Η ηγεσία του ΥΠΕΘΑ τίμησε τον Ιάκωβο Τσούνη Υποστράτηγο επί τιμή – ΦΩΤΟ

ΙΑΚΩΒΟΣ ΤΣΟΥΝΗΣ ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΕΠΙ ΤΙΜΗ

Τον νεότερο βετεράνο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και Υποστράτηγο επί τιμή Ιάκωβο Τσούνη τίμησε με την παρουσία της σε εκδήλωση στην Αθηναϊκή Λέσχη η ηγεσία του ΥΠΕΘΑ.

Σε τιμητική εκδήλωση της Αθηναϊκής Λέσχης, για την ονομασία βασικού ορόφου του Μεγάρου της σε όροφο «Ιακώβου Κ. Τσούνη» και την ανάρτηση προσωπογραφίας του τιμώμενου σε αίθουσα κοινωνικών εκδηλώσεων παρέστησαν σήμερα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Αλκιβιάδης Στεφανής και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στην ομιλία του συνεχάρη τον Υποστράτηγο επί τιμή (ε.τ.) κ. Τσούνη Ιάκωβο, αναφερόμενος στο έργο και στην προσφορά του στις Ένοπλες Δυνάμεις, στο μεγαλείο της ψυχής του και στην πλήρη συναίσθηση του ιερού Χρέους προς το Έθνος, καθώς και τον Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο της Λέσχης για την πρωτοβουλία τους.

Υπενθυμίζουμε, ότι ο 95χρονος κ. Ιάκωβος Τσούνης, είναι ο νεότερος βετεράνος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με διεθνή αναγνώριση, και πρόσφατα με απόφαση του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων και πρόταση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου του απένειμε το βαθμό του Υποστρατήγου επί τιμή.

Η απονομή του βαθμού του Υποστρατήγου επί τιμή είναι μία εξαιρετικά σπάνια και ιδιαίτερη τιμητική διάκριση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε πρόσωπα υψηλού κύρους, σε αναγνώριση υπηρεσιών τους προς αυτές και την Πατρίδα.

previous arrow
next arrow
previous arrownext arrow
Slider

Ποιος είναι ο Ιάκωβος Τσούνης 

Ο Ιάκωβος Τσούνης γεννήθηκε στην Πάτρα και είναι απόγονος των πολεμιστών του 1821, Λονταίων και Πετμεζαίων. Σε ηλικία 16 ετών κατετάγη ως εθελοντής στον ελληνικό στρατό και έλαβε μέρος στον ελληνοϊταλικό πόλεμο. Μετά την εισβολή των Γερμανών στην Ελλάδα συνέχισε την αντιστασιακή του δράση.

Συνελήφθη, φυλακίσθηκε, αλλά κατόρθωσε να δραπετεύσει. Άσκησε το επάγγελμα του εκτελωνιστή αρχικώς, αλλά το 1966 εισήλθε στην ναυτιλία, αποκτώντας συνολικά 13 εμπορικά πλοία, τα οποία και πούλησε 20 χρόνια αργότερα. Από τότε άρχισε και τη μεγάλη φιλανθρωπική του δράση, την οποία όμως θέλησε να κρατήσει εκτός δημοσιότητας. Ιδιαίτερη είναι η «πάσης φύσεως» ενίσχυση που προσέφερε διαχρονικά στις ένοπλες δυνάμεις , στην «μεγάλη αγάπη της καρδιάς και της ψυχής» του, όπως ο ίδιος λέει. Τιμής ένεκεν οι ένοπλες δυνάμεις του απένειμαν πριν δύο χρόνια τον Αστέρα Αξίας και Τιμής.

Δημιούργημά του επίσης είναι το «Μουσείο Ιάκωβος Τσούνης», με κειμήλια θρησκευτικής, εθνικής και ιστορικής αξίας από την προσωπική συλλογή του νεότερου βετεράνου του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Το Μουσείο δώρησε ο κ. Τσούνης στην Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας.

Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης του Αιγίου (οδός Πολυχρονιάδη 8) και στεγάζεται στο ισόγειο του Κέντρου Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας «Νέοι Ορίζοντες».

Στο Μουσείο εκτίθενται κειμήλια θρησκευτικής, εθνικής και ιστορικής αξίας από την προσωπική συλλογή του νεότερου βετεράνου του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, Ιακώβου Τσούνη. Η συλλογή περιλαμβάνει συνολικά 215 εκθέματα. Όλα δε τα αντικείμενα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με το όνομα «Τσούνης», το οποίο είναι ταυτόσημο σε διεθνή κλίμακα με την έννοια του παντοδύναμου, αυτοδημιούργητου επιχειρηματία στο χώρο της Ναυτιλίας αλλά και του ευπατρίδη με τη θρησκευτική, πατριωτική, επιχειρηματική, πολιτιστική και φιλανθρωπική προσφορά.

 

armynow.gr google news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ