεμο για να σώσει μια σχέση με την Ρωσία που θα διατηρεί ανοιχτή την πόρτα συνεργασίας.

Σε έναν κόσμο αλληλένδετο του οποίου η ευμάρεια και η πρόοδος προέρχεται από συνδεδεμένες και αλληλοεξαρτώμενες οικονομίες, η Δύση θα χρειαστεί ένα μέτρο ουσιαστικής συνεργασίας με την Μόσχα, για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων, όπως η διαπραγμάτευση για τον έλεγχο των εξοπλισμών, η αναχαίτηση της κλιματικής αλλαγής κ.α.

Η λήξη του πολέμου σε σύντομο χρονικό διάστημα και η διευθέτηση των προβλημάτων μέσω διαπραγματεύσεων είναι πολύ προτιμότερες από έναν καταστροφικό πόλεμο που παρατείνεται.

 

armynow.gr google news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ