Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να τεθεί το Κυπριακό πρόβλημα;

ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΚΥΠΡΟΣ

Του Γεώργιου Χατζηθεοφάνους, Υποστράτηγου ε.α.*

 

Ακούω και διαβάζω διαφορετικές προσεγγίσεις σε ότι αφορά τη στάση της Ελλάδας απέναντι στη Ρωσική εισβολή.

Απαιτούν πολλοί άμεσα ο Πρωθυπουργός να ζητήσει ανάλογη δράση από συμμάχους και εταίρους  στα Ελληνοτουρκικα αλλά και στην Κύπρο.

Η άποψή μου είναι πως η Ελληνική κυβέρνηση πρέπει ξεκάθαρα και με σαφήνεια χωρίς αστερίσκους και ναι μεν αλλά να καταδικάσει τη χρήση βίας στην επίλυση των όποιων διαφορών χωρίς να φοβάται την αντίδραση της Ρωσίας γιατί αυτό επιβάλλει η ανάλυση κόστους οφέλους.

Αν δεν το κάνει τώρα δεν θα μπορεί αύριο να ζητήσει από τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ και εταίρους στην Ένωση να σταματήσουν την επιθετικότητα της Τουρκίας.

Δεν πιστεύω πως τώρα, άμεσα, πρέπει να θέσει το ζήτημα της Κύπρου και των Ελληνοτουρκικών διαφόρων.

Δεν θα έχει αποτέλεσμα διότι δεν είναι κάτι που τώρα προέκυψε ούτε κάτι που οι εταίροι μας δεν γνωρίζουν.

Τώρα που τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Ουκρανία δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα εκτός από κέρδη για την κυβέρνηση στο εσωτερικό.

Πρέπει όμως να το κάνει έμμεσα. Πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες, να βγει μπροστά και με επιμονή να ζητήσει σε επίπεδο Ένωσης δράση και σκληρά μέτρα εναντίον της Ρωσίας, που επέλεξε τη χρήση βίας και επιτέθηκε στην Ουκρανία κατά παράβαση του Χάρτη του ΟΗΕ και του Διεθνούς δικαίου…

Έτσι θα δημιουργήσει νέα δεδομένα και θα δεσμεύσει την Ευρώπη για ανάλογη στάση απέναντι στη διπλωματία των κανονιοφόρων που η Τουρκία χρησιμοποιεί  στο Αιγαίο και την Κύπρο (βλ. παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων στις θαλάσσιες ζώνες, άνοιγμα της Αμμοχώστου κλπ).

Το διεθνές σύστημα δεν σηκώνει επιφανειακές προσεγγίσεις καφενείου ούτε λαϊκισμούς με το βλέμμα στο εσωτερικό και μάλιστα ενόψει εκλογών.


Περισσότερα άρθρα από το Γεώργιο Χατζηθεοφάνους:

ΑΠΟΨΕΙΣ – ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΑΤΖΗΘΕΟΦΑΝΟΥΣ


 

*Ο Γιώργος Χατζηθεοφάνους είναι Υποστράτηγος ε.α.-Οικονομολόγος και συγγραφέας του βιβλίου «Εθνική Στρατηγική-Πρόταση για ένα νέο θεσμικό πλαίσιο» η δεύτερη έκδοση του οποίου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ι.ΣΙΔΕΡΗ».

 

 

*Ανάρτηση στο facebook

armynow.gr google news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ