Ένα ταμπού … σπάει, με την ανάπτυξη ελληνικών Patriot στη Σαουδική Αραβία

ΕΛΛΗΝΙΚΑ PATRIOT

Του Δρ Σπύρου Πλακούδα, Επίκουρου Καθηγητή Εθνικής Ασφάλειας στο Rabdan Academy των ΗΑΕ *.  

 

ΈΝΑ ΤΑΜΠΟΥ … ΣΠΑΕΙ !!!

Ένα «ταμπού» της Ελληνικής Διπλωματίας καταρρέει σήμερα. Για πρώτη φορά από τον Πόλεμο της Κορέας (1950-1954), η Ελλάδα θα μετάσχει ενεργώς σε στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Μέχρι πρότινος, η Ελλάδα δεν ανέπτυσσε παρά «κυανόκρανους» σε ειρηνευτικές αποστολές (βλ. Κοσσυφοπέδιο υπό την ομπρέλα της KFOR) ή «μη μάχιμους» σε εμπόλεμες αποστολές (βλ. το Μηχανικό στο Αφγανιστάν υπό την ομπρέλα της ISAF).

Γιατί; Εξαιτίας των πολιτικών «ταμπού» της Αθήνας.

Όχι πλέον!!!

Η Ελλάδα θα αναπτύξει στο έδαφος της Σαουδικής Αραβίας την αντιβαλιστική ομπρέλα των MIM-104 Patriot ώστε να ανασχεθούν οι (εβδομαδιαίες) επιθέσεις των φιλο-Ιρανών Χούθι από το έδαφος της Υεμένης.

Δεν χρειάζεται ειδική ανάλυση για τα πολλαπλά οφέλη – επιχειρησιακά ή διπλωματικά – από την ανάπτυξη αυτή.


 

ΣΣ: Στην αεροπορική βάση της Τανάγρας έγινε η τελετή αποχώρησης για τη Σαουδική Αραβία της πυροβολαρχίας, με περίπου 100 αξιωματικούς, των ελληνικών αντιαεροπορικών Patriot. Η τελετή έγινε παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαου Παναγιωτόπουλου, του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαου Χαρδαλιά, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου και του Αρχηγού ΓΕΑ Αντιπτέραρχου (Ι) Γεώργιου Μπλιούμη.

ΕΛΛΗΝΙΚΑ PATRIOT ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ

Η συγκρότηση της Ελληνικής Δύναμης Σαουδικής Αραβίας και η διάθεση μιας Πυροβολαρχίας Κατευθυνομένων Βλήμάτων (ΠΚΒ) του αντιαεροπορικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς PATRIOT για την ενίσχυση της αεράμυνας και της αντιπυραυλικής προστασίας του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης της διεθνούς πρωτοβουλίας «Integrated Air and Missile Defence Concept» (IAMD Concept).

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ