Περί Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής…

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

Του Γεώργιου Χατζηθεοφάνους, Υποστράτηγου ε.α.*

Περί Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής…

Πολλά έχουν γραφτεί και ειπωθεί τελευταία για την Ελληνική εξωτερική πολιτική με αφορμή και τη στάση της Κυβέρνησης στον Ρωσο-Ουκρανικό πόλεμο.

Δικαιολογημένα διότι υπήρξε μια μεγάλη αλλαγή  μετά το παράνομο και κατάπτυστο Τουρκολυβικό Σύμφωνο.

Θα έλεγα πως αυτό ήταν η αφορμή για να ξεφύγει η Ελληνική εξωτερική πολιτική σε ένα μεγάλο βαθμό από τις προκαταλήψεις, φοβικά σύνδρομα και τα στερεότυπα, χωρίς ίχνος φαντασίας, του παρελθόντος.

Νομίζω πως αυτή η προσπάθεια πρέπει όχι απλά να συνεχιστεί αλλά να ενταθεί   ειδικά σήμερα που το διεθνές σύστημα χαρακτηρίζεται απο μια μεγάλη δυναμική χωρίς σταθερά δεδομένα ούτε του πρόσφατου παρελθόντος.

Αυτό είναι το πρώτο όμως βήμα για μια αποτελεσματική εξωτερική πολιτική.

Το δεύτερο και ίσως το πλέον σημαντικό είναι η συστηματική αξιολόγηση της νέας κατάστασης, ο προσδιορισμός των εθνικών συμφερόντων και η εκπόνηση ενός οδικού χάρτη για την προώθησή τους.

Αυτό απαιτεί ένα νέο θεσμικό πλαίσιο με καθορισμένες διεργασίες-διαδικασίες και όργανα αντί των γνωστών εκθέσεων ιδεών που κρύβουν παγίδες και κινδύνους.

Αυτό το κενό ήταν η αφορμή για να γράψω  το βιβλίο με τίτλο “Εθνική Στρατηγική-Πρόταση για ένα νέο θεσμικό πλαίσιο” στο οποίο μάλιστα έκανε εκτενή αναφορά ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Πρωθυπουργού κ. Θάνος Ντόκος με άρθρο του στο ΒΗΜΑ της Κυριακής πριν κάποιους μήνες.

εθνικη στρατηγικη

Αυτό είναι για μένα το μεγάλο στοίχημα που πρέπει η Χώρα να κερδίσει.

Ξέρω πως δεν είναι εύκολο για συγκεκριμένους λόγους όμως η επίσπευσή του είναι μονόδρομος σήμερα όσο ποτέ άλλοτε.


Αναλυτική παρουσίαση του βιβλίου “Εθνική Στρατηγική-Πρόταση για ένα νέο θεσμικό πλαίσιο”


 

 

armynow.gr google news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ