Πώς το Πυροβολικό ακριβείας αλλάζει τις ισορροπίες στην Ουκρανία

HIMARS

Άρθρο/Ανάλυση του APF – Μετάφραση – απόδοση του  Χαράλαμπου Τζιγκουνάκη, Αντιστράτηγου ε.α.

Οι αμερικανικοί πύραυλοι ακριβείας έχουν δώσει ώθηση στον στρατό της Ουκρανίας από την παράδοση τους τον Ιούνιο, αλλάζοντας την ισορροπία δυνάμεων στο πεδίο της μάχης, κάτι που θα μπορούσε να ωθήσει τη Μόσχα να επιβραδύνει την επίθεσή της, λένε οι ειδικοί.

Από τα μέσα Ιουνίου, η Ουκρανία έχει καταστρέψει με το σύστημα πυροβολικού ακριβείας της Himars περισσότερες από 20 σημαντικές ρωσικές αποθήκες πυρομαχικών και θέσεις διοίκησης που προηγουμένως ήταν πολύ μακριά από τη γραμμή του μετώπου για να φτάσουν με παραδοσιακά βλήματα.

Τα διαδικτυακά βίντεο δείχνουν θεαματικές εκρήξεις σε συγκεντρώσεις  πυρομαχικών, όπως το Λουχάνσκ και η Νόβα Καχόβκα, απόδειξη της ακρίβειας των οβίδων των ΗΠΑ. “Οι κατακτητές είχαν ήδη μια καλή εμπειρία από το σύγχρονο πυροβολικό. Δεν θα έχουν ασφαλή πίσω βάση στα εδάφη μας“, δήλωσε ο Πρόεδρος Volodymyr Zelensky.

Για τον Christopher Dougherty, στρατιωτικό αναλυτή στο  Center for New American Security που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, τα αποτελέσματα από τους εκτοξευτές πυραύλων Himars δεν απογοήτευσαν. Όμως, λέει, «δεν διαταράσσει από μόνο του την κατάσταση».

Οι Himars, για το «M142 High Mobility Artillery Rocket System», είναι πολλαπλοί εκτοξευτές πυραύλων τοποθετημένοι σε οχήματα με ελαφρά θωράκιση, που εκτοξεύουν πύραυλους καθοδηγούμενους από GPS, με βεληνεκές περίπου 80 χιλιομέτρων.

M142 HIMARS
M142 HIMARS

Σε αντίθεση με το πυροβολικό που χρησιμοποιήθηκε μέχρι στιγμής και από τις δύο πλευρές σε αυτόν τον πόλεμο, οι Himars μπορούν να χτυπήσουν με μεγάλη ακρίβεια έναν υψηλής σημασίας στόχο.

Ο ουκρανικός στρατός διαθέτει πλέον 12 εκτοξευτές, που μπορούν να εξοπλιστούν με έξι βλήματα ταυτόχρονα, και εκατοντάδες πυραύλους. Εκτός από την ακρίβειά τους, αυτοί οι πύραυλοι κατευθύνονται γρήγορα και αρκετά χαμηλά ώστε να εμποδίζουν τη ρωσική αεράμυνα να τους αναχαιτίσει εύκολα. Επιπλέον, η υψηλή κινητικότητα των οχημάτων-φορέων καθιστά δύσκολη τη στόχευση τους.

Το σύστημα Himars “αλλάζει την όψη των μαχών στην Ουκρανία. Επιτρέπει στους Ουκρανούς να στοχεύουν τους Ρώσους από μεγαλύτερη απόσταση και σε περιοχές που μέχρι τότε ήταν απρόσιτες γι’ αυτούς λόγω της ρωσικής αντιαεροπορικής άμυνας”, έγραψε αυτό το tweet. εβδομάδα ο Mick Ryan, πρώην Αυστραλός στρατηγός.

Τα εύσημα δεν πηγαίνουν μόνο στα Himars : Από τον Ιούνιο, η Ουκρανία έχει λάβει και άλλα ισχυρά συστήματα Πυροβολικού από άλλους συμμάχους, όπως το γαλλικό σύστημα Caesar, ενώ  οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι θα παραδίδουν 1.000 ακόμη πυραύλους ακριβείας.

ΕΚΤΟΞΕΥΤΕΣ CEASARS
Το γαλλικό CEASAR

Σύμφωνα με τον Mick Ryan, η Ουκρανία χρησιμοποιεί αυτά τα όπλα ενάντια στα αδύναμα σημεία του ρωσικού στρατού, ο οποίος αποθηκεύει τα πυρομαχικά του κοντά σε σιδηροδρομικές αποθήκες και σε πόλεις αρκετά κοντά στη γραμμή του μετώπου. Αν και ο κίνδυνος απωλειών αμάχων είναι αυξημένος, η ακρίβεια αυτών των συστημάτων συμβάλλει στον περιορισμό των κινδύνων.

Η έλλειψη προετοιμασίας των Ρώσων για την άφιξη αυτών των όπλων, που «δεν ήταν μυστικό», θυμάται ο Christopher Dougherty, προκαλεί έκπληξη. «Οι Ρώσοι για άλλη μια φορά αργούν πολύ να προσαρμοστούν», είπε.

Σύμφωνα με τον Phillips O’Brien, καθηγητή στο σκωτσέζικο πανεπιστήμιο του Saint Andrews, οι Himars αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής που στοχεύει στην καταστροφή της ρωσικής διοικητικής μέριμνας και στην απόκρουση της αεράμυνάς της.  Η επίτευξη αυτού θα εκθέσει περαιτέρω στις ουκρανικές αεροπορικές και χερσαίες δυνάμεις το πυροβολικό πρώτης γραμμής, το βασικό στήριγμα της επίθεσης της Μόσχας στο Donbass,

Ταυτόχρονα, το Κίεβο προσπαθεί να πείσει την Ουάσιγκτον να την προμηθεύσει με πυραύλους ATACMS, συμβατούς με εκτοξευτές Himars και με βεληνεκές 300 χιλιομέτρων. Ο Φεντίρ Βενισλάφσκι, ένας Ουκρανός αξιωματούχος, επιβεβαίωσε την Τετάρτη «τις διαπραγματεύσεις σε όλα τα επίπεδα με εκπροσώπους των ΗΠΑ σχετικά με την ανάγκη να μας παράσχουν πυρομαχικά Himars μεγαλύτερου βεληνεκούς».

Ο Λευκός Οίκος αρνείται να το πράξει προς το παρόν, ανησυχώντας για μια πιθανή χρήση για να χτυπήσει στόχους σε ρωσικό έδαφος, που θα μπορούσε, σύμφωνα με την αμερικανική διοίκηση, να παρασύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ στον πόλεμο. Το Πεντάγωνο έχει ούτως ή άλλως λίγα ATACMS σε απόθεμα, σύμφωνα με τον Christopher Dougherty.

 


Περισσότερα άρθρα από την Χαράλαμπο Τζιγκουνάκη:

ΑΠΟΨΕΙΣ – ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΤΖΙΓΚΟΥΝΑΚΗΣ


 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ