Παραλήρημα Ερντογάν: «Ο Μωάμεθ ο Πορθητής ήταν ηγέτης και των Ορθοδόξων» – Σκεπάζουν τις αγιογραφίες της Αγίας Σοφίας

ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Προκλητικός εμφανίστηκε ξανά ο Ερντογάν μιλώντας προς τα στελέχη του κόμματός του  – Πως θα καλύψουν τις αγιογραφίες στην Αγία Σοφία την ώρα της προσευχής

Ως ηγέτη των Ορθοδόξων παρουσίασε τον Σουλτάνο Μωάμεθ ο τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζοντας τις προκλητικές δηλώσεις και δείχνοντας να αψηφά τη διεθνή κατακραυγή για την απόφασή του να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί.

Μιλώντας προς τα στελέχη του κόμματός του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι «ο Σουλτάνος Μωάμεθ ο Πορθητής ήταν ηγέτης και των Ορθοδόξων, ήταν ο κυβερνήτης τους. Κι εμείς έχουμε εκκλησία των Ρωμιών Ορθοδόξων. Η Αγία Σοφία ήταν τζαμί και μετατράπηκε σε μουσείο. Τώρα έγινε πάλι τζαμί». Παράλληλα πρόσθεσε ότι «το τζαμί της Αγιάς Σοφιάς θα είναι επισκέψιμο όπως το τζαμί του Σουλτάναχμετ και το τζαμί Σουλεγμάνιγιε».

Εντολή να κρυφτούν οι αγιογραφίες την ώρα της προσευχής

Ανακοινώσεις για τα σχέδια της αναφορικά με την Αγία Σοφία και συγκεκριμένα, τις αγιογραφίες εντός του μνημείου, έκανε η Diyanet, η Διεύθυνση Θρησκευτικών Ζητημάτων της Τουρκίας.

Στην ανακοίνωσή του ο τουρκικός φορέας, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, σημειώνει πως οι εικόνες δεν αποτελούν εμπόδιο στην προσευχή.

Ωστόσο, επισημαίνει πως θα πρέπει να κρυφτούν ή να συσκοτιστούν με τα κατάλληλα μέσα.

«Οι αγιογραφίες πρέπει να κρυφτούν ή να συσκοτιστούν κατά τη διάρκεια των προσευχών χρησιμοποιώντας κατάλληλες μεθόδους για να διασφαλιστεί ότι οι μουσουλμάνοι εκτελούν τις προσευχές τους με δέος».

Τέλος, αναφέρει στην ίδια ανακοίνωση πως δεν υπάρχουν θρησκευτικοί λόγοι που να αποτρέπουν κόσμο να επισκέπτεται το μνημείο σε ώρες που δεν πραγματοποιείται προσευχή.

«Δεν υπάρχουν θρησκευτικά εμπόδια στο να παραμένει το τζαμί της Αγίας Σοφίας ανοιχτό σε επισκέπτες εκτός από τις ώρες προσευχής».

Πώς θα καλύψουν τις αγιογραφίες

Με ειδικές κουρτίνες και φωτισμό για να καλύψουν τις αγιογραφίες εντός της Αγίας Σοφίας εξετάζει η Τουρκία, εν όψει της πρώτης μουσουλμανικής προσευχής στις 24 Ιουλίου, σύμφωνα με τη Hurriyet και ενώ ο τουρκικός Τύπος υποδέχθηκε με διθυράμβους την απόφαση Ερντογάν.

Όπως ανακοίνωσε κατά το διάγγελμά του ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, η Αγία Σοφία θα είναι ανοιχτή για προσευχή, ενώ θα επιτρέπονται και οι επισκέψεις των τουριστών. Σύμφωνα με τη Hurriyet, οι αγιογραφίες θα καλυφθούν με ειδική τεχνολογία και φωτισμό.

Το δημοσίευμα αναφέρει, επικαλούμενο το σχέδιο που έχει παρουσιαστεί στην τουρκική κυβέρνηση, ότι, θα τοποθετηθούν ειδικές κουρτίνες που θα ανοίγουν κατά τη διάρκεια της προσευχής προκειμένου να κρύβουν τις αγιογραφίες. Αντίστοιχα, στο πάτωμα θα τοποθετηθούν χαλιά τα οποία θα φωτίζονται για να σκοτεινιάζει ο χώρος.

armynow.gr google news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ