Τρία απλά ερωτήματα και τρεις απλές παρατηρήσεις για την ουκρανική κρίση

ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ ΑΙΤΙΕΣ

Γράφει ο Κωνσταντίνος Λουκόπουλος, Αντιστράτηγος ε.α., Γεωστρατηγικός Αναλυτής και Εκτελεστικός Διευθυντής στο «Παρατηρητήριο Ευρωμεσογειακής Ασφάλειας και Συνεργασίας» *

 

Τρία απλά ερωτήματα, τρεις απλές παρατηρήσεις!

1. Ποιος είναι ο πολιτικός σκοπός μίας τέτοιας στρατιωτικής εισβολής, όταν μάλιστα έχει ήδη κερδίσει πολλά, μάλλον πάρα πολλά. Τόσο σχετικά με την μη ένταξη της Ουκρανίας (και Γεωργίας στο ΝΑΤΟ) όσο και την αποτροπή οποιασδήποτε ουκρανικής σταρτιωτικής ενέργειας για επανάκτηση των αποσχισθεισών περιοχών στο Ντόμπας. (Ντονέτσκ και Λούγκανσκ). Όταν μάλιστα μέρος της “Δύσης” συζητάει ήδη για μία νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας.

2. Ποιο θα είναι το κόστος μίας τέτοιας ενέργειας σε σχέση με το επιδιωκώμενο όφελος τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο κυρίως μαακροπρόθεσμα.

3. Γιατί να εισβάλει ακόμα και στις αποσχισθείσες περιοχές της Ανατολικής Ουκρανίας αφού η Ρωσία είναι ήδη εκεί.

Θα έλεγα να λάβουμε υπόψη και τις τρεις παρακάτω παρατηρήσεις:

1. Η Ρωσία είναι μία αναθεωρητική μεγάλη δύναμη με παγκόσμιες φιλοδοξίες αλλά δεν είναι ανορθολογική. Ασκεί εξαναγκαστική πολιτική, δηλαδή με την απειλή χρήσεως στρατιωτικής βίας να επιτύχει πολιτικά κέρδη και  επιχειρεί να διασπάσει την ενότητα της “Δύσης”. Ήδη η Δύση συζητάει μαζί της.

2.Τα βελάκια στο έδαφος που συμβολίζουν τους πιθανούς άξονες προελάσεως και επιθέσεως των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων θα πρέπει πρώτα να κατανοούνται από τους ασχετοσχετικούς πριν… “αναλυθούν”.

3. Είναι άλλο η στρατιωτική εισβολή και άλλο ο υβριδικός πόλεμος που έχει σκοπό την περαιτέρω εξασθένηση και αποσταθεροποίηση του Κιέβου προκειμένου στο τέλος να επιβληθεί η πλήρης θέληση της Μόσχας σε αυτό αν και πάνω από την μισή δουλειά την έχουν κάνει οι Αμερικανοί αλλά και οι Βρετανοί με προθύμους παντού με την συνειδητά θα έλεγα σκόπιμη υστερία!

Last but not least που λέμε και στο χωριό μου για τους ρωσόφιλους και πουτινολάτρες! Αυτά που παραθέτω δεν σημαίνουν ότι θεωρώ σωστές τις ενέργειες της Μόσχας, του Πούτιν και του..siloviky. Τουναντίον! Αλλά θέλω να πιστεύω ότι παραθέτω μία ρεαλιστική προσέγγιση.


Περισσότερα άρθρα από τον Κωνσταντίνο Λουκόπουλο:

ΑΠΟΨΕΙΣ – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΣ


 

*Ανάρτηση στο facebook

armynow.gr google news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ