Παρέμβαση Εισαγγελέα και διάψευση ΥΠΕΘΑ & ΓΕΕΘΑ για τα περί υπέρπτησης τούρκικου F-16 πάνω από Καβάλα

ΥΠΕΘΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας θα αναζητήσει τυχόν ποινικές ευθύνες για την χθεσινή ψευδή είδηση. Διαψεύδουν με ανακοίνωσή τους την υπέρπτηση το ΥΠΕΘΑ και το ΓΕΕΘΑ.

Εντολή για τη διενέργεια έρευνας προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων και αν πράγματι έχει τελεστεί να αποδοθούν ποινικές ευθύνες όπου αυτές ανήκουν, έδωσε η εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, με αφορμή δημοσιεύματα ότι χθες, 25η Μαρτίου, τουρκικό αεροσκάφος πέταξε πάνω από τον Έβρο και την Καβάλα.

Στα συγκεκριμένα δημοσιεύματα αναφέρονται και τα διαψεύδουν τόσο το υπουργείο Εθνικής Άμυνας όσο και το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ).

Όπως διευκρινίζει κατηγορηματικά το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, «χθεσινά δημοσιεύματα που αναφέρονται σε υπερπτήσεις εντός Εθνικού Εναερίου Χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, τα οποία υποτίθεται πως πέταξαν πάνω από Αλεξανδρούπολη μέχρι και Καβάλα – και δυστυχώς αναπαράγονται και σήμερα – είναι παντελώς ψευδή, αν όχι ευθέως υπονομευτικά για τα εθνικά συμφέροντα σε μια ιδιαίτερη κρίσιμη συγκυρία».

Παράλληλα το ΥΠΕΘΑ στην ανακοίνωσή του τονίζει ότι «είναι εξωφρενικό ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης να διακινούν σενάρια εισόδου τουρκικών μαχητικών σε βάθος σχεδόν 100 ναυτικών μιλίων εντός του Εθνικού Εναερίου Χώρου και μάλιστα πάνω από χερσαίο έδαφος.

Οι πάσης φύσεως παραβάσεις, παραβιάσεις και υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών καταγράφονται και ανακοινώνονται καθημερινά προς τους διαπιστευμένους συντάκτες, κατά πάγια διαδικασία».

Διαψεύδει και το ΓΕΕΘΑ

Από την πλευρά του το ΓΕΕΘΑ διαψεύδει τόσο τα δημοσιεύματα περί υπερπτήσης όσο και τα περί «δήλωσης» στην ΕΡΤ του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου.

Συγκεκριμένα το ΓΕΕΘΑ αναφέρει:

Το ΓΕΕΘΑ ενημερώνει για τα αναγραφόμενα σε δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου της Πέμπτης 26 Μαρτίου 2020, που αφορούν σε υπέρπτηση τουρκικού αεροσκάφους άνωθεν ελληνικών εδαφών επί δρομολογίου Αλεξανδρούπολη – Καβάλα – Λήμνο – Λέσβο – Χίο με επιβεβαίωση από το ΓΕΕΘΑ και δήλωση στην ΕΡΤ από τον κ. Αρχηγό ΓΕΕΘΑ ότι η ελληνική απάντηση θα είναι ισχυρή, τα ακόλουθα:

Ουδεμία υπέρπτηση από τουρκικά αεροσκάφη, πραγματοποιήθηκε την 25η Μαρτίου 2020 άνωθεν της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας, της Λήμνου και της Χίου. Σημειώνεται η προφανής σύγχυση των σχετικών δημοσιευμάτων με το δρομολόγιο ζεύγους αεροσκαφών F – 16 της ΠΑ άνωθεν των πόλεων Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Λήμνο, Λέσβο και Χίο, στο πλαίσιο του εορτασμού της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου.

Η ούτως ή άλλως απαράδεκτη πρακτική των υπερπτήσεων, παγίως γνωστοποιείται άμεσα από το ΓΕΕΘΑ σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία στους διαπιστευμένους στο ΥΠΕΘΑ δημοσιογράφους. Η εν λόγω διαδικασία ακολουθήθηκε και την 25η Μαρτίου 2020 για το σύνολο των υπερπτήσεων που πραγματοποίησαν τουρκικά αεροσκάφη.

Ο κ. Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ουδεμία δήλωση έκανε στην ΕΡΤ ή σε άλλο τηλεοπτικό μέσο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ