Η παράδοση της Νίκαιας: 6 χλμ τειχών, 360 πύργοι και αποκλεισμός 35 μηνών!

νικαια μικρασ ασιασ

Γράφει ο Ηλίας Αναγνωστάκης

 

Σαν σήμερα, στις 1η Μαρτίου 1331 ο Οθωμανός Σουλτάνος εισέρχεται στη Νίκαια της Βιθυνίας, την περήφανη μητρόπολη του Μεσαιωνικού Ελληνισμού, την πρωτεύουσα των Λασκαριδων, την έδρα της Α’ Οικουμενικής Συνόδου.

Η περήφανη πόλη, με τα 6 χιλιόμετρα περίμετρο τειχών και 360(!) πύργους, παραδόθηκε μετά από αποκλεισμό 35 μηνών, από τα τουρκικά στρατεύματα, αφού οι Τούρκοι δεν διέθεταν πολιορκητικές μηχανές, και περιορίστηκαν να την αποκλείσουν από παντού, εκτός από την πλευρά της Ασκανιας Λίμνης, οπού χάρις στον λιμένα της πόλεως, αυτή ανεφοδιαζόταν κανονικά από την Κωνσταντινούπολη.

Όταν όμως και η τελευταία προσπάθεια του Ανδρόνικου Γ’ Παλαιολόγου να διασπάσει τον τουρκικό κλοιό απέτυχε, όταν ηττήθηκε στη μάχη του Πελεκάνου (1329) η πόλη αποφάσισε να αγωνιστεί μόνη της, όσο μπορούσε.

Το τέλος ήρθε νομοτελειακά, και στις αρχές Μαρτίου του 1331 η ηγεσία της πόλεως παρέδωσε την πόλη στους Οθωμανούς Τουρκομανους του Ορχαν.

Η ηγεσία έφυγε, αφού κατέβαλε 20.000 χρυσά νομίσματα για την ασφαλή διέλευση της, όπως και αρκετοί Έλληνες κάτοικοι, με ό,τι κινητή περιουσία μπορούσαν να μεταφέρουν.

Οι υπόλοιποι, περίπου 20.000 κάτοικοι καθώς και λίγοι άρχοντες, παρέμειναν.

Σύντομα αρχίσαν να εγκαθίστανται αρκετοί Τούρκοι έποικοι, καθώς και Ιρανοί δερβίσηδες και Άραβες ιερωμένοι, ενώ άρχισε συστηματικός εξισλαμισμός των Ελλήνων κάτοικων, σε βαθμό που μόλις μια γενιά μετά, το 1355, ο μισός σχεδόν Ελληνικός πληθυσμός της πόλεως (περίπου 10.000 άτομα) να έχουν γίνει Μουσουλμάνοι, κάτι που διαπίστωσε και ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Γρηγόριος Παλαμάς, όταν έχοντας συλληφθεί προσωρινά από Τούρκους πειρατές στην Προποντίδα, οδηγήθηκε στη Νίκαια, όπου είδε εμβρόντητος μια μεγάλη πομπή από Έλληνες νέους να κατευθύνεται πεζή προς την Μέκκα(!) για να πραγματοποιήσει το καθιερωμένο προσκύνημα (Haj).

 

Μία τραγωδία, ανείπωτη….

 


Περισσότερα άρθρα από τον Ηλία Αναγνωστάκη:

ΑΠΟΨΕΙΣ – ΗΛΙΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ


 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ