Πάσχα στον πόλεμο – Σπάνιες Φωτογραφίες και πόστερ

ΠΑΣΧΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Το Πάσχα είναι μια περίοδος ανανέωσης, γιορτάζοντας την ανάσταση του Ιησού Χριστού με βαθειά χριστιανική πίστη.

Σε αυτό το άρθρο συγκεντρώσαμε μερικές χαρακτηριστικές φωτογραφίες και πόστερ που σχετίζονται με το Πάσχα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου:

 

Εορτασμός της Κυριακής του Πάσχα, στη Μάχη του Anzio, κατά τη διάρκεια κατάπαυσης του πυρός.

Η Κυριακή του Πάσχα του 1944, βρήκε τα συμμαχικά στρατεύματα εγκλωβισμένα σε αδιέξοδο με τους Γερμανούς στην Ιταλία κατά τη διάρκεια της Μάχης του Anzio. Στη μάχη αυτή των των 136 ημερών, η Κυριακή του Πάσχα πρόσφερε μια στιγμή ανάπαυσης για τους μαχητές σε έναν συγκεκριμένο τομέα του μετώπου.

Σε μια χειρονομία που απηχεί τη Χριστουγεννιάτικη εκεχειρία του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε μια ώρα κατάπαυσης του πυρός. Αμερικανοί στρατιώτες άφησαν τις θέσεις μάχης τους και συγκεντρώθηκαν για τη Θεία Λειτουργία. Μεγάφωνα είχαν στηθεί κατά μήκος του χώρου ειδικά για την εορτή, μεταδίδοντας τη λειτουργία τόσο στα στρατεύματα των ΗΠΑ που ήταν πολύ μακριά για να παρευρεθούν αυτοπροσώπως όσο και στους Γερμανούς

 

Βρετανική αφίσα κατά τη διάρκεια του Β’ ΠΠ, που  αποθαρρύνει τους πολίτες να ταξιδέψουν το Πάσχα.

Στη Βρετανία, η Εκτελεστική Επιτροπή Σιδηροδρόμων ήταν ένα κυβερνητικό όργανο που έλεγχε τους βρετανικούς σιδηροδρόμους σε περιόδους πολέμου. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η έδρα της ήταν στο μετρό του Λονδίνου στον αχρησιμοποίητο σταθμό της Down Street που μετατράπηκε σε υπόγειο καταφύγιο που χρησιμοποιήθηκε προσωρινά από τον πρωθυπουργό Ουίνστον Τσόρτσιλ και το υπουργικό συμβούλιο του.

Η Εκτελεστική Επιτροπή Σιδηροδρόμων ξεκίνησε ενημερωτικές εκστρατείες για να υπενθυμίσει στους ανθρώπους να μην κάνουν περιτά ταξίδια το Πάσχα, ώστε οι σιδηρόδρομοι να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μετακίνηση στρατευμάτων, εξοπλισμού και προμηθειών.

 

“Καλό Πάσχα” – Γερμανικό πόστερ 

Γερμανικό προπαγανδιστικό πασχαλινό πόστερ toy 1940, όπου εικονίζεται ένα αεροσκάφος  Heinkel He 111 να πετά πασχαλινά αβγά πάνω από την Κρακοβία της Πολωνίας. Κάτω αριστερά φαινεται η Βασιλική της Αγίας Μαρίας στην κεντρική πλατεία της αγοράς στην Κρακοβία,  ένα από τα διάσημα ορόσημα της πόλης

 

Αβγό “Χίτλερ” του 1941

Το 1941, ένα ρεπορτάζ της περιόδου αποκαλύπτει ότι ορισμένοι διακοσμητές πασχαλινών αυγών στις ΗΠΑ δημιουργούσαν αυγά “Χίτλερ”, βαμμένα για να μοιάζουν με τον Φύρερ.

 

Πάσχα 1944 στον Ειρηνικό

Στρατεύματα των ΗΠΑ παρακολουθούν την πασχαλινή λειτουργία στο νησί Bougainville στον Ειρηνικό, Κυριακή του Πάσχα 1944

 

Πασχαλινά αβγά – οβίδες για τον Χίτλερ

Ρεμάγκεν, Πάσχα του 1945. Δύο στρατιώτες του 969ου Τάγματος Πυροβολικού, στέλνουν τις πασχαλινές ευχές τους στον Αδόλφο Χίτλερ.

Η χάραξη τέτοιων μηνυμάτων στις οβίδες του πυροβολικού στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν ένας τρόπος με τον οποίο οι στρατιώτες του πυροβολικού μπορούσαν να εκφράσουν χιουμοριστικά την αντιπάθειά τους για τον εχθρό.

 

Βόμβα “Αδόλφος”

Αμερικανοί στρατιώτες, βάφουν μια βόμβα για τον Χίτλερ, γράφοντας “Καλό Πάσχα στον  Αδόλφο”

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ