Παναγία των Παρισίων: Ποιοι είναι οι ανεκτίμητοι θησαυροί του ναού και τι απέγιναν;

Εικόνες καταστροφής σκορπούν θλίψη σε όλον τον κόσμο από την πυρκαγιά που ξέσπασε στην Παναγία των Παρισίων, ένα ιστορικό μνημείο – σήμα κατατεθέν της γαλλικής πρωτεύουσας, ενώ αγωνία επικρατεί για την τύχη των ανεκτίμητων θησαυρών του ναού. 

Γράφει ο Αναστάσιος Μητρόπουλος, Συνταγματάρχης ε.α.

Η διάσημη Παναγία των Παρισίων, ή απλούστερα Νοτρ Νταμ, έστεκε υπερήφανη στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας, όρθια για αιώνες. Γλίτωσε από πολέμους και φυσικές καταστροφές για να καταστραφεί τελικά, εν έτει 2019, από μία πυρκαγιά.
Η στέγη που άρπαξε φωτιά έχει σχεδόν καταστραφεί ολοσχερώς και έχει καταρρεύσει, ενώ κατέρρευσε και το ένα από τα δύο κωδωνοστάσια. Η φωτιά επεκτάθηκε και στον έναν από τους δύο πύργους, παρά τις προσπάθειες των 400 και πλέον πυροσβεστών που συμμετέχουν στην επιχείρηση κατάσβεσης. Μόλις κατέστη δυνατό, οι δυνάμεις της πυροσβεστικής μπήκαν στο εσωτερικό του ναού, προκειμένου να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο και να προσπαθήσουν να μεταφέρουν ορισμένους από τους θησαυρούς της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που βρίσκονταν στην Παναγία των Παρισίων.
Πάντως, Αξιωματούχος της γαλλικής πυροσβεστικής υπηρεσίας δήλωσε ότι το οικοδόμημα του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων σώθηκε από ολική καταστροφή.

Ο ναός

Για πάνω από 850 χρόνια ο καθεδρικός ναός της Παναγίας των Παρισίων αποτελούσε σήμα κατατεθέν της Πόλης του Φωτός. Η Παναγία των Παρισίων αποτελεί ένα από τα πλέον θαυμαστά αρχιτεκτονικά μνημεία του λεγόμενου οξυκόρυφου ή γοτθικού ρυθμού και βρίσκεται στη νησίδα Σιτε ιλ ντε λα Σιτέ του ποταμού Σηκουάνα, στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας.
Η κατασκευή του ναού άρχισε το 1163 και τον θεμέλιο λίθο έθεσε ο Πάπας Αλέξανδρος Γ΄ και ο Βασιλεύς Λουδοβίκος Ζ΄ της Γαλλίας. Αποπερατώθηκε στα μέσα του 13ου αιώνα. Το 1.699, κατά τη διάρκεια επισκευής, προκλήθηκαν καταστροφές.
Η Παναγία των Παρισίων, γνωστή και ως Νοτρ Νταμ ντε Παρί ή απλούστερα Νοτρ Νταμ, είναι ο μητροπολιτικός Ρωμαιοκαθολικός ναός της πόλης του Παρισιού και αποτελεί ένα από τα πλέον θαυμαστά αρχιτεκτονικά μνημεία του λεγόμενου οξυκόρυφου ή γοτθικού ρυθμού. Βρίσκεται στη νησίδα Σιτε ιλ ντε λα Σιτέ του ποταμού Σηκουάνα, στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας.

Οι ανεκτίμητοι θησαυροί

Αγωνία επικρατεί για τα ιστορικής σημασίας έργα τέχνης που βρίσκονται στο χώρο.  Την ώρα που η Παναγία των Παρισίων φλέγεται, με τις εικόνες να κόβουν την ανάσα, πολλοί ήδη αναρωτιούνται τι έχουν απογίνει μερικοί από τους ανεκτίμητους θησαυρούς που βρίσκονταν μέσα στον Καθεδρικό.
Η πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Δευτέρας και είχε σαν αποτέλεσμα να προκληθούν τεράστιες καταστροφές στον καθεδρικό, προκάλεσε παγκόσμια θλίψη καθώς στο εσωτερικό του βρίσκονται αριστουργήματα της παγκόσμιας τέχνης.
Τα πλέον άξια ιδιαίτερης προσοχής σημεία, που προκαλούν το θαυμασμό της αρχιτεκτονικής του ναού, είναι η υπέροχη πύλη με τον υπεράνω αυτής τεράστιο ρόδακα και τις δύο εκατέρωθεν αυτής πύλες, τα περίφημα γλυπτά, τα δύο κωδωνοστάσια ύψους 68 μ. καθώς και ο εσωτερικός διάκοσμος με τα έξοχης υαλογραφικής τέχνης (βιτρώ) παράθυρα.
Επίσης στο εσωτερικό υπάρχουν μεσαιωνικές τοιχογραφίες στις οποίες αναπαρίσταται ο βίος της Παρθένου, η Δευτέρα Παρουσία και η ζωή της Αγίας Άννας. Πάνω από τις τρεις πύλες του καθεδρικού ναού πύλες βρίσκεται η στοά των βασιλέων της Ιουδαίας και του Ισραήλ.
Κειμήλια ανεκτίμητης αξίας, μεταξύ των οποίων ένα κομμάτι που πιστεύεται ότι προέρχεται από τον Τίμιο Σταυρό, αλλά και το ακάνθινο στεφάνι του Ιησού!
Στο εσωτερικό της Παναγίας των Παρισίων φιλοξενούνται κειμήλια από το Βυζάντιο. Αρκετά από αυτά τοποθετήθηκαν σε ένα μεγάλο θησαυροφυλάκιο με διακόσμηση από χρυσό και πολύτιμους λίθους σε υψηλό σημείο στο βάθος της αψίδας του Ιερού της Παναγίας των Παρισίων και κάθε Μεγάλη Παρασκευή παρουσιάζονταν στους πιστούς.

Το ακάνθινο στεφάνι του Χριστού

Ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα είναι το ακάνθινο στεφάνι του Χριστού, που έχει πάνω του περίπου 70 αγκάθια, να περιβάλλεται από ένα χρυσό νήμα. Πιστεύεται πως προέρχεται από τον Σταυρό στον οποίο σταυρώθηκε ο Ιησούς, προμηθεύτηκε από την Βυζαντινή Αυτοκρατορία το 1238 και μεταφέρθηκε στο Παρίσι από τον Λουδοβίκο Θ΄ της Γαλλίας.

Τα κωδωνοστάσια

Tα δύο κωδωνοστάσια της Νοτρ Νταμ – ένα εκ των οποίων κατέρρευσε στη φωτιά που ξέσπασε το βράδυ της Δευτέρας – αποτελούσαν τις ψηλότερες κατασκευές στο Παρίσι πριν την ολοκλήρωση του Πύργου του Άιφελ το 1889. Οι δύο αυτοί πυργίσκοι ήταν τα τελευταία στοιχεία που προστέθηκαν στην κατασκευή της εκκλησίας, καθώς χτίστηκαν μεταξύ 1220 και 1240.
Το κωδωνοστάσιο, που καταστράφηκε από τη φωτιά, είχε ανακατασκευαστεί τον 19ο αιώνα. Κοσμούταν από χάλκινα αγάλματα των δώδεκα Αποστόλων, μαζί με τα ζώα που τους συμβολίζουν.
Ο κόκορας, που βρισκόταν στην κορυφή του πυργίσκου, περιείχε τρία κειμήλια: ένα μικρό κομμάτι του αγκάθινου στεφανιού που φορούσε ο Ιησούς Χριστός και κειμήλια των προστατών Αγίων του Παρισιού, Ντενί και Ζενεβιέβ.

Οι εικονογραφίες

Ο γοτθικός καθεδρικός είναι ένα liber pauperum, ένα «βιβλίο των φτωχών». Ήταν καλυμμένος με σκηνές από τη Βίβλο, έτσι ώστε οι πιστοί που προσέρχονταν στην εκκλησία – που τα παλιά χρόνια ήταν κυρίως αγράμματοι – να βλέπουν και να μαθαίνουν μέσα από την εικονογραφία του ναού τις ιστορίες της Βίβλου.
Τον ναό, όμως, κοσμούν και οι τρομακτικές μορφές των γκάργκοϊλ, των χιμαιρών και άλλων τεράτων. Στόχος τους δεν ήταν απλά να επιβάλουν δέος στους πιστούς: είχαν και πρακτική χρήση, απομάκρυναν δηλαδή τα νερά της βροχής που συσσωρεύονταν στις οροφές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ