Ποια είναι η χερσαία γέφυρα που προσπαθεί να δημιουργήσει ο Πούτιν στην Ουκρανία

ΡΩΣΔΙΑ ΧΕΡΣΑΙΑ ΓΕΦΥΡΑ

Γράφει ο Αντώνιος Βασιλείου , Αντιστράτηγος (εα), Πολ. Μηχ/κός – MSc in Management Science – τ. Military Advisor at CFE OSCE – τ. Military Scientist at NC3A NATO.

 

Η Ρωσία την περασμένη εβδομάδα αποκάλυψε ότι ο στόχος της εισβολής της στην Ουκρανία ήταν να πάρει τον «πλήρη έλεγχο» στο νότιο τμήμα της χώρας καθώς και στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς, ένας στόχος που εάν επιτευχθεί, θα της επέτρεπε να δημιουργήσει έναν χερσαίο διάδρομο μέσω της Ουκρανίας. έδαφος που συνδέει τη ρωσική περιοχή του Ροστόφ με την Κριμαία, τη χερσόνησο που προσάρτησε το 2014.

Ο Υποστράτηγος Rustam Minnekaev, εν ενεργεία διοικητής της Κεντρικής Στρατιωτικής Περιφέρειας της Ρωσίας, ανέφερε την Παρασκευή το TASS, ένα ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, ότι στόχος ήταν η δημιουργία ενός χερσαίου διαδρόμου μεταξύ της ανατολικής περιοχής Ντονμπάς της Ουκρανίας και της Κριμαίας.

Μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση της Ένωσης Επιχειρήσεων Αμυντικής Βιομηχανίας της περιοχής Sverdlovsk, πρόσθεσε ότι ο έλεγχος στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας θα έδινε πιθανώς πρόσβαση στις ρωσικές δυνάμεις στην Υπερδνειστερία, μία αυτόνομη περιοχή στη Μολδαβία, όπου έχει σταθμεύσει απόσπασμα ρωσικών ενόπλων δυνάμεων από τις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Καθώς συνεχίζεται η δεύτερη φάση της εισβολής της Ρωσίας, οι ρωσικές δυνάμεις που αναπτύχθηκαν αρχικά στο βόρειο τμήμα της Ουκρανίας, μετά από μεγάλες απώλειες, αναπτύχθηκαν, μαζί με νέα στρατεύματα, και τώρα συσσωρεύονται στην Ουκρανία από τα βορειοανατολικά, με Ρώσους στρατιωτικούς αξιωματούχους να ισχυρίζονται ότι οι στρατηγικοί τους στόχοι έχουν μετατοπιστεί στην κατάληψη όλης της ανατολικής περιοχής του Ντονμπάς.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν προς το παρόν μόνο μερικό έλεγχο της νότιας Ουκρανίας, με την ουκρανική κυβέρνηση να εξακολουθεί να ελέγχει τις βασικές πόλεις Mykolaiv και Οδησσό και ορισμένες ουκρανικές δυνάμεις να αντέχουν ακόμη στο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal, στο περικυκλωμένο λιμάνι της Μαριούπολης.

Το 2018, η Ρωσία άνοιξε μια γέφυρα μήκους 19 χιλιομέτρων, πάνω από 5 μίλια βόρεια από το Στενό του Κερτς, συνδέοντας την περιοχή Krasnodar οδικώς με τη χερσόνησο της Κριμαίας που προσάρτησε το 2014. Όμως ένας χερσαίος διάδρομος θα σήμαινε ότι η Ρωσία ελέγχει μια τεράστια έκταση ουκρανικού εδάφους που την συνδέει με την Κριμαία.

Εάν η Ρωσία κερδίσει στη Μαριούπολη και κερδίσει μια χερσαία γέφυρα, θα έχει εξασφαλίσει τον έλεγχο περισσότερων από 400 χιλιομέτρων της ακτής της Μαύρης Θάλασσας από την έναρξη του πολέμου και θα έχει στερήσει στην Ουκρανία πρόσβαση στο 80 τοις εκατό της προηγούμενης ακτογραμμής της, καταστρέφοντας περαιτέρω την οικονομία της.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΧΕΡΣΑΙΑ ΓΕΦΥΡΑ

Η Ρωσία συνέχισε την επίθεση της στην ανατολική και νότια Ουκρανία το Σαββατοκύριακο, μια περίοδο κατά την οποία πολλοί Ουκρανοί προσπάθησαν να γιορτάσουν μια από τις πιο σημαντικές γιορτές τους, το Ορθόδοξο Πάσχα.

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσα τους και ένα μωρό τριών μηνών, μετά από βομβαρδισμούς ρωσικών πυραύλων στη νοτιοδυτική πόλη-λιμάνι της Οδησσού.

Με πληροφορίες από το cnn.com

 

 


Περισσότερα άρθρα από τον Αντώνιο Βασιλείου:

ΑΠΟΨΕΙΣ – ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ


 

 

Ο Αντώνης Βασιλείου είναι Αντιστράτηγος (εα), Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός, MSc Επιχειρησιακός Ερευνητής, τ. Σύμβουλος ΟΑΣΕ επί Συμβατικών Εξοπλισμών και τ. Μελετητής των Συστημάτων Διοικήσεως και Ελέγχου Πληροφοριών του ΝΑΤΟ

Πηγή: www.antoniosvasileiou.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ