Π.Α.: Η πρωτοχρονία που πήρε δώρο αεροπλάνα

Η ιστορία της Πολεμικής Αεροπορίας έχει και τις δωρέες μεγάλων ευεργετών οι οποίοι χάριζαν ως και αεροπλάνα στην Π.Α.

Την Πρωτοχρονιά του 1938 ο Αιγυπτιώτης επιχειρηματίας Στυλιανός Σαρπάκης προσέφερε στο Υπουργείο Αεροπορίας δύο καταδιωκτικά αεροπλάνα «Gloster Gladiator», βρετανικής κατασκευής, τα οποία είχε αγοράσει με δική του πρωτοβουλία έναντι του ποσού των 9.200 λιρών στερλινών.

Επίσης την ίδια ημέρα το εργοστάσιο Αεροπλάνων Φαλήρου το οποίο λειτούργησε την 1η Ιουλίου 1925, περιήλθε στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου ως «Κρατικό Εργοστάσιο Αεροπλάνων (ΚΕΑ)», αφού έληξε η σύμβαση με τη βρετανική εταιρεία «Blackburn Aero plane and Motor Co Ltd».

Το ΚΕΑ είχε ως αποστολή τη συντήρηση και συμπλήρωση του υλικού που χρησιμοποιούσε η Ελληνική Βασιλική Αεροπορία.

Ακόμα σαν σήμερα το 1918 ο πλωτάρχης Αριστείδης Μωραϊτίνης της Ναυτικής Αεροπορίας, κατά τη διάρκεια των επιδρομών εναντίον του γερμανικού θωρηκτού «Γκαίμπεν» – ανήκε στον τουρκικό Στόλο – στα Στενά των Δαρδανελίων, συνήψε αερομαχία με γερμανικά καταδιωκτικά και κατέρριψε δύο από αυτά. Στη συνέχεια ο Μωραϊτίνης αναγκάστηκε, λόγω εξάντλησης των καυσίμων, να επιστρέψει στη βάση του (Ίμβρος), αλλά αμέσως μετά έσπευσε και πάλι στο πεδίο της μάχης, καταρρίπτοντας ένα ακόμη γερμανικό αεροπλάνο.

armynow.gr google news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ