Παρουσίαση του βιβλίου του Διεθνολόγου Κων. Μπαλωμένου για την τρομοκρατία

Το βιβλίο του διεθνολόγου Κωνσταντίνου Μπαλωμένου για τη διεθνή τρομοκρατία και πώς μπορούν να διαχειριστούν οι τρομοκρατικές κρίσεις παρουσιάζεται στο Πολεμικό Μουσείο.

 

 

«Διεθνής Τρομοκρατία και Στρατηγική Επικοινωνία. Διαχείριση Τρομοκρατικών Κρίσεων» είναι ο τίτλος του βιβλίου του Πολιτικού Επιστήμονα – Διεθνολόγου Κωνσταντίνου Μπαλωμένου που θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου στις 12:00 το μεσημέρι, στο Αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου (Ριζάρη 2, Αθήνα, τηλ: 210-7252974).

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν η Ντόρα Μπακογιάννη, βουλευτής Α’ Αθηνών της ΝΔ, ο Ιωάννης Μάζης καθηγητής Γεωπολιτικής, πρόεδρος του Τμήματος Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών, Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, Πανεπιστημίου Αθηνών και ο δημοσιογράφος Σταύρος Λυγερός. Συντονιστής θα είναι ο δημοσιογράφος – διεθνολόγος Δημήτρης Απόκης.

Στο συγκεκριμένο βιβλίο ο συγγραφέας με έναν άμεσο και επιστημονικό ταυτόχρονα τρόπο αναλύει το εξαιρετικά επίκαιρο θέμα της τρομοκρατίας από τις απαρχές της ως και σήμερα και θεμελιώνει γιατί η τρομοκρατία πληροί όλες τις προϋποθέσεις και τα δομικά στοιχεία μιας κρίσης και γιατί ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται.

Ταυτόχρονα, μελετά την τρομοκρατία ως ένα διεθνικό φαινόμενο και επισημαίνει ότι τα αίτια που την προκαλούν οφείλονται στη φύση του άναρχου διεθνούς συστήματος και στον ανταγωνισμό των κρατών για να αυξήσουν την ισχύ τους ως επακόλουθο της διαιώνισης τους διεθνούς προβλήματος που προσδιορίζεται από την άνιση ανάπτυξη, τον ηγεμονισμό και τις διεθνείς επεμβάσεις.

Στη συνέχεια προσδιορίζει τη φύση, τον χαρακτήρα, τη δομή και την ιδεολογία του Ισλαμικού κράτους, όπου εμφανίζεται να δρα ως κράτος ταραξίας-κακοποιός (rogue state) και να χρησιμοποιεί ένα μοντέλο κράτους-κέλυφους για να επιτύχει την οικοδόμηση ενός έθνους μέσω της επανασύστασης του χαλιφάτου.

Επίσης, αναλύει τους προπαγανδιστικούς μηχανισμούς που υιοθετούν οι μαχητές του ISIS, προκειμένου να επικοινωνήσουν τα αφηγήματά τους και να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένους στρατηγικούς στόχους.

Ο συγγραφέας σκιαγραφεί την επικοινωνιακή αρένα της τρομοκρατικής κρίσης και μας λέει ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις είναι καλά σχεδιασμένες επικοινωνιακές εκστρατείες που αποσκοπούν να επιφέρουν ισχυρό πλήγμα στην πολιτική ενός κράτους, να υπονομεύσουν την εικόνα του και να ασκήσουν πίεση για την αλλαγή μιας συγκεκριμένης στάσης ή πολιτικής.

Στον αντίποδα, παρουσιάζεται η αντίστοιχη διαδικασία που ακολουθείται από τους διαχειριστές της τρομοκρατικής κρίσης. Καταγράφει δηλαδή την επικοινωνιακή σύγκρουση των δύο δρώντων και τον καθοριστικό ρόλο των ΜΜΕ, αφού αποτελούν τον κεντρικό δίαυλο επικοινωνίας, αλλά παίζουν και θεμελιώδη ρόλο για την έκβαση μιας τρομοκρατικής κρίσης.

Τέλος, μέσα από την ανάλυση τριών τρομοκρατικών κρίσεων, της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και την εκστρατεία του Παγκόσμιου Συνασπισμού Κρατών κατά του ISIS εξάγονται συμπεράσματα τόσο σε επιχειρησιακό όσο και σε επικοινωνιακό επίπεδο. Ενδεικτικά, ο συγγραφέας μας λέει ότι στο επιχειρησιακό επίπεδο οι διαχειριστές των τρομοκρατικών κρίσεων στις ΗΠΑ και στο Παρίσι δεν κατάφεραν να λειτουργήσουν προδραστικά (proactive) σε αντίθεση με την περίπτωση του Παγκόσμιου Συνασπισμού Κρατών κατά του ISIS.

armynow.gr google news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ