Μπορούμε να φιλτράρουμε τον πληροφοριακό πόλεμο;

ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΡΩΣΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Του Αλέξανδρου Δρίβα, Διεθνολόγου -Συντονιστή του Τομέα Ευρασίας & Ν. Α. Ευρώπης στο ΙΔΙΣ – Research Fellow in HALC (Hellenic American Leadership Council) *

 

Ενδιαφέρον θέμα προς συζήτηση μια και έχουμε πληροφοριακό πόλεμο, καλό είναι να μπορούμε να τον φιλτράρουμε.

Ένα παράδειγμα: Πολλά sites, ομιλητές, κανάλια youtube κτλ λένε: ”Η Ρωσία θα μας επιτεθεί, να προσέχουμε τι κάνουμε”. Είναι οι ίδιοι που όταν μας επιτίθεται η Τουρκία βγάζουμε γιαταγάνι. Άρα η ερώτηση είναι ”Ισχύει για όλους αυτό που μας λέει;”.

Δεύτερο θέμα που ακούγεται: ”Οι Ουκρανοί πρέπει να παραδοθούν γιατί αλλιώς θα καούν”. Να παραδοθούμε και εμείς αν κάνει την ανοησία ο Ταγίπ;

Αυτό που θέλω να πω είναι πως μια Θεωρία/Παράδειγμα/Στρατηγική/ Αρχή/ Αξίωμα κτλ, έχει εφαρμογή κανόνα ή νόμου (ο κανόνας έχει εξαιρέσεις, ο νόμος όχι). Ό,τι έχει ειδική ή προσωρινή επαληθευσιμότητα-διαψευσιμότητα είναι κατασκευασμένο για την περίσταση.

Άλλο παράδειγμα: ”Κλείνετε τα μάτια σε όσα έκαναν οι Αμερικανοί”. Στον Πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας και του Ιράκ, ολόκληρη η Αθήνα γέμιζε με αντιπολεμικές πορείες και συλλαλητήρια και  το ελληνικό κράτος διαχρονικά (όλες οι κυβερνήσεις έπραξαν πολύ ορθά) δεν αναγνώρισε το Κόσοβο γιατί προέκυψε σαν μόρφωμα με τρόπο τέτοιον που επηρεάζει την εδαφική ακεραιότητα άλλου κράτους.

Τα ελληνικά συμφέροντα (άπαξ και το Διεθνές Δίκαιο έχει ερμηνευτική αξία) βρίσκονται στο κομμάτι της εδαφικής ακεραιότητας και της μη επέμβασης στα εσωτερικά άλλου κράτους. Με άλλα λόγια, η Ελλάδα δεν επιθυμεί οι μειονότητες να μπορούν να κινήσουν διαδικασίες απόσχισης-προσάρτησης (με άλλη δύναμη).

Είναι προς όφελος της Ελλάδας και της Κύπρου αυτή τη στιγμή να ”τσουβαλιαστούν” όλες οι αναθεωρητικές δυνάμεις και οι συντηρητικές δυνάμεις (αυτές δηλαδή που μάχονται υπέρ της διατήρησης του status quo). Εμείς είμαστε υπερ της διατήρησης του status quo γιατί απέναντί μας έχουμε έναν διεθνή ταραξία που είναι βεβαίως, αναθεωρητική δύναμη.

 


Περισσότερα άρθρα από τον Αλέξανδρο Δρίβα:

ΑΠΟΨΕΙΣ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΡΙΒΑΣ


 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ